חב"דפדיה:ניווט

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חב"דפדיה היא מאגר עצום של ידע חב"די. כדי להפוך ידע זה לשימושי ככל האפשר, מעמידה חב"דפדיה לרשות המשתמש בה שלל כלים לניווט בה, כך שיוכל למצוא את דרכו בקלות, ולאתר את המידע שהוא זקוק לו.

יש גישות שונות לעיון בחב"דפדיה וניתן לעשות שימוש בכולן-יש גישות פסיביות ומזדמנות כגון שימוש בתוכן המוצע על ידי חב"דפדיה בעמוד הראשי והפורטלים או גישה לערך אקראי. לצידן קיימות גישות אקטיביות יותר - הנפוצות הן מעבר מערך לערך בהתאם לנושא שלו (למשל איתור ערך על מנהיג באמצעות הערך על המדינה שאותה הנהיג), שימוש במנוע חיפוש, חיפוש ערך לפי תאריך רלוונטי או לפי נושא משותף (באמצעות קטגוריות או מונחונים).

לכלי הניווט ניתן להגיע דרך העמוד הראשי ומכל דף תוכן.

ממשק התצוגה ודפי התוכן[עריכת קוד מקור]

אתר חב"דפדיה מתבסס על מערכת מדיה-ויקי. לאתר קיים ממשק אינטרנטי למחשב וממשק לעיון ועריכה במיזמים באמצעות מכשירים ניידים.

האלמנטים המרכזיים בממשק למחשבים הם:

  • סרגל הצד: מרכז קישורים לדפים מרכזיים וכן קישורי עזר לדפים מסוימים.
  • כותרת הדף: מרכזת קישורים רלוונטיים לדפים אישיים של משתמשים (וכן רישום למשתמשים לא רשומים), תיבת חיפוש ולשוניות למעבר בין דף התוכן לדף השיחה שלו ופעילויות נוספות הקשורות לו (עריכה, העברה ועוד).

(הערה: אלמנטים שונים בממשק וכלים מסוימים זמינים רק למשתמשים רשומים)

יש מספר הבדלים בין תצוגת המחשב לממשק למכשירים ניידים. כמו כן לעיתים עשויים להיות קיימים הבדלים בתצוגת הדפים בדפדפנים שונים.

דפי תוכן, ובעיקר דפים ארוכים, מחולקים למקטעים באופן שמאפשר עיון נוח ואיתור מידע בנושא ספציפי בתוך הערך. הדפים כוללים אלמנטים שונים המשמשים למעבר בין ערכים ובעיקר קישורים פנימיים, תבניות ניווט וקטגוריות (פירוט עליהם מופיע בהמשך הדף). אמצעים אלו מאפשרים לאתר ערך אחד באמצעות ערך אחר.

דפי התוכן באתר הם בעיקר ערכים אנציקלופדיים אך קיימים סוגי דפים נוספים וביניהם דפים המשמשים את קהילת העורכים לדיונים, דפים הזמינים לקוראים להתייעצות לגבי מידע שאינו מופיע בערכים, דפי עזרה ודפים נוספים.

חיפוש[עריכת קוד מקור]

הדרך הבסיסית ביותר לגישה לערך מסוים, כאשר המשתמש יודע היטב באיזה ערך הוא מעוניין, היא באמצעות תיבת החיפוש, המופיעה בצד שמאל של כל ראש דף בחב"דפדיה.

1. בתיבת החיפוש יש לכתוב את מילות החיפוש המבוקשות. עצה: לחיצה על Alt+Shift+F מקפיצה את הסמן לתיבת החיפוש (לא עובד באופרה)

קריאת המדריך למתן שמות לערכים עשויה לסייע באיתור מהיר של ערכים. אנחנו נותנים שמות לערכים לפי הכללים שכתובים שם - כדי לחפש ערך מסוים, כדאי לדעת איך אנחנו קוראים לו. שני כללי יסוד:
  • שמות הערכים, כמו חב"דפדיה בכלל, נכתבים בכתיב מלא.
  • שמות הערכים נכתבים בדרך כלל בלשון יחיד. אם תחפשו, למשל, את הערך "דגלים", תגיעו לדף החיפוש. אם תחפשו, לעומת זאת, דגל תגיעו ישירות לערך המתאים.

2. לחיצה על כפתור החיפוש או על מקש ה-Enter תוביל מיד לערך המתאים, כאשר ערך זה קיים בחב"דפדיה.

כאשר הערך המבוקש אינו קיים בחב"דפדיה, ייפתח דף חיפוש, שיציע ערכים שבהם מוזכר הערך המבוקש (או חלק מהמילים המבוקשות). בדף יופיעו גם קישורים לכתיבת ערך חדש וקישור לדף לבקשת ערכים. אם הערך קיים, אבל כתיב מסוים של שמו לא מניב תוצאה, נשמח אם תצרו דף הפניה לערך הנכון.
כאשר רוצים שתוצאות החיפוש יציגו רק תוצאות התואמות את הטקסט המדויק שנכתב בתיבת החיפוש, יש להקיף טקסט זה במירכאות.

כדי להגביל את תוצאות החיפוש ניתן להשתמש ב"prefix:" במילת החיפוש. כך חיפוש של "ישראל prefix:חב"דפדיה:אולם דיונים" מאפשר חיפוש שמוגבל לאולם דיוני חב"דפדיה בלבד.

השלמה אוטומטית[עריכת קוד מקור]

בחב"דפדיה קיימת מערכת "השלמה אוטומטית". כתיבת האותיות הראשונות של שם הערך והמתנה קצרה תוביל לפתיחת חלונית קטנה מתחת לשורת ה"חיפוש" בה יופיעו ערכים בעלי הקידומת שנכתבה. מערכת זו שימושית בהגברת הנגישות ומהירות הגישה לערך, וגם כאשר שם הערך המדויק איננו ידוע או כאשר מחפשים קבוצת ערכים בעלי קידומת מסוימת. ההשלמה מתגברת לעיתים על שגיאות כתיב קלות.

כתיב חלופי[עריכת קוד מקור]

ערך מורחב – חב"דפדיה:דף הפניה

שמות הערכים בחב"דפדיה כתובים בכתיב מלא, בצורת יחיד ולא ברבים ובשם המקובל ביותר לנושא הערך. עם זאת, כדי להקל על המחפש ניתן להגיע לערכים רבים גם דרך שמות חלופיים, הנובעים מכתיב שונה, או מקיומם של שמות אחדים לאותו נושא. כך, למשל, איצ'ה דער מתמיד מפנה ליצחק הורביץ, אא"ס מפנה לאור אין סוף ואינפו מפנה לחב"ד אינפו.

פירושונים[עריכת קוד מקור]

ערך מורחב – חב"דפדיה:פירושונים

כאשר למילה אחת יש פירושים אחדים, המשתמשים אינם צריכים להתלבט איך יגיעו לפירוש המעניין אותם. חיפוש המילה או המושג יציג דף פירושונים, שהוא דף המכיל את כל הפירושים השונים של המושג, וממנו ניתן לעבור למושג הרלוונטי. אם למילה יש פירוש אחד דומיננטי על פני פירושים אחרים, חיפוש המילה יוביל לערך על פירושה הדומיננטי ובראשו תהיה הפניה לערכים אחרים עם אותו השם.

עיון לפי סדר אלפביתי של שם הערך[עריכת קוד מקור]

לא רבים נוהגים לעיין באנציקלופדיה מודפסת בצורה סדרתית מתחילתה ועד סופה. אף שזו הדרך הפשוטה ביותר, עקב גודלה של האנציקלופדיה היא שמורה רק לתולעת ספרים (במשמעות הפשוטה ובמשמעות המושאלת של מושג זה). אם בכל זאת חשקה נפשכם בקריאה סדרתית של חב"דפדיה, או שלא מצאתם ערך מסוים ועלה בדעתכם כי הערך מאוית באופן אחר מששיערתם, ניתן לעשות זאת באמצעות הקישור "דפים מיוחדים" שנמצא בכלי סרגל הניווט שבצד ימין של כל דף, ובתוכו לבחור את הקישור "כל הדפים", שמוביל לדף כל הדפים, שמאפשר קריאה סדרתית של חב"דפדיה, מתחילתה או ממקום מסוים באמצעה.

כמו כן, ניתן לגשת לערך המתחיל באות מסוימת דרך הדף חב"דפדיה:אינדקס ואף ניתן לשלב בכל מקום שתחפוץ (בעיקר דף המשתמש שלך) את התבנית {{ניווט אלפביתי}} המאפשרת לעיין ברשימת ערכים החל מאות מסוימת, שתוצאתה היא השורה הבאה:

ניווט אלפביתי בוויקי: א | ב | ג | ד | ה | ו | ז | ח | ט | י | כ | ל | מ | נ | ס | ע | פ | צ | ק | ר | ש | ת


ערך אקראי[עריכת קוד מקור]

טכניקה נוספת שאותה שאלה חב"דפדיה מהאנציקלופדיה המודפסת היא קריאת ערך אקראי. בחב"דפדיה נעשה הדבר באמצעות לחיצה על הקישור "ערך אקראי" שנמצא בסרגל הניווט בצד ימין של כל דף.

קטגוריות[עריכת קוד מקור]

בכל אחד מהערכים בחב"דפדיה בפני עצמו יש תועלת רבה, ותועלת זו מתעצמת באמצעות הכללתו בקטגוריה, המאגדת בתוכה את כל יתר הערכים באותו תחום. ניתן להמשיל את הקטגוריה לכלי הלוקח פנינה ושוזר אותה למחרוזת פנינים.

בתחתיתו של כל ערך בחב"דפדיה מופיעה רשימת הקטגוריות שערך זה משתייך אליהן. לחיצה על הקישור לקטגוריה מעבירה לדף הקטגוריה, שבו פירוט כל הערכים המשתייכים לקטגוריה זו.

בעת חיפוש בחב"דפדיה ניתן להגיע לקטגוריה דרך הקישור אליה המופיע בתחתית כל ערך המשתייך לקטגוריה, ובפרט בתחתית הערך הראשי בקטגוריה זו. כמו כן ניתן לאתר קטגוריה באמצעות הרשימה האלפביתית של הקטגוריות.

דוגמה: כאשר הקוראים מחפשים חומר על הרב זמרוני זליג ציק, הם יכולים להיכנס לקטגוריית משפיעים, משם לעבור לקטגוריה משפיעים בקהילות חב"ד, ומשם להיכנס לערך על הרב זמרוני.

דוגמה נוספת: אם הקוראים מחפשים עיר מסוימת והם זוכרים שהיא מתחילה באותיות "בת" אבל לא זוכרים את כל המילה או המילה שאחריה, ניתן לחפש את העיר באמצעות הקטגוריה המתאימה: קטגוריה:ערים בישראל. אם הקוראים אינם יודעים מה הקטגוריה, ניתן לברר זאת בדף הראשי של הערך המרכזי המגדיר את הקטגוריה - בדוגמה זו - הערך בת ים. בדיקה בקטגוריה תראה שהעיר היחידה שמתחילה ב"בת" היא העיר בת ים.

לרשימת כל הקטגוריות בחב"דפדיה ראו רשימת הקטגוריות.

תיבת ניווט[עריכת קוד מקור]

תיבת הניווט משמשת, בדומה לקטגוריה, לקשירת ערך מסוים לערכים אחרים בתחומו, והיא כוללת טבלה ובה רשימת ערכים המוקפת במסגרת ולה רקע שאינו לבן, המבליט אותה לעומת הדף. השימוש בתיבת ניווט במקום בקטגוריה נעשה כאשר מדובר בקבוצת ערכים סופית ומצומצמת, כגון גאולה ומשיח, ובפרט כאשר מדובר בערך גדול, שמסיבות טכניות פוצל לערכי משנה אחדים, כגון סדר השתלשלות. בשני המקרים יש לתיבת הניווט יתרון על-פני הקטגוריה, בכך שהיא מציגה למשתמש את התמונה המלאה בגוף הערך, מבלי שיצטרך לעבור לדף הקטגוריה המתאים, וכן בכך שהיא מראה למשתמש את מקום הערך שהוא קורא בתוך סדרת הערכים העוסקת בנושא זה, לעומת קטגוריות שמסודרות בסדר אלפביתי גרידא.

לדוגמה, אדם שאינו זוכר את שם אחת מעיירות רוסיה או שמו של אחד המחוזות בה, תיבות הניווט מאפשרות לו לברר זאת. די בכך שהמחפש את המידע יודעים את שם עיר הבירה - מוסקבה. בתחתית ערך זה מצויה תיבת ניווט המפנה אותו הן לערך מלחובקה והן לשאר עיירות מחוז מוסקבה והסביבה המאפשרים למצוא את שם העיירה.

רשימה מלאה של תבניות ניווט בחב"דפדיה ניתן למצוא בדף: קטגוריה:תבניות ניווט.

פורטלים[עריכת קוד מקור]

פורטל הוא שער כניסה אטרקטיבי לנושא שבמסגרתו ישנם ערכים רבים בחב"דפדיה, ובכך הוא מהווה השלמה של רעיון הקטגוריות, המסווג את ערכי חב"דפדיה לפי נושאים (קטגוריות). לקטגוריה יש אופי טכני, וסדר הערכים בה הוא אלפביתי, בעוד שהפורטל מציג את הערכים העיקריים שבקטגוריה על-פי עניינם, תוך הדגשת הערכים החשובים. בתחילת דף הפורטל מופיעה הגדרה תמציתית של נושא הפורטל והפנייה למאמר המלא על הנושא, ואחר כך מופיעים מאמרים מומלצים בנושא, מאמרים חדשים בנושא, מאמרים שדורשים עבודה הנוגעים לנושא, מאמרים מבוקשים בנושא, קישורים חיצוניים הנוגעים לו ועוד.

כל נושא שיש לו פורטל נשען על שלוש רגליים: המאמר העוסק בנושא זה, הקטגוריה שבה מקוטלגים כל הערכים הקשורים בנושא זה, והפורטל המוקדש לנושא. בגאולה ומשיח, למשל, נמצא את הערך גאולה ומשיח, קטגוריה:גאולה ומשיח ופורטל:גאולה ומשיח. כל אחד משלושה דפים אלה מפנה אל שני האחרים, כלומר נוצר משולש שכל קודקוד שלו מחובר אל שני האחרים, כפי שנאמר: "והחוט המשולש לא במהרה יינתק".

ראו הרחבה בפורטל הראשי.

מפתח הנושאים[עריכת קוד מקור]

מפתח הנושאים, המופיע בעמוד הראשי, מציג את תחומי הידע העיקריים בחב"דפדיה. גישה לאחד הנושאים תוביל לפורטל בנושא זה, וממנו אפשר להמשיך הלאה דרך הקישורים המופיעים בו, או באמצעות מעבר לקטגוריות שאליהן הוא מקושר.

מונחונים[עריכת קוד מקור]

מונחון כולל רשימה של מונחים בתחום מסוים. הרשימה מסודרת בסדר שיש בו היגיון פנימי, ולכל ערך שמופיע בה ניתנת הגדרה קצרה, כך שבמונחון ניתן ללמוד על רגל אחת את כל אוצר המילים בתחום מסוים.

רשימות[עריכת קוד מקור]

רשימה מונה בצורה שיטתית פריטי מידע בתחום מסוים, כגון רשימת תלמידי הקבוצה או בתי חב"ד בישראל. הרשימה ממוינת לפי סדר אלפביתי, סדר כרונולוגי, קבוצות, סוגים או לפי קריטריון מתאים אחר. בדרך כלל כל פריט ברשימה מתואר באמצעות שורה בטבלה, בפסקה או בצורה מתאימה אחרת. אם לפריט ברשימה קיים ערך עצמאי יינתן קישור אליו. היתרון של רשימה על פני קטגוריה הוא סדר מיון שאינו לפי שם הערך וצירוף תיאור קצר של כל פריט. השוו, למשל, את הרשימה בתי חב"ד בעולם עם הקטגוריה קטגוריה:בתי חב"ד.

רשימה היא טכניקה שקדמה לטכניקה של הקטגוריה, ולכן ניתן עדיין למצוא בחב"דפדיה לא מעט רשימות המסודרות בסדר אלפביתי וללא כל מידע נוסף מלבד שמות הערכים. רשימות מסוג זה יועברו בהדרגה לקטגוריות, משום שלקטגוריה יתרון מובהק על רשימה כזו.

לוח אירועים שנתי[עריכת קוד מקור]

לוח האירועים השנתי הוא רשימה מסוג מיוחד - רשימה של ערכים הקשורים בתאריך או שנה מסוימת. איך ניתן לדעת אם הערך העוסק במשיח בכיכר נקרא "משיח בכיכר", "כנס הקהל תשנ"ה", או "מעמד קידוש לבנה רבתי" או אולי בכלל "אירועי משיח בכיכר"? גשו לדף תשע"ח, שם מצוין האירוע החשוב הזה. יש בחב"דפדיה דף לכל יום ושנה.

מומלצים[עריכת קוד מקור]

רשימת הערכים שנבחרו כטובים ביותר על ידי כותבי חב"דפדיה מופיעה בקטגוריה:ערכים מומלצים.