חדר הרבי

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרבי מקבל בחדרו ליחידות את הפרזידנט מר זלמן שז"ר
מפת הקומה הראשונה שב-770, בה ממופה חדר הרבי כמספר 13

Disambig RTL.svg.png המונח "גן עדן העליון" מפנה לכאן. לערך העוסק במקום משכן נשמות הצדיקים לאחר ההסתלקות, ראו גן עדן.

חדרו של הרבי מכונה גם גן עדן העליון, וקודש הקדשים שבזמן הגלות[דרוש מקור] הוא משרדו הפרטי של הרבי הממוקם מצד שמאל של הנכנס ל770 במקביל לחדר המזכירות בו הוא עוסק בלימוד התורה, מקבל אנשים ליחידות, ומשיב למכתבי אנשים מכל רחבי העולם. החל משנת תשמ"ט גם הועברה מיטת הרבי לחדרו באופן קבוע. החל מרכישת הבניין (בשנת ת"ש) עד להגעת הרבי לארצות הבריתכ"ח ניסן תש"א) שימש החדר כחדר היחידות של אדמו"ר הריי"צ, בו גם אמר מאמרי חסידות בכל ליל יום שלשי. עם הגעת הרבי, הוסב החדר לדירה זמנית לו ולרבנית חיה מושקא, עד ששכרו דירה לפני שעברו לבניין בפרזידנט 1304.

תכולת ומבנה החדר

בחדר עומדים ספריות את כל הקירות (למעט הקיר שמאחורי הרבי והחלונות), השולחן בו השתמש אדמו"ר הריי"צ בעת שהותו בחדר, ולאחר מכן הרבי. בחדר עומד גם שולחן עגול שבנה אדמו"ר המהר"ש לעת זיקנותו במו ידיו בהוראת הרופאים לצורך בריאות תפקוד ידיו. הרבי גאל את השולחן בעת ביקורו בפריז מהרבנית חנה עוזרמן - נכדת אדמו"ר המהר"ש דרך בנו ר' מנחם מענדל, שהיה עשוי פרקים, אז הורכב בחדר הרבי ומאז לא יצא משם[1]. בעבר עמדה בו גם מיטת הרבי.

היחס אל החדר

חדר זה הוא פיסגת הקדושה אצל חסידי חב"ד והכניסה אליו נעשית רק לאחר הכנה מיוחדת של טבילה במקווה, אמירת פרקי תהילים והזדככות נפשית פנימית. חסידים נהגו לומר ש"החדר שיושב כ"ק אדמו"ר הוא הקדש קדשים שלנו, וכ"ק אדמו"ר הוא הארון - אשר בו לוחות תורת השם יתברך - שלנו". אדמו"ר הריי"צ אף התבטא על חדר היחידות שהוא "היכל משיח"[2].

הכניסה אליו

אל חדר הרבי נכנסים אך ורק עבור יחידות. כאשר קודם לכן החסיד מתכונן נפשית אל מעמד נעלה זה אשר הוא ככניסת הכהן גדול ביום הכיפורים אל קודש הקדשים.

המזכירים (ובדורות הקודמים המשרתים) הורשו להיכנס יותר פעמים עבור הכנסת פתקי ברכה, וסידור דברים נוספים. עם זאת, מספרים על המזכיר הרב חודוקוב כי בכל פעם שנכנס (אפילו שנכנס פעמים רבות ביום) היה מסדר את ה"גרטל" מחדש, והיה נראה כאילו הוא נכנס בפעם הראשונה.

כן היו חסידים שהורשו להכנס בכל עת אל הקודש פנימה כמו הרב ראובן דונין והרב יהודה לייב ביסטריצקי.

חדר היחידות של אדמו"ר הריי"צ

הרבי הורה שיכנסו אל חדרו של אדמו"ר הריי"צ אך ורק עבור תפילה, אמירת תהילים או קריאת פ"נ. כן אמר הרבי שחתנים יכנסו שם לתפילת מנחה קודם חופתם. כניסה עבור ענינים אחרים - אמר הרבי - היא מסוכנת.

במשך השנים נערכו שם מניני תפילה בשבתות וימים טובים (התפללו שם בד"כ חיים ליברמן ועוד חסידים שנותרו מקושרים בעיקר אל הרבי הקודם).

הכניסה כיום אל חדרו של הרבי

כיום ישנם הנכנסים אל חדרו של הרבי עבור תפילות שחרית בשני וחמישי, תפילות שבת וימים טובים.

בין אלו המתנגדים אל הכניסה, נמנים אלו המאמינים כי הרבי חי וקיים, וכן כאלו האומרים כי הרבי אף פעם לא נתן רשות להיכנס אל חדרו, ולכן אין להיכנס.

גלריית תמונות

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.

קישורים חצוניים

ראו גם

הערות שוליים