שלום דובער גוטניק
הרב שלום דובער הכהן גוטניק (תרפ"ד - כ"ד אייר תשע"ח) היה ראש ישיבת חב"ד במלבורן.
תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]
נולד לאביו ר' מרדכי זאב גוטניק בשנת תרפ"ד כאשר עדיין גרו בטארשצה.
בן שלוש היה שלום דובער הצעיר, כשהם עזבו את רוסיה לארץ הקודש ומשם היגרו ללונדון.
הרב שלום בער גוטניק למד בישיבת 'עץ חיים' בלונדון, כאשר בד בבד החל למסור שיעורים ולהרביץ תורה.
בשנת תש"ו נסע ללמוד בישיבת 'עץ חיים' במונטרה שבשווייץ, שם, לאור בקשתו של הרב באטשקא, החל למסור שיעורי גמרא וללמד תלמידים.
כבר באותה עת זכה לקשר עם אדמו"ר הריי"צ. בג' במנחם אב תש"ו הוא זוכה לקבל מכתב מהרבי הריי"צ: נהניתי לשמוע כי לומד בישיבת עץ חיים במונטרה והשי"ת יחזק את בריאותו וישקוד ויצליח בלימודו ויודיעני מלימודו והנהגתו.
ט"ז באלול אותה שנה זכה לקבל מכתב נוסף מהרבי הריי"צ בו מכנה אותו "התלמיד החשוב מר שלום דובער".
טרגדיה קשה אירעה באותם ימים במנטרה שבשוייץ כאשר חתנו של הרב באטשקא נהרג מפגיעת רכבת. מי שהמשיך להחזיק את המקום היה הרב שלום דובער גוטניק שהמשיך בשיעורי הגמרא ואף כיהן כר"מ.
חזרה ללונדון[עריכה | עריכת קוד מקור]
לאחר כשנה החליט הרב גוטניק לחזור ללונדון, שם המשיך את פעילותו המבורכת בהרבצת התורה ואף התקבל לרב בית הכנסת "חברה ש"ס".
במכתב שכתב בעש"ק הגדול תש"ח לאדמו"ר הריי"צ, אנו למדים במקצת על פעילותו בלונדון להצפת התורה. "לחג הפסח דשנת תש"ז חזרתי לביתי (בלונדון) ממנטרייה שבשווייץ, והמשכתי את לימודי בישיבת עץ חיים דפה. בקיץ של שנה הנ"ל נסמכתי להורות ולדון מראשי ישיבת עץ חיים וגם מהגאון שמואל יוסף ראבינאוו שיח' וידידנו הרב הגאון הח' ר' ירחמיאל בנימינסאהן. בחודש כסלו נתמניתי לרב בקהלה חברה ש"ס בלונדון.
בכל ערב אני מגיד שיעור גמרא ובשבתות אני דורש ולומד לפניהם מענייני דיומא. בכל שבת קודש אני נותן שיעור גמרא בשפה האנגלית לפני בחורים בעלי מסחר ומלאכה מהם שלמדו בישיבות מקדם. וכמעט כל היום אני בישיבה.
אבקש ברכתו הקדושה שיזכני השי"ת בלימוד התורה ויראת שמים ללמוד וללמד לשמור ולעשות ויזמין לידי השי"ת שידוך המוכשר ולהסתדר בחיים טובים בטוב האמיתי".
בשלהי תש"ח זכה הרב גוטניק להיכנס בפעם הראשונה ל'יחידות' אצל אדמו"ר הריי"צ יחד עם אמו. היה זה ערב בואם לאוסטרליה, כאשר בדרך לאוסטרליה נסעו דרך ניו יורק על מנת לזכות ולהיפגש עם הרבי בפעם הראשונה.
באוסטרליה[עריכה | עריכת קוד מקור]
לאחר שהות של מספר שבועות בניו יורק - שם התארחו אצל ר' מרדכי טלישבסקי - נסע הרב גוטניק עם אמו לאוסטרליה.
מיד כשהגיע לאוסטרליה הצטרף הרב גוטניק לעבוד לצידו של אביו חורגו, הרב אשר אברמסון לחזק את שיעורי התורה ומצב הדת במקום.
בכ"ג באדר תשי"ב נשא לאישה את זוגתו הרבנית מרת דבורה שתחי' לבית משפחת פייגלין, שהתיישבו באוסטרליה שנים רבות קודם לכן והיו הגרעין הראשון של חב"ד בשפרטון.
באותם ימים הרבי כבר אחז בשרביט ההנהגה והנשיאות, ובמכתב נדיר שכתב לו הרבי לרגל חתונתו, הוא מבאר את הנושא של עידי קידושין על פי נגלה וחסידות.
ביתם של הרב שלום דובער גוטניק ורעייתו הפך עד מהרה לבית של הפצת תורה ויהדות. בביתם הפרטי החלו שיעורי חסידות ו"חדר" לילדים.
בראשות הישיבה במלבורן[עריכה | עריכת קוד מקור]
בתוך חודשיים מאז חתונתו של הרב גוטניק, התכנס הגרעין הראשון של אנ"ש באוסטרליה לישיבת חירום כדי לראות מה אפשר לעשות כדי להפיח רוח חיים בפעילות ובביסוס הישיבה על מנת לקרב את בני הנוער. אחת ההחלטות שהתקבלו פה אחד באותה ישיבה, הייתה למנות את הרב שלום דובער גוטניק לראש הישיבה.
בהמשך זכה הרב שלום דובער גוטניק למכתבים תמידים כסדרם ובהם הדרכות מפורטות נוכח עבודתו בקודש בישיבה, כמו גם עידודים רבים על כך שזכה לקחת על עצמו את התפקיד למרות הקשיים. במכתב מא' סיוון תשי"ב כותב לו הרבי: "בלי ספק יצליחו בריבוי כמות התלמידים ואחר כך גם בהגדלת איכותם".
במשך השנים, כאשר הישיבה התפתחה והתרחבה, עסק הרב גוטניק רבות בקניית מקום חדש ורחב ידיים. הוא היה זה שאיתר את המבנים בהם שוכנת הישיבה כיום, ברחוב. אד צקיאםי. כמה שנים אחר-כך מצא גם מקום לישיבה גדולה. הוא טרח והשתדל רבות לדאוג לבניין מרווח ואף דאג להתרים על כך אנשים בעלי יכולת כספית.
נוסף לעבודתו בישיבה, הקים בהוראת הרבי בית כנסת גדול במלבורן, ק"ק 'אהבת שלום', כאשר בחגי ישראל ומועדיו מתפללים בו אלפי יהודים. הרבי היתנה את משרתו הרבנית בבית הכנסת בתנאי שזו לא תפריע לו בעבודתו בישיבה. כמעט ולא היה מוסד באוסטרליה שהרב גוטניק לא היה ראש וראשון, דוחף ומסייע. כך למשל הקים את כולל 'תפארת זקנים' הראשון במלבורן.
בשנת תשכ"ג הגיע הרב גוטניק לארה"ב לביקור אצל הרבי. בין ההוראות שקיבל מהרבי באותם ימים, להסתובב באירופה ולבקר במוסדות חב"ד ולחזקם. כך אכן עשה בחזרתו מהרבי לביתו. הוא עצר באירופה ועבר בקרב מוסדות רבים, חיזקם ועודדם להמשיך בעבודתם, עבודת הקודש.
פטירתו[עריכה | עריכת קוד מקור]
משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]
- אחיו, הרב שניאור חיים גוטניק, רב הקהילה היהודית במלבורן אוסטרליה, והרב הצבאי הראשי במדינה.
- בנו, הנגיד החסידי ר' מאיר גוטניק - קראון הייטס
- בנו, ר' מרדכי (מוטי) גוטניק - מלבורן
- בנו, הרב משה גוטניק - לוס אנג'לס
- בנו, ר' יוסף יצחק גוטניק - מלבורן
לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]
- מהמכתבים שכתבת לי ציירתי לעצמי איך אתה נראה, גיליון בית משיח מס' 1119 ע' 24-30.
קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]
- "מהמכתבים שכתבת לי, ציירתי לעצמי איך אתה נראה", כתבה לזכרו במלאת שלושים יום לפטירתו, שבועון בית משיח סיון תשע"ח
- קובץ ממכתבי הרבי אליו, בתוך תשורה מנישואי צאצאיו