תמונות וציורי רבותינו נשיאנו

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תמונות של הרבי לפני קבלת הנשיאות

הרבי בשנת תרס"ד (בגיל שנתיים וחצי)

התמונה הכי מוקדמת של הרבי היא משנת תרס"ד (בגיל שנתיים וחצי) שצולמה בניקולייב. התמונה נחשפה כאשר הרב שלום בער בוטמן נכנס לביקור על הוראת הרבנית חנה אצל מרת רחל שניאורסון זוגתו של רבי שלום שלמה שניאורסון, ראה בביתה את התמונה. הרב חנוך גליצנשטיין דאג לעשות העתק מהתמונה ולשולחה אל הרב בוטמן שהכניסה לרבנית חנה. כאשר הרבי הגיע לבית אמו לאחר שהיא קיבלה את התמונה, אמרה הרבנית חנה לרבי שזה עתה היא קיבלה תמונה חדשה ממנו. הרבי הגיב, "אני שם בוודאי ללא מקיף"[1].

בניסן תשפ"ה נחשפה תמונה חדשה של הרבי בילדותו,לצילום מצורפים שני אישורים. אישור (פתק בכתב-יד, באנגלית), חתום בעברית בידי גיסתו חנה גורארי', בתו הבכורה של האדמו"ר הריי"ץ: "אני מעניקה במתנה... תצלום של גיסי [הרבי מליובאוויטש] בגיל תשע וחצי. הוא צולם ביקטרינוסלב על ידי שכנו ובן דודו של גיסי, אביו של אברהם שלונסקי [טוביה שלונסקי]. גיסי [הרבי] היה בדרכו ל'חדר'. אחותי [הרבנית חיה מושקא] העניקה לי את התצלום בשעה שפינתה את דירת חמותה [הרבנית חנה, אשת הרה"ג רבי לוי יצחק שניאורסון, אמו של הרבי]". האישור מתוארך – יד מר חשון תשנ (12 בנובמבר 1989). אישור נוסף מאת אחייניתו של הרבי, הרבנית מינא גורארי' (אשת הרה"ת ר' שלום בער גורארי'): "תצלום מדירתה של חנה שניאורסון. התצלום ניתן לי על ידי דודתי מנישואין מוסיא [הרבנית חיה מושקא]. דודו של בארי [הרבי מליובאוויטש] בגיל תשע, זמן קצר לפני יום הולדתו העשירי" (האישור מודפס על פתק במכונת כתיבה ומוצמד אל גב אחד משני העותקים של התצלום).

לאחר הסתלקות אמו של הרבי, הרבנית חנה שניאורסון, בתשרי תשכ"ה, ביקשה כלתה הרבנית חיה מושקא את עזרתן של אחותה הרבנית חנה גורארי' ושל אחייניתה הרבנית מינא גורארי' (כלתם של הרבנית חנה והרב שמריהו גורארי') בטיפול בחפצי הרבנית חנה ובפינוי דירתה בבניין 1418, פרזידנט פינת קינגסטון, קראון הייטס, ברוקלין, ניו יורק. כמובא באישור, הרבנית חיה מושקא העניקה בהזדמנות זו לאחותה הרבנית חנה ולאחייניתה הרבנית מינא עותקים של התצלום. (על פינוי דירת הרבנית חנה בידי הרבנית חיה מושקא ראה גם בספר "הרבנית חנה", עמ' 190). מצורף צילום של כרטיס הביקור של מינא גורארי', וכן מעטפת המכתב שבו שלחה הרבנית מינא בשנת 1995 את התצלום; בחזית ובגב המעטפה הוסיפה בכתב-יד: "נא לא לקפל".הצילום צולם בידי טוביה שלונסקי, בן למשפחת חסידי חב"ד מקרמנצ'וג ("איש המזיגה של חב"ד והשכלה וציונות"). אשתו, ציפורה לבית משפחת בּרָוֶורמן, הייתה בת דודה מדרגה ראשונה של הרבנית חנה שניאורסון (אמו של הרבי מליובאוויטש) – שתיהן נכדותיו של הרב ישראל ליב ינובסקי ונינותיו של רבי אברהם דוד לאוואוט (לבוט) אב"ד ניקולייב. מבין ששת ילדיה של משפחת שלונסקי נודעו במיוחד המשורר אברהם שלונסקי והמלחינה והפסנתרנית ורדינה שלונסקי. במשך מספר שנים התגוררו משפחת שלונסקי ומשפחת שניאורסון בעיר יקטרינוסלב, בשתי דירות סמוכות זו לזו, בקומת קרקע של אותו בית, כאשר רק "פרוזדור הפריד, או יותר נכון, קישר בינינו". השכנות והקשר המשפחתי הובילו לידידות עמוקה בין שתי המשפחות – הן ביקרו זה בביתו של זה ולעיתים אף חגגו יחד את החגים; האימהות היו יוצאות יחד לקניות והילדים שיחקו בחצר; הבנים אף למדו באותו ה'חדר' אצל אותו המלמד – החסיד ר' שניאור זלמן וילנקין (כמובא באישור, טוביה שלונסקי צילם את התצלום שלפנינו ביקטרינוסלב בראשית שנת תרע"ב, בשעה שמנחם מענדל הצעיר, לימים הרבי, היה בדרכו ל'חדר'). התצלום נלקח כנראה בסמיכות למקום מגוריה הראשון של משפחת שניאורסון ביקטרינוסלב, תרס"ח-תרע"ג, ברחוב אלכסנדרסקיה, פינת רחוב בולניצ'ניה). והיא הוצעה למכירה פומבית בבית המכירות קדם במחיר פתיחה של 18,000 דולרים.

מלפני החתונה ישנה תמונה נוספת שצולמה עבור הנפקת הדרכון של הרבי[2], ועוד תמונה שצולמה עבור לימודי האוניברסיטה של הרבי בברלין[3]. תמונה נוספת של הרבי צולמה בתקופת החתונה[4], ומתקופת מגוריו של הרבי בברלין ובפריז ישנם עוד מספר תמונות של הרבי, שחלקם צולמו שהוא שוהה בצידו של הרבי הריי"צ. מלאחר בואו של הרבי לארצות הברית, ישנם תמונות רבות של הרבי עד לקבלת הנשיאות, שצולמו בעקבות קרבתו לרבי הריי"צ ולקהילה החב"דית.

משובים קודמים
משוב על הערך