אברהם חנוך גליצנשטיין

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:גליצשטיין.jpg
ר' חנוך

הרב אברהם חנוך גליצנשטיין הי"ו, הינו סופר מפורסם. לצד עבודתו הספרותית עסק בניהול מוסדות חב"ד בארץ ישראל. תחילה שימש מזכיר ישיבת תומכי תמימים לוד. לאחר מכן ניהל את ישיבת תורת אמת בירושלים. לימים השתלב בניהול מוסדות החינוך בית חנה בירושלים, תפקיד אותו הוא ממלא עד היום.

בצעירותו, מונה לשמש כמזכיר מוסדות חב"ד. בכ' בכסלו תש"י (1950) קיבל הרב חנוך גליצנשטיין, מכתב מרבו, אדמו"ר הריי"צ צרור הוראות כיצד עליו להתנהג כמזכיר מוסדות חב"ד. במכתב נכתב בפרוטרוט כיצד לטפל בענייני המוסד וציין הוראות רבות על דרכי העבודה. הרבי הדגיש כי הצלחתו של מוסד תלויה בעבודתו של המזכיר, והצלחתו של המזכיר מותנית בסדר בעבודה", מספר הרב גליצנשטיין. כעבור חמישים ימים מיום קבלת המכתב, בי' שבט תש"י, נסתלק אדמו"ר הריי"צ.

כישרון בירושה

נוסף על עבודתו הציבורית הרב גליצנשטיין גם מושך בעט סופרים. הוא יגע ועמל שנים רבות והוציא לאור יותר משישים ספרים. גולת הכותרת של עשייתו הספרותית היא תיעוד וכתיבת תולדות חייהם של אדמו"רי חב"ד, ממייסד תורת החסידות, הבעש"ט, עד אדמו"ר הריי"צ. זו סדרת ספר התולדות, ובה חמישה-עשר כרכים.

היוזמה יצאה מאת הרבי, בשנים הראשונות לאחר שקיבל את נשיאות חב"ד. "באותם ימים כתב מאמרים בכמה וכמה ביטאונים. הרבי ידע שיש לו כישרון כתיבה, שירשתי מאבא ז"ל. יום אחד קיבל מכתב מהרבי ובו נשאל אם אוכל לסדר מחדש את הספר בית רבי – ככך הגדיר הרבי את המשימה לסדר מחדש את תולדות חב"ד. הרב חנוך התחיל לכתוב על הבעש"ט והעביר את כתב-היד לרבי. עבודתו נשאה חן בעיניו והוא כתב לו שיעשה כדוגמת ספר זה, על כל ששת האדמו"רים של חב"ד.

הרבי נתן לו הנחיות ברורות בעבודה זו. אחת ההוראות הייתה שבסדרה ייכללו רק דברים שהאדמו"רים עצמם סיפרו ולא מסיפורי החסידים. לכן לא נכללו בסדרה הרבה דברים שידועים בין החסידים, מכיוון שלא הופיעו בכתביהם ובשיחותיהם של האדמו"רים. זו הסיבה שאין 'ספר התולדות' על הרבי, מכיוון שהוא עצמו כמעט לא סיפר על קורות-חייו.

במלאכת הכתיבה החל לפני יותר מחמישים שנה. הוא עבר על כל השיחות והאיגרות של האדמו"רים, תרגם וערך וסידר לפי פרקים. כל ספר הועבר אל הרבי לפני הדפסתו וקיבל את אישורו. הסדרה הופיעה בהוצאת קה"ת, הוצאת הספרים הרשמית של חב"ד.


הסדרה נמשכת

בשנים שלאחר מכן קיבל מהרבי אישור לערוך סדרה חדשה, ובה ייכללו גם סיפורי החסידים. בסדרה המכונה אוצר סיפורי חב"ד שבעה-עשר כרכים, ובקרוב אמורים להופיע עוד שלושה כרכים, העוסקים באדמו"ר הרש"ב. בימים האלה - נכון לשבט תשס"ט, הוא עובד על הסיפורים העוסקים ברבי הריי"צ.