אלחנן דב מרוזוב
הרה"ח ר' אלחנן דב מרוזוב הי"ד (המכונה "חוני'ע", וכינויו המחתרתי: "אד"ם"), חסיד בעל מסירות נפש, כיהן כמזכירו של אדמו"ר הריי"צ וכאשר כיהן כמזכיר ניהל בפועל את כל הפעילות המחתרתית בברית המועצות, כולל את ישיבות תומכי תמימים המחתרתיות.
כיהן כמשגיח בישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש. לפני שמונה לתפקיד זה, אמר אדמו"ר הרש"ב לתמימים "אליו תשמעון כאשר שמעתם אלי" (מפי ר' פרץ מוצ'קין).
ר' חאניע נישא למרת אסתר פבזנר מקלימוביץ', אבל היא נפטרה בעת לידה. מספרים כי באותו הזדמנות התבטא הרבי רש"ב, כי יש לו צער רב מכך שבעיר ליובאוויטש בכלל לא התגורר רופא שאולי היה יכול להציל את חייה.
מאוחר יותר התחתן בזיווג שני למרת חיה ברכה מרוזוב. היא האריכה ימים ונפטרה בניו יורק בתשמ"ז, קרוב לגיל מאה.
במשך שנים מסר שיעור בגמרא לבעלי-בתים בליובאוויטש, וזכה לברכות ועידודים מרבותינו נשיאנו על כך. לאחר שהחל להתעסק יותר בהפצת היהדות והחסידות ברוסיה, מילא את מקומו בתפקיד ר' אברהם סנדר נמצוב.
לפרנסתו שימש כיצרן טליתות בליובאוויטש.
היה מקורב מאד לאדמו"ר הרש"ב, שימש כגבאי שלו ואף זכה ללמוד מפיו את עשרת הניגונים של אדמו"ר הזקן. את הניגונים שלמד - העביר לבניו, והם העבירו את הניגונים לעורכי ספר הניגונים, ומפיהם נרשמו: ניגון צאינה וראינה, ניגון ניגון דבקות (אדמו"ר הזקן), ניגון קול דודי דופק בנוסח מיוחד, ועוד.
הרבי הרש"ב התבטא פעם על ר' חאניע כי כזה 'פנימי' [עובד השם עם כל האמת והפנימיות] לא ראה מעולם... לכן הרבי הרש"ב בחר בר' חאניע ללמוד בחברותא עם בנו הרבי הריי"צ. הרבי הריי"צ סיפר פעם, כי פעם אחת אביו הרבי הרש"ב רצה לצרפו אליו בנסיעתו לנאות דשא. והנסיעה עם אביו היתה מאד יקרה וחשובה מאד אצל הבן – ובכל זאת, הוא הוא התבטא שחבל לו לנתק את לימודו עם חאניע...
בשנת תרע"ד נשלחו הוא ור' שילם קוראטין להאדיטש - לציון אדמו"ר הזקן כשלוחי כל אנ"ש והתמימים במסגרת אורח לצדיק.
בין השנים תרע"ח - תרפ"ג גר עם רבותינו ברוסטוב וניהל את מוסדות ליובאוויטש וחצר הרבי שם. נוסף לזה היה מבקר מידי פעם בתומכי תמימים קרמנצ'וג ומוסר שיעורים.
בשנת תרפ"א מונה על-ידי אדמו"ר הריי"צ יחד עם עמיתו הרב יחזקאל פייגין לממונה על דמי מעמד מטעם קופת רבינו. באותה תקופה החל לשמש כמזכירו של אדמו"ר הריי"צ. בעקבות כך, עמד בראש כל הפעילות המחתרתית היהודית ברוסיה, בראש המחתרת החסידית ברוסיה, בראש תומכי תמימים ברוסיה, בראש ה'חדרים' ובראש תפארת בחורים.
שימש כמשפיע ומוסר שיעורים בתפארת בחורים לנינגרד.
בהתוועדויותיו היה נוהג לנגן ניגון, שהפך לאחר מכן לניגון פ"ט בספר הניגונים.
נעצר בשנת תרח"צ בהלילה של עשרת הרוגי מלכות ונרצח יחד עם בנו ר' שמואל.
בניו ובנותיו
- ר' שמואל מרוזוב - עובד ה' ולמדן, נרצח ע"י הקומניסטים יחד עם אביו.
- ר' פינחס מרוזוב - חתנו של ר' מנחם מענדל גולומבוביץ. נפטר ברעב בשנת תש"ד.
- ר' דוד לייב מרוזוב - התגורר במונטריאול, נפטר לפני שנים מספר.
- ר' מענדל מרוזוב - חי בקראון הייטס, משמש כמשפיע בישיבת אהלי תורה.
- ר' משה מרוזוב - חי בקראון הייטס.
- ר' שלום מרוזוב ע"ה.
- הגב' שרה טיבורסקי ע"ה.
- הגב' רחל לאה בלכמן-מרוזוב ע"ה.