צפת

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קהילת חב"ד בצפת, הינה אחת מן הקהילות הותיקות יותר בארץ הקודש. ראשיתה עוד בתקופת אדמו"ר הצמח צדק, אז נבנה בעיר בית כנסת מיוחד על שם הצמח צדק שעומד על תילו עד היום הזה, ושופץ בהוראת כ"ק אדמו"ר שליט"א.

צפת בדור השביעי

קהילת צפת מהווה כיום את הריכוז החבד"י השני בגודלו בארץ ישראל, ראשיתה בשנת תשל"ד, אז נקרא הרב אריה לייב קפלן לכ"ק אדמו"ר שליט"א, ונשלח על ידו להקים את הקהילה החבדי"ת בצפת. הרב קפלן נצטווה לאסוף עימו כמנין אברכים מהכוללים שהתקיימו אז בכפר חב"ד ובנחלת הר חב"ד, ואיתם לייסד את הגרעין הראשון. על גרעין זה נמנו הרב אליהו אריה פרידמן, הרב אהרן יצחק לייכטר, הרב שמואל גולדשטיין, הרב אברהם גולדברג, הרב שניאור זלמן אליהו הנדל, הרב שלמה רסקין, הרב שלמה זלמן לבקיבקר ועוד. קבוצה זו התיישבה בעיר העתיקה, והיותה את הגרעין הראשוני של הקהילה.

בשנת תשל"ו, הכריז כ"ק אדמו"ר שליט"א על השליחות לארץ הקודש תשל"ו, בה נשלחו לאה"ק במשך שלוש שנים כארבעה מניינים של בחורים ואברכים שנבחרו מבין מאות נרשמים, קיבלה הקהילה חיזוק משמעותי שהוביל להתפתחותה. השלוחים הובילו את הקמתה של הישיבה גדולה - ישיבת חסידי חב"ד ליובאוויטש, וסייעו בהקמת שורת המוסדות בעיר.

בין השלוחים לצפת בקבוצה הראשונה בשנת ה'תשל"ו נמנים: הרב יוסף יצחק ווילשאנסקי - ראש הישיבה בצפת, הרב אליהו יוחנן גוראריה - רבה של חולון, הרב לוי ביסטריצקי - רב הקהילה שנתמנה גם לרב העיר, הרב יוסף רוזנפלד - מנהל מכון אלטע, הרב אלתר אליהו פרידמן ועוד.

גרעין השלוחים הראשון יחד עם השלוחים שהגיעו בשנים תשל"ו -תשל"ח, הקימו את כל מוסדות הקהילה, ביניהם: מוסדות אור מנחם צפת - תלמוד תורה לבנים ובית ספר לבנות - בהנהלת הרב שניאור זלמן אליהו הכהן הענדל. מוסדות בית לוי יצחק - ישיבת חסידי חב"ד ליובאוויטש - בהנהלת הרב יוסף יצחק ווילשאנסקי. מוסדות בית חנה (צפת) - תיכון לבנות וסמינר - בהנהלת הרב שלמה רסקין.