ראובן הלמן

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־18:11, 26 במאי 2015 מאת להתראות (שיחה | תרומות) (הוספת ערך)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב הלמן בשנותיו האחרונות

ר' ראובן הלמן (י"א אדר תרפ"ז-ד' אב תשע"ג) היה חסיד חב"ד שהתרחק בצעירותו משורשיו החב"דיים, וזכה שהרבי בעצמו התעסק בקירובו והעניק לו יחס מיוחד וקירובים נדירים. התגורר בכפר חב"ד, וסייע במאמצי השמירה על בטחונם של התושבים.

תולדות חיים

בזמן שמירתו בכפר חב"ד

נולד בתל אביב בי"א אדר ב' תרפ"ז לאביו ר' דוד ולאמו מרת הניה הלמן ששימש כרוקח ראשי בבית הרפואה בעיר, ונקרא ראובן על שם סבו מצד אביו.

בילדותו נסע יחד עם אביו בברכת אדמו"ר הריי"צ לברן שבשוויץ, שם השלים אביו את לימודי הרפואה שלו[1], ושם הצטרף תנועת הנוער הציונית-ספורטיבית 'המכבי הצעיר', ובהמשך התגייס לצבא הבריטי ונמנה על הלוחמים בבריגדה היהודית, ומאוחר יותר התגייס גם לתנועת ההגנה ולצה"ל, ונמנה בין השאר על משחררי אדמות הכפר הערבי ספריה - שהפך לימים לכפר חב"ד.

לאחר הקמת המדינה החל לעבוד במשטרת ישראל, והיה אלוף הארץ בהרמת משקולות.

לאורך כל שנים אלו התאמץ אביו להכניסו לעולמה של חסידות חב"ד ולהשיבו לשורשי משפחתו, כשהוא בטוח שהדבר יצליח בידו עקב רכתו של אדמו"ר הריי"צ שיזכה ב"דור ישרים יבורך".

בחודש אדר תשי"ד נסע ר' ראובן לבקר אצל דודיו באמריקה, וכחלק ממסע ביקורו התארח בקראון הייטס אצל ידידו של אביו ר' שלום דובער אלפרוביץ' שקירב אותו והכניס אותו לעולמה של חסידות חב"ד, והוא אף נכנס ליחידות אצל הרבי שפעלה עליו באופן נפלא[2], ומאז זכה לקירובים רבים מהרבי[3], וכן להדרכות מפורטות באמצעות קשרי מכתבים תכופים.

לאחר חזרתו, עבד במשך תקופה לא ארוכה באגודת ישראל, ולאחר מכן בעיריית תל אביב, ובד' אדר תשט"ז נישא למרת לאה בתו של החסיד ר' יהודה שמוטקין מתל-אביב.

עקב חזותו החיצונית לא רצו בתחילה עסקני כפר חב"ד להעניק לו חלקת אדמה ומקום מגורים, והדבר התאפשר הודות למעורבותו האישית של הרבי שהורה להם להעניק לו חלקת אדמה ולסייע לו בכל האפשרויות העומדות לרשותם, ואף אמר שמלבד הטובה האישית שתצמח לו מכך, יסייע הדבר גם לכל אנשי כפר חב"ד.

במקביל לעבודתו כחקלאי, ניצל את עברו הצבאי למען השמירה על בטחונם של אנשי הכפר, והיה מראשי העוסקים בשמירה ובפטרולים מפני כנופיות הפדאיון, ובתקופת ההמתנה שלפני מלחמת ששת הימים אימן את צעירי כפר חב"ד ולימד אותם להשתמש בנשק.

בשנותיו האחרונות התגורר אצל בנותיו בצפת, ונפטר ביום חמישי ד' מנחם אב תשע"ג, ונטמן עוד באותו יום בבית העלמין בצפת.

משפחתו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. המסמכים שקיבל מאוניברסיטת טומסק אבדו במהלך המהפכה ברוסיה.
  2. בעקבות יחידות זו כתב הרבי לאביו ר' דוד: "נהניתי מהשיחה אשר היתה בינינו, ומהתנועה אשר נראית בו להתקרב עוד יותר ויותר לכל הקדוש לנו, אשר אף גם ממצבו עתה נהנה אני, שהוא טוב יותר מאשר כתב לנו כבודו אודותו, ואולי ירא כבודו שאהבתו אהבת אב משחדת אותו, ולכן הקטין ומיעט בהנ"ל. והעיקר הוא כנ"ל שהולך הוא ימינה, בהנוגע לתורתינו ומצותי' והשי"ת יזכה את כבודו וזוגתו שיחיו, אשר מתוך בריאותו נכונה יקבלו רוב נחת מבנם ומבתם וחתנם שיחיו".
  3. כך לדוגמא בשבת האופרופעניש של ר' ראובן ביקש הרבי באתערותא דלעילא מר' שלום דובער אלפרוביץ' שיאמר לחיים לזכותו של החתן.