שבע מצוות בני נח
שבע מצוות בני נח הן שבעה ציוויים תנ"כיים מוסריים, אשר על פי ציווי הבורא תוקפם אוניברסאלי וחייבים בהם כל בני האדם. מצוות אלה קרויות בשם זה מכיוון שלפי התנ"ך, מאז המבול כל בני האדם הם צאצאיו של נח.
ספר בראשית
בגרסתן הראשונה, שבע מצוות בני נח הן המצוות שניתנו לבני האדם קודם להופעתו של אברהם, בספר בראשית (פרק ט):
וַיְבָרֶךְ אֱלֹהִים, אֶת נֹחַ וְאֶת בָּנָיו; וַיֹּאמֶר לָהֶם פְּרוּ וּרְבוּ, וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ. וּמוֹרַאֲכֶם וְחִתְּכֶם, יִהְיֶה, עַל כָּל חַיַּת הָאָרֶץ, וְעַל כָּל עוֹף הַשָּׁמָיִם; בְּכֹל אֲשֶׁר תִּרְמֹשׂ הָאֲדָמָה וּבְכָל דְּגֵי הַיָּם, בְּיֶדְכֶם נִתָּנוּ. כָּל-רֶמֶשׂ אֲשֶׁר הוּא חַי, לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה: כְּיֶרֶק עֵשֶׂב, נָתַתִּי לָכֶם אֶת כֹּל. אַךְ בָּשָׂר, בְּנַפְשׁוֹ דָמוֹ לֹא תֹאכֵלוּ. וְאַךְ אֶת דִּמְכֶם לְנַפְשֹׁתֵיכֶם אֶדְרֹשׁ, מִיַּד כָּל חַיָּה אֶדְרְשֶׁנּוּ; וּמִיַּד הָאָדָם, מִיַּד אִישׁ אָחִיו אֶדְרֹשׁ, אֶת נֶפֶשׁ הָאָדָם. שֹׁפֵךְ דַּם הָאָדָם, בָּאָדָם דָּמוֹ יִשָּׁפֵךְ: כִּי בְּצֶלֶם אֱלֹהִים, עָשָׂה אֶת הָאָדָם. וְאַתֶּם, פְּרוּ וּרְבוּ; שִׁרְצוּ בָאָרֶץ, וּרְבוּ בָהּ.
המצוות המנויות כאן הן:
1. פרו ורבו 2.מלאו את הארץ, כלומר על בני האדם להתפזר בכל העולם, ולא לשבת במקום אחד. 3.שליטה של האדם על בעלי החיים באמצעות כוח (באמצעות החרב; מסמלת שהאדם יצטרך להאבק בחיות על מנת לשלוט בהן) 4."כל רמש אשר הוא חי לכם יהיה לאכלה" 5. איסור לאכול את הבשר יחד עם הדם 6. איסור רצח 7. איסור אכילת אבר מן החי (תוספת של חז"ל)
בתלמוד
בתלמוד שהיא התורה שבעל פה מופיעה רשימה שונה של שבע מצוות בני נח, והיא המשמעות המקובלת למושג זה בימינו.
במסכת סנהדרין[1] מתקיים דיון מקיף בסוגיה זו, ובתחילתו נאמר:
תנו רבנן: שבע מצות נצטוו בני נח: דינין, וברכת השם, עבודה זרה, גילוי עריות, ושפיכות דמים, וגזל, ואבר מן החי. ברשימה זו שבע מצוות בני נח כוללות שישה איסורים וציווי אקטיבי אחד:
1.עבודה זרה: איסור עבודת אלילים 2. ברכת השם: נאמר בלשון סגי נהור - זהו איסור על קללת שם השם 3.שפיכות דמים: איסור רצח 4. איסור גילוי עריות 5. איסור גזל 6. איסור אכילת אבר מן החי (יש להרוג את בעל החיים לפני שאוכלים אותו) 7.מצוות דינים: הקמת מערכת משפט וצדק ישנו סימן לזכירת שבע המצוות: ג' מצוות שיהרג ובל יעבור (עבודה זרה, שפיכות דמים וגילוי עריות), א- אבר מן החי, ב- ברכת ה', ג- גזל, ד- דינים.
הרמב"ם[2], גורס לפי הגרסה התלמודית ומציין כי שש ממצוות אלה ניתנו כבר לאדם הראשון, ואחת - אבר מן החי - ניתנה לנח, לאחר שהותר לו לאכול גם מן החי, ולא רק מן הצומח. באותו עניין פוסק הרמב"ם [3]:
כל המקבל שבע מצוות, ונזהר לעשותן - הרי זה מחסידי אומות העולם, ויש לו חלק לעולם הבא. והוא שיקבל אותן ויעשה אותן, מפני שציווה בהן הקדוש ברוך הוא בתורה, והודיענו על ידי משה רבנו, שבני נח מקודם נצטוו בהן. אבל אם עשאן מפני הכרע הדעת - אין זה גר תושב, ואינו מחסידי אומות העולם אלא מחכמיהם. – משנה תורה להרמב"ם, הלכות מלכים ומלחמות, פרק ח
המשותף לעשרת הדיברות ולשבע מצוות בני נח הם בעיקר שלושת האיסורים החמורים של ייהרג ובל יעבור - עבודה זרה, שפיכות דמים וגילוי עריות.
הוראת הרבי לפרסום שבע מצוות בני נח
הרבי קרא לכל יהודי להפיץ את רעיון שבע המצוות בקרב אומות העולם, וזאת על פי פסק ההלכה שכתב הרמב"ם ש"צוה משה רבינו מפי הגבורה לכוף את כל באי עולם לקבל מצוות שנצטוו בני נח". הרבי ביאר כי אין הכוונה לכפיה בכח, אלא בהסברה נאותה וראויה, להסביר לכל אחד כי שבע מצוות אלו הם ערכי היסוד לקיום אנושות בריאה וצודקת, שתאפשר רבגוניות ותרבויות שונות יחד עם אחדות סביב האמונה בבורא העולם.
בהתוועדות משנת תשמ"ז אמר הרבי כי תקופה זו היא שעת הכושר:
""בדורות שלפנינו, כל נסיון לפעול על אומות העולם בעניני אמונה, היה כרוך עם סכנת נפשות ממש, ולכן לא היתה אפשרות לקיים ציווי זה. מה שאין כן בדורנו - לא זו בלבד שאין כל סכנה בדבר, אלא אדרבה, פעולה כזו מוסיפה בכבודם של ישראל בעיני כל העמים, בראותם שבני ישראל דואגים לא רק לעצמם, אלא גם לישובו של העולם כולו, על ידי זה שיתנהג על פי צדק ויושר"[4]"
כהוכחה לדבר, מביא הרבי את הסכמתו הנלהבת של נשיא ארצות הברית דאז, מר רונלד רייגן, להכריז לכל אזרחי ארצות הברית להתאחד סביב קיום שבע מצוות בני נח, וכן הצהרת שני בתי הנבחרים, הקונגרס והסנאט, לקיום שבע המצוות.
מכך הסיק הרבי: "עצם העובדה שנשיא המדינה יוצא בהכרזה גלויה על קיום שבע מצוות בני נח, צריכה להוסיף ביתר שאת וביתר עוז בפעולתם של ישראל על כל באי העולם".
ואכן, הצהרות ופעולות אלו ברחבי ארצות הברית והעולם הביאו מליוני אזרחים להשתתף במבצעים השונים במהלכם קיבלו על עצמם לקיים את שבע המצוות ולהכין את העולם לקראת עידן חדש בו לא יהיו מלחמות, רעב, קנאה ותחרות - זהו עידן הגאולה.
פעולות אלה הן חוליה נוספת מפעולותיו של מלך המשיח להכנת העולם לקראת הגאולה.
קישורים חיצוניים
- אתר בשפות שונות, שמטרתו הנחלת שבע המצוות לשבעים אומות
- קטעי שיחות מהרבי מלך המשיח בנושא
- החסיד הגוי של הרבי, סיפורו של פרופסור וונדל ג'ונס מיסד ארגון 'אגודת כרם בני נח' - אתר חב"ד בישראל
- הרב יוסף שמחה גינזבורג, שבע מצוות בימינו בעלון שיחת השבוע
הערות שוליים
- ↑ נו, א.
- ↑ משנה תורה, הלכות מלכים ט, א.
- ↑ ראו גם דיון בפסיקתו זו.
- ↑ ספר ההתוועדויות תשמ"ז, כרך ג' עמוד 67.