אברהם אלקנה כהנא שפירא
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית. | |||
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים. |
הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא (י"ד אייר תרע"א-ט"ו תשרי תשס"ח) היה ראש ישיבת מרכז הרב בירושלים, הרב הראשי לישראל בין השנים תשמ"ג-תשנ"ג, וממנהיגה הבולטים של הציונות הדתית.
תולדות חייו
נולד בי"ד אייר תרע"א בירושלים לשלמה זלמן ולהענא רייזל כהנא-שפירא. את שנות ילדותו עשה בתלמוד תורה של ישיבת עץ חיים המקומית, ולאחר מכן נשלח ללמוד בישיבת 'חברון', וכבר אז החל להתכתב בשאלות הלכתיות עם גדולי רבני ארץ ישראל באותה תקופה, דוגמת החזון איש, הרב קוק, הרב יצחק זאב סולובייצ'יק, והרב איסר זלמן מלצר.
לאחר נישואיו עם מרת פנינה לבית רענן בשנת תש"ד, החל ללמד בישיבת מרכז הרב בירושלים, ובשנת תשט"ז מונה על ידי הרב הרצוג כחבר בבית הדין הרבני בירושלים, ובשנת תשל"א מונה כאב בית הדין.
בשנת תשל"ד מונה כחבר מועצת הרבנות הראשית, ובא' ניסן תשמ"ג נבחר לכהן כרב הראשי האשכנזי, במקום הרב היוצא הרב שלמה גורן. בתפקידו זה כיהן בהתאם לחוק הממלכתי בישראל במשך עשר שנים, במקביל לרב הראשי הספרדי, הרב מרדכי אליהו. לאחר סיום כהונתו הוחלף בתפקיד הרב הראשי על ידי הרב ישראל מאיר לאו.
לאחר פטירתו של ראש ישיבה מרכז הרב הרב צבי יהודה קוק בשנת תשמ"ב מונה לעמוד תחתיו בראשות הישיבה. הרב שפירא כיהן בתפקיד זה גם בזמן כהונתו כרב הראשי לישראל, והמשיך בו לאחר פרישתו. בשנת תשנ"ה התגלעו חילוקי דעות לבין קבוצת רבנים מתוך הישיבה, בראשות הרב שאול ישראל, דבר שהוביל לפרישתם מהישיבה ופתיחת ישיבת הר המור.
לאורך השנים עמד בתוקף על עניני שלימות הארץ, והצטרף לקביעה ההלכתית שמסירת שטחים לידי הערבים מנוגדת לערכי התורה והמצוות, אסורה על פי דיני התורה, והיא מעמידה בסכנת נפשות את תושבי ארץ ישראל. בעקבות דעתו הנחרצת בענין זה, קרא בשנת תשס"ה לאנשי הצבא וכוחות הבטחון לסרב פקודה בנוגע לפינוי יהודים מגוש קטיף.
הרב שפירא המשיך לכהן בתפקיד עד לפטירתו בבוקרו של יום הראשון של חג הסוכות, ט"ו תשרי תשס"ח. בהלוייתו שהתקיימה למחרת השתתפו רבים מתלמידיו בישיבת מרכז הרב, והמונים מאנשי הציונות הדתית שראו בו את מורם הרוחני. עם סיום מסע הלוייה נטמן בבית העלמין בהר הזיתים, בסמוך לקבריהם של מנהיגי הציונות הדתית הרב אברהם יצחק הכהן קוק, הרב צבי יהודה הכהן קוק, והרב שלמה גורן.
על פי צוואתו, את תפקידו בהנהלת הישיבה ירשו בניו התאומים יעקב אלעזר ושמואל צבי.
קשריו עם הרבי
משפחתו
- הרב שלמה זלמן שפירא.
- הרב בנציון שפירא - ראש מכון הרצי"ה,
- הרב יעקב אלעזר שפירא - ראש ישיבת מרכז הרב.
- הרב שמואל צבי שפירא - מנהל ישיבת מרכז הרב.
מתלמידיו
- הרב דב ליאור - רבה של חברון וקרית ארבע.
- הרב זלמן ברוך מלמד - ראש ישיבת בית אל ורב היישוב.
- הרב יעקב אריאל - רב העיר רמת גן.
- הרב שלמה קורח - רב העיר בני ברק.
- הרב איתן איזמן - ראש מוסדות החינוך "נעם".
- הרב אליעזר מלמד - רב היישוב הר ברכה וראש הישיבה המקומית.
- הרב מנחם בורשטין - ראש מכון פוע"ה.
מספריו
- שיעורי מרן הגר"א שפירא - שיעורים כלליים שמסר בישיבת מרכז הרב (ששה כרכים. עורך: הרב בנימין רקובר).
- מנחת אברהם - פסקיו ההלכתיים של הרב שפירא (שלושה כרכים).
- מורשה - שיחות ומאמרים בנושאים שונים, שנלקטו מתוך נאומים שנשא לאורך השנים.
קישורים חיצוניים
הקודם: הרב שלמה גורן |
הרב הראשי האשכנזי | הבא: הרב ישראל מאיר לאו |
הקודם: הרב צבי יהודה קוק |
ראש ישיבת מרכז הרב | הבא: הרב יעקב שפירא |