אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית

גרסה מ־17:11, 28 בינואר 2011 מאת חסידים (שיחה | תרומות) (ביטול גרסה 96740 של 85.17.199.105 (שיחה))

אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית נוסדה בשנת תרפ"ד על ידי אדמו"ר הריי"צ, ומאז הייתה התומכת העיקרית בכל פעולות חב"ד בברית המועצות, לטביה ופולין, כולל גם הפעלתה והרחבתה של "ספריית ליובאוויטש".

חברי האגודה במשך השנים

חברי האגודה במשך השנים היו הרבנים חיים שניאור זלמן קרמר, ניסן טלושקין, ישראל דזייקאבסאן, שלמה סאדאווסקי, שמריהו גוראריה, יוחנן גורדון, נחום חדש, שלמה זלמן הכט, אברהם פריז, משה לייב רוטשטיין, לייב עבר, אליהו סימפסון, מנחם מענדל לוקשין, שמואל זלמנוב, דוד מאיר רבינוביץ, אליהו נחום שקלאר, שלמה אהרון קזרנובסקי, אפרים וולף, אריה לייב קפלן, בנימין אליהו גורודצקי, דובער חסקינד, אברהם ברוך קרמר, זאב קזיניץ, מנחם מענדל קונין, זלמן שמעון דבורקין, יצחק דוב אושפאל, מרדכי מענטליק, שמואל דוד ריישטיק, יעקב יהודה הכט, משה יצחק הכט, פנחס משה כ"ץ, חיים מרדכי אייזיק חודקוב, ניסן מינדל, שלום מרוזוב, יהושע קארף, בערל יוניק, ושניאור זלמן גוראריה ע"ה ויבלחט"א הרבנים שלום דובער מוצקין, דוד רסקין, משה הרסון, יוסף וינברג, בנימין לויטין, יהודה צבי פוגלמן, שלמה קונין, נחמן סודאק, שלום ישראל חודקוב כממלא מקום אביו הרב חיים מרדכי אייזיק חודקוב, שלום בער לוין, שמעון גולדמאן, אברהם יצחק שם טוב, הרשל פוקס ושלום מענדל סימפסון.

עד שנת תש"נ הי' קיים ועד פועל לאגודה; במשך השנים עמד בראשו הרב שלמה אהרן קזרנבוסקי; בשנת תשמ"ה מינה הרבי את הרב אברהם יצחק שם טוב ליו"ר[1]; בשנת תש"נ בוטל ועד הפועל[2].

אגו"ח ומשפט הספרים

בשנת תרח"צ עלה הרעיון לרשום את כל רכושה של תנועת חב"ד בפולין על-שם "אגודת חסידי חב"ד בארה"ב", היות ובאותה שעה כבר לא היה מצבם של היהודים ורכושם בטוח. לאחר מגעים נמרצים שהתנהלו בנידון, רכשה "אגודת חסידי חב"ד בארה"ב" את כל רכושה של תנועת חב"ד בפולין.

מהלך זה סייע ברבות השנים לנצחון במשפט הספרים, אבל עוד שנים רבות קודם לכן, היווה מהלך זה פתח ההצלה שבזכותו ניצל חלק גדול מהספרייה:

כשפרצה מלחמת העולם השניה, בעוד כ"ק אדמו"ר מוהריי"צ נ"ע מיטלטל בדרכים, מנסה להבקיע את המצור הנאצי ולהגיע לארצות הברית - לא נח ולא שקט לרגע מדאגתו לגורל הספרייה וכתבי היד. אז התברר כי הדרך היחידה להצלת הספרייה, היא, לערב את המימשל האמריקאי בעניין, שיודיע לקונסול בורשה שיקח את הספרייה תחת חסותו, שהרי, כאמור, ספרייה זו היא רכושה של תנועת חב"ד בארצות הברית.

כתוצאה מהמגעים שהתנהלו בנידון, הועברו שלוש תיבות, ובהן רוב כתבי היד של הספרייה לבניין השגרירות האמריקאית בורשה, והונחו שם למשמרת. בחודש חשון תשל"ח הוחזרו חלק גדול מכתבי היד לספריית הרבי בניו-יורק. בשנת תשנ"ז אותר החלק השני של כתבי היד על-ידי הרב שלום יעקב חזן והרב יוחנן ברמן, בארכיון הצבא הרוסי, ומאז התנהל מאבק משפטי להחזרת הכתבים לספריית ליובאוויטש. בחודש אב תש"ע פסק בית המשפט בארצות הברית כי על רוסיה להחזיר את הספרים[3].

חברא קדישא

בשנת תש"א הקים אדמו"ר הריי"צ את מחלקת "חברא קדישא" באגודת חסידי חב"ד בארצות הברית, על מנת לקבור כראוי את מתי ישראל. בראש החברא קדישא עמדו הרבנים שמואל זלמנוב, שלמה אהרון קזרנובסקי ומרדכי מענטליק. הגבאי הראשי שנים רבות היה הרב יהושע קארף וסגנו היה הרב שמואל צבי פוקס. כיום עומדים בראשה המשב"ק ר' חיים ברוך הלברשטם והרב שלום ישראל חודקוב.

הערות שוליים

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.