מפתח העיר
מפתח העיר הינו מפתח הניתן ע"י ראשי ערים כאות כבוד לאנשים הראוים לכך. הרבי קיבל עשרות מפתחות מערים ברחבי העולם, בנוסף הגישו לרבי מפתחות של בית חב"ד ושל טנקי מצוות.
התיחסות הרבי
בשלהי שנת תשכ"ב נמסר לראשונה מפתח עיר בארץ הקודש לרבי. זה היה מפתח קריית גת. הרבי הקדיש לכך שיחה מיוחדת ולאחר-מכן, כשיצא מההתוועדות, אחז באופן בולט את המפתח בידו.
מעבר לנתינת הכבוד שבמעשה, הרבי ראה בכך ענין רוחני חשוב - מסירת הבעלות של המקום לרשות הקדושה. וכך אמר הרבי לאחד מראשי הערים לאחר שהגיש את המפתח:
תודה רבה. על-פי ההלכה, בנתינת מפתח - מעניקים את הבעלות על העיר ועל העניין שזה המפתח שלו. בכלל אני מתחשב בדעת הציבור, לכן לא אתערב בהנהלת המושב, רק אדגיש הדגשה מיוחדת שיש לעמוד חזק בכל העניינים של שלימות התורה, וזה תלוי גם כן בשלימות הארץ ובשלימות עם ישראל על-ידי החזקת התורה... תודה רבה לכל תושבי המקום, וללכת מחיל אל חיל. בשורות טובות, הצלחה רבה.
— זורע צדקות עמ'105
ערים בארץ ישראל
רשימת חלק מהערים בארץ ישראל שהגישו מפתח לרבי:
- אור עקיבא.
- אילת - בהתוועדות י"א ניסן תשל"ו הגיש הרב ישראל צבי גליצנשטיין את מפתח העיר אילת. את המפתח מסר ראש העיר אז, מר גד כ"ץ[1].
- חדרה.
- טבריה - בכ"ו אלול תשמ"ג שיגר ראש העיר מר יגאל ביבי, מכתב לרבי, באמצעות הרב דוב טייכמן, אליו גם צירף את מפתח העיר טבריה.
- ישובי חבל עזה.
- יהוד.
- לוד - בחודש תשרי תשכ"ח, במהלך התוועדות, מסר ראש עיריית לוד מר צבי איצקוביץ, את מפתח העיר לרבי.
- מגדל - בשלהי שנת תשמ"ח, במהלך חלוקת הדולרים מסר ראש מועצת מגדל את מפתח עירו לרבי[2].
- נצרת עילית - מסופר כי מפתח העיר שהוענק לרבי על-ידי ראש העיר לשעבר, מר מנחם אריאב, היה מונח בשולחן הרבי שנים רבות.
- צפת - בהתוועדות מוצאי שבת קודש מברכים החודש תמוז, השתתפה משלחת נכבדה מטעם עיריית צפת, בראשות ראש העיר מר נחמיאס, והעניקה לרבי מפתח זהב של העיר - כאות הוקרה על תרומתו החשובה ליישוב צפת וחיזוק ערכי היהדות בקרב תושבי העיר על-ידי פעילותם הענפה של אנשי חב"ד בצפת ובגליל[3].
- קרית גת - במהלכה של התוועדות ליל ערב ראש השנה תשכ"ג, ניגש אל הרבי הרב יעקב פלס, מייסד ישיבת תומכי תמימים קריית גת, ומסר לו את מפתח העיר קריית גת, דבר שלא היה לו תקדים קודם לכן.
- ראשון לציון - בשנת תשד"מ נמסר המפתח על-ידי הרב יחיאל מלוב.
- רחובות - בחודש סיון תשמ"א נערכה בבית כנסת חב"ד ברחובות חגיגת מסירת מפתח העיר רחובות לרבי. בטקס נכחו ראש עיריית רחובות, יחזקאל הרמלך, רבה של העיר הרב שמחה הכהן קוק והאמן מר יעקב אגם[4].
- רמלה - בשנת תשד"מ נמסר מפתח העיר על-ידי הרב יוסף כהן.
- שדרות - בט' בתמוז תש"נ העניק ראש העיר מר דוד בוסקילה לרבי את מפתח העיר[5].
ערים בחו"ל
הערות שוליים
- ↑ הרב גליצנשטיין רשם את הדברים ('מקדש מלך' כרך ב, עמ' 436): "בשנת תשל"ו, כשלושה חודשים לאחר שהגעתי לאילת, מסר לי ראש העיר אז, מר גד כ"ץ, את מפתח העיר אילת, למוסרו לכ"ק אדמו"ר שליט"א. "זכיתי למסור את המפתח לידו הק' של כ"ק אדמו"ר שליט"א, בהתוועדות י"א ניסן תשל"ו. "כ"ק אדמו"ר שליט"א פתח את הקופסא והביט במפתח, וכן קרא את המכתב של ראש העיר שהיה מצורף למפתח. כשסיים, שאל: האם ראש העיר כהן? עניתי: כן. "כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר: תאמר לחיים עבורך ועבורם שיהיה בהצלחה רבה".
- ↑ הרבי אמר לו (זורע צדקות מצמיח ישועות עמ' 106): "השם יתברך יצליחך לנהל את כל המועצה ואת כל המפעל בכיוון המתאים. וכולם יתברכו בכתיבה וחתימה טובה לשנה טובה ומתוקה, בארצנו הקדושה באופן של שלום אמיתי בלי כל ויתורים".
- ↑ בשיחות קודש תשל"ח כרך ב' עמ' 615 מתואר המעמד: "בין השיחות ניגשו אל כ"ק אדמו"ר שליט"א ראש עיריית צפת וסגניו ומסרו את מפתח העיר צפת. ראש העיר סיפר לכ"ק אדמו"ר שליט"א אודות התפתחות קרית חב"ד בצפת. ואמר כ"ק אדמו"ר שליט"א שזה רק שלב ראשון. כשמסר המפתח, אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א שמסתמא הם יודעים שכשנותנים את מפתח העיר זהו סמל שנותנים את הבעלות על כל העיר, ובקשר לקריית חב"ד אמר שזהו רק שלב ראשון. אחר-כך נתן להם כ"ק אדמו"ר שליט"א את ידו הקדושה ל'שלום עליכם', אמר להם 'לחיים' והורה להם לקחת מזונות. אחר-כך אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א להרב יהודה לייב גרונר שיאמר להם שיחכו עד לשיחה הבאה (ובשיחה הבאה דיבר אודות העיר צפת)"
- ↑ דיווח מהעיתונות על החגיגה.
- ↑ תמליל השיחה ('זורע צדקות מצמיח ישועות' עמ' 105): "תודה רבה. על-פי ההלכה, בנתינת מפתח - מעניקים את הבעלות על העיר ועל העניין שזה המפתח שלו. בכלל אני מתחשב בדעת הציבור, לכן לא אתערב בהנהלת המושב, רק אדגיש הדגשה מיוחדת שיש לעמוד חזק בכל העניינים של שלימות התורה, וזה תלוי גם כן בשלימות הארץ ובשלימות עם ישראל על-ידי החזקת התורה . . תודה רבה לכל תושבי המקום, וללכת מחיל אל חיל. בשורות טובות, הצלחה רבה."
- ↑ תמליל השיחה: הרבי: תודה רבה. מר שטרן: זהו מפתח העיר אן-ארבור, בתודה על עבודתכם הנפלאה. הרבי: השם יתברך יברך אתכם שאזכה לשיתוף פעולה מצידכם. אם המפתח בידי, ביכולתי לפתוח גם את הלב היהודי, ואת לב האוכלוסייה בכלל. מר שטרן: אני מבטיח לכם, אני אעזור ככל שרק אוכל. הרבי: השם יתברך יברך אותך.
- ↑ יש לציין, כי הרבי החזיר את מפתח העיר ס. מוניקה עד שישנו את הכיתוב ל"שמחה מוניקה".
- ↑ הרב הכט הנציח ברשימותיו 'יחידות' זו, ובה נאמר בין השאר (מתוך 'תשורה' מיום רביעי י' כסלו תשס"ט עמ' 37-36): הרבי: אצלי אין זו בדיחה (דז'אק). כשאני מקבל "מפתח" – הרי על-פי המובא בהלכה כשמקבלים מפתח נהיים בעל-הבית. הרבי: האם הוא (ראש העיר) יהודי? הרב העכט: לא, הוא גוי. וזו הפעם הראשונה שמוסרים [=העירייה] מפתח של עיר. הרבי: מהיכן ידע כל העניינים, האם מסרת לו? הרב העכט: הוא היה בחגיגות היובל [=25 שנה לפעילות הרב העכט בניו-הייבן] שם שמע אודות הרבי וכו'. הרבי: הרי עכשיו הוא הזמן שצריך להיות "ואשרו אתכם כל העמים". הרבי: אני מקבל את ה"מפתח" לא כעניין אישי אלא כהכרה במוסדות שיש לי הזכות לעמוד בראשם. ומסירת המפתח הרי זו הוכחה שהוא [=ראש העיר] מרוצה מכך שאחד מהמוסדות הוא בעירו. וזה גם אומר שהוא מוכן לעזור למוסדות עם כל האפשרויות שברשותו. הוא כותב יפה מאד על "בית חנה" [=המוסד שהוקם על-ידי הרב העכט]. הרב העכט: שהרבי יהיה בריא. הרבי: שהחסידים יהיו בריאים ושנשמח עם חסידים. הרב העכט: חסידים עם הרבי תמיד שמחים..