שלמה שניאור זלמן קייזן

הרב שלמה שניאור זלמן קייזן (ג' חשון תרע"ח-ח' תמוז תשע"א) היה מראשוני השלוחים שנבחרו על ידי הרבי לפעול להפצת יהדות, וזכה לעסוק במלאכת הקודש במשך קרוב לששים שנה כרב קהילת 'צמח צדק' ומנהל מוסדות חב"ד בקליבלנד, אוהיו.

תמונת הרב שלמה שניאור זלמן קייזן בכינוס השלוחים העולמי

תולדות חיים

נולד בג' בחשוון תרע"ח בעיירה גאגארין להוריו החסיד ר' מיכאל קצנלבויגן ולאמו מרת שרה.

שנות ילדותו ובחרותו עברו עליו בצל המהפכה הקומוניסטית והוא נאלץ ללמוד יהדות במחתרת. בתחילה למד בחידיר המחתרתי המקומי, ולאחר מכן נדד בין סניפי ישיבות תומכי תמימים הפזורות לאורכה ולרוחבה של רוסיה, כשהוא נמלט מצפרני המשטרה החשאית.

כשהגיע לגיל חתונה, נשא את רעייתו מרת שולה שפרה בתו של החסיד ר' יצחק אלחנן שגלוב, כאשר אדמו"ר הריי"צ סומך ידיו על השידוך וכותב: "ההצעה נכונה ויתקרב לגמור בכי טוב, והשי"ת יצליחם בגו"ר".

עם סיום מלחמת העולם השניה, נטלה על עצמה אמו ה'מומע שרה' את ניהול מבצע ההברחה שכונה לימים בשם 'יציאת רוסיה תש"ו' ותוך סיכון נפשי עצום הצליחה להבריח אלפי חסידים מברית המועצות תחת זהות פולנית בדויה. עם התקדמות מבצע ההברחה, הפך השם 'קצנלבויגן' לשם מפליל שהנושא אותו יכול להישלח למאסר מבלי קשר למעשיו, ובשל כך החליף ר' שלמה זלמן את שם משפחתו ל'קייזן', כאשר אח אחר החליף את שם משפחתו ל'רסקין'.

בשליחות הרבי

הוא עצמו יחד עם זוגתו הצליחו לצאת את רוסיה במסגרת מבצע ההברחה שניהלה אמו, והם שהו בתחנות הביניים באירופה במשך מספר שנים, ובשנת תשי"ג הגיעו לארצות הברית ובהוראת הרבי נשלחו לפעול להפצת יהדות בקליבלנד שבאוהיו[1]..

זמן קצר לאחר שהגיעו למקום, הוצע לו לשמש כרב ושליח ציבור בבית הכנסת 'צמח צדק' המקומי[2], ואף שההצעה עם השכר שבצידה הייתה משתלמת מאוד, נמנע מלהשיב באישור בשל גובה המחיצה בבית הכנסת שלא הייתה כשרה כהלכה. לאחר חליפת מכתבים עם הרבי ואף יחידות פרטית לה זכתה רעייתו, אביו של ה'פרזידנט' בבית הכנסת הגיע אליו בחלום והזהיר אותו שיש לשמוע להוראתו של הרבי ולהגביה את המחיצה ולא רע ומר יהיה גורלו, ובעקבות חלום זה המחיצה תוקנה ור' שלמה זלמן החל לשמש כרב בית הכנסת.

בנוסף לשיעורים והפעילות שקיים עם באי בית הכנסת 'צמח צדק', החל לפעול רבות עם יוצאי רוסיה, כשבמקביל אשתו עוסקת בהקמת וניהול ארגון 'נשי ובנות חב"ד קליבלנד'.

במהלך שנות שליחותם, פעלו רבות בהקמת וביסוס מוסדות חב"ד המקומיים, וזכו להוראות מפורטות מהרבי ולעשרות אגרות ומענות עידוד על פעילותם ושליחותם.

ר' שלמה זלמן האריך ימים, והיה לאחד מזקני השלוחים. נפטר בגיל 92 ביום ראשון ח' תמוז תשע"א ונטמן בחלקת חב"ד בבית העלמין מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק, בסמיכות לאוהל של אדמו"ר הריי"צ.

משפחתו

  • בנו, ר' יוסף יצחק קייזן[3]
  • בתו מרת רבקה, רעייתו של הרב משה קוטלרסקי – מנהל משרד השלוחים שעל ידי המרכז לעניני חינוך
  • בתו מרת דבורה אלבסקי, אוהיו רעייתו של הרב יהודה לייב אלבסקי
  • בתו מרת הניה ליין, ניו יורק
  • בתו מרת בלומה ויינברג, קנזס
  • בתו מרת רחל גולדמן, דרום אפריקה
  • בתו מרת אסתר הלפרין, רעייתו של הרב שבתי אלפרין מנהל מוסדות חב'"ד ברזיל[4]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. עם הגיעם לארה"ב נכנסו ליחידות, וכשאמרו לרבי שמחלקת ההגירה הפנתה אותם לקךיבלנד, אמר הרבי שזוהי 'עיר טובה' ועבור הילדים יש שם בית ספר טוב.
  2. שנוסד על ידי צאצאי הצמח צדק אך לא היה בית כנסת חב"די.
  3. נפטר בי"ב כסלו תשנ"ט.
  4. נפטרה בה' מנחם אב תשס"ב