תנ"ך אמסטרדם
תנ"ך אמסטרדם, הוא דפוס תנ"ך מדוייק ומוגה מאוד שנסדר לדפוס באמסטרדם שבהולנד בשנת ה'תכ"ו (1666).
אדמו"ר הצמח צדק החזיק עותק של תנ"ך זה והשתמש בו גם לקריאת ההפטרות בשבתות, ואף הוסיף בו הגהות שונות. עותק זה מצוי כיום בארכיון ספריית ליובאוויטש.
היסטוריה
התחלת סידור התנ"ך לדפוס היתה בשנת ה'תכ"ו, כמפורש בשער הספר "בשנת והיתה ... 5426", אך ההדפסה עצמה הסתיימה רק בשנת "תזכ'ה"[1].
(ככל הנראה נוסח החומש הוגה בדיוק על פי החיבור 'אור תורה' שבספר 'שתי ידות' של ר' מנחם די לונזאנו שהודפס לראשונה בוונציה כחמישים שנה קודם לכן).
אדמו"ר הצמח צדק השתמש באופן קבוע בעותק זה של התנ"ך, והוא השתמר בידי רבותינו נשיאינו, ואדמו"ר הרש"ב ציין על הספר עצמו בגוף כתב ידו שבספר 'שפתי ישנים' כתב שזהן "תנ"ך מוגה מאד ומדויק על ידי כמה וכמה חכמי ישראל וחכמי נוצרים ולא נמצא בו טעות כלל ובגליון פי' קצת מלות בלשון רומא נדפס יפה מאד, דפוס אמשטרדם תזכ"ה".
ככל הנראה דווקא בשל כך שנוסח התנ"ך הוא מדוייק מאוד ו"לא נמצא בו טעות כלל", ציין בו אדמו"ר הצמח צדק הגהות והוספות שונות:
- הערות על סדר ההפטרה למנהגנו, במקום שיש חילוקי מנהגים (אף שבפועל מנהג חב"ד כיום שונה בכמה פרטים ממה שציין אדמו"ר הצמח צדק)
- הוספת חלוקת הקריאות לפי ימי השבוע, שלא צויינו בהוצאה זו
- תיקון טעויות הדפוס ודיוקי נוסח
מלבד השימוש בחמישה חומשי תורה שבספר, מוכח מהסימנים על גבי הדפים שאדמו"ר הצמח צדק היה רגיל להשתמש בספר באופן תדיר גם לאמירת תהילים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- התנ"ך של רבינו הצמח צדק • תצלומים מתוך הספר, עמודים 247-248, מבית הגנזים מדור כתבי יד, אות פ'
הערות שוליים
- ↑ כמה מביבליוגרפים טעו ופיענחו את שנת ההדפסה של הספר כשנת תל"ב, בגימטריא תזכ"ה, כיון שטעו וחשבו שהחשבון הוא לפרט קטן וגם האות ה' נכללת בגימטריא, אך לאמיתו של דבר החשבון הוא לפרט גדול, והאות ה' באה לסמן את האלף החמישי.