נפתלי דוליצקי
הרב נפתלי (טולע) דוליצקי (? - י"ט כסלו תשכ"ב) היה סוחר יהלומים מנכבדי אנשי קהילת חב"ד בתל אביב בשנותיה הראשונות, וחבר ועד הכספים של ישיבת אחי תמימים תל אביב.
תולדות חיים
נולד באודסה לאביו הגביר החסידי הרב שמואל אבא דוליצקי וזכה ללמוד בישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש במחיצתו של אדמו"ר הרש"ב.
לאחר נישואיו עם רעייתו מרת רבקה, קבע את מושבו בלנינגרד, ובכ"ב תמוז תרצ"ו עלה לארץ הקודש וקבע את מגוריו בתל אביב שם נמנה על נכבדי קהילת חב"ד המקומית.
בחודש אדר תש"ד, מונה בהסכמת אדמו"ר הריי"צ כחבר ועדת הכספים של ישיבת אחי תמימים תל אביב לצידם של החסידים ר' פינייע אלטהויז ר' חיים שמריהו גוראריה ור' משה דובער גנזבורג.
בחודש שבט תש"י לפני חזרתו מניו-יורק לארץ הקודש, זכה להיכנס ליחידות אצל אדמו"ר הריי"צ, ולמפרע התברר שהיה החסיד האחרון שזכה להיכנס ליחידות. כשהיה על האנייה לפני יציאתו מהנמל שמע על הסתלקותו של אדמו"ר הריי"צ, אך רשויות ההגירה לא אפשרו לו לחזור על עקבותיו כדי להשתתף בהלוויה היות שנגמרה לו הויזה[1]. במהלך יחידות זו העביר אדמו"ר הריי"צ דרכו מטבעות לרכישת לחיים עבור אנ"ש בארץ הקודש, וכאשר הגיע היה זה כבר לאחרי ההסתלקות, והיה זה מעין 'מתנת פרידה' שגרמה להתרגשות רבה אצל חסידי חב"ד בארץ[2].
היה מהמתפללים הקבועים ומועד הבנין של בית הכנסת חב"ד נחלת בנימין בתל אביב.
בשנת תשי"ח נסע למטרות עסקים לניו יורק, והיה נוכח בהתוועדות שערך הרבי לרגל י"ט כסלו, במהלכה ערך הרבי מגבית מיוחדת לטובת כפר חב"ד והבטיח שכל אחד שיתרום יקבל ברכת שמים פי ארבע מהסכום שתרם. ר' נפתלי רשם על פתק עשרים אחוז מהסכום העצום שהביא איתו לצורך עסקיו, אך כשהפתק הגיע אל הרבי דרש ממנו הרבי לתרום פי חמישה - את כל הסכום שהיה בידיו. ר' נפתלי ציית להוראת הרבי וחזר לביתו כלעומת שבא, ותוך שבועות ספורים ברכתו של הרבי התממשה במלואה[3] והוא קיבל לידיו סכום כפול פי ארבע מהסכום שתרם[4].
הרב דוליצקי נפטר בי"ט כסלו תשכ"ב. לאחר פטירתו, נישאה אלמנתו מרת רבקה לר' חיים שמריהו גוראריה.
משפחתו
- חתנו, הרב ידידיה אלתר דינרי - תל אביב.
הערות שוליים
- ↑ ימי בראשית עמוד 61.
- ↑ מרגש: מתנת פרידה ערב ההסתלקות של אדמו"ר הקודם.
- ↑ סיפור שמיימי מהתוועדות י"ט כסלו תשח"י שבועון בית משיח גליון 675 עמוד 32.
- ↑ בתחנת הביניים באנטוורפן פגש בו ידיד שביקש לצרף אותו בשותפות לעסקת יהלומים גדולה, והתעקש לקיים את השותפות למרות שלא היה לר' נפתלי כיצד לשלם את חלקו בשותפות, והעסקה הצליחה והניבה רווחים עצומים.