לדלג לתוכן

אלה אזכרה – הבדלי גרסאות

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
אליהו ב. (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
אליהו ב. (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
שורה 10: שורה 10:


==אצל רבותינו נשיאנו==
==אצל רבותינו נשיאנו==
ב
שעה שהקהל אמרו את הפיוט של עשרה הרוגי מלכות היה [[אדמו"ר האמצעי]] אומר תהלים וכן נהג [[אדמו"ר הרש"ב]]{{אוצר מנהגי חב"ד ובהנסמן שם בארוכה וכן אודות [[אדמו"ר הצמח צדק]]}}.
פעם במוצרי יום הכיפורים שאלו לאדמו"ר הרש"ב אם אומר הוא את הפיוט "אלה אזכרה" של עשרה הרוגי מלכות. ולא השיב על זה, אלא אמר: וכי ממני ראיה?!  מכ"ק אדמו"ר האמצעי, שהוא אמר תהלים ב[[שטריימל]] ונעשה השטריימל לח מלמעלה, ממנו היו יכולים להביא ראיה{{הערה|לקוטי סיפורים עמ' קפג וראה באוצר מנהגי חב"ד}}.
בספר [[ימי בראשית]]{{הערה|ימי בראשית עמ' 255}} מובא ש[[הרבי מלך המשיח]] בשנת [[תשי"א]], בעת שאמר החזן את הפיוטים, אמר הרבי את כל התהלים. אך לא היה זה מנהגו בשנים שלאחר מכן.


==ראו גם==
==ראו גם==

גרסה מ־01:27, 31 באוגוסט 2020


שגיאות פרמטריות בתבנית:בעבודה

פרמטרי חובה [ תאריך ] חסרים

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
יהודים מתפללים ביום הכיפורים. ציור: ר' זלמן קליינמן

"אלה אזכרה" הוא פיוט אודות עשרת הרוגי מלכות הנאמר בסיום סדר עבודה בתפילת מוסף של יום הכיפורים.

הפיוט מיוסד על פי סדר האל"ף בי"ת בתחילת החרוזים. ובסוף חתום שם המחבר "יהודה חזק". הפיוט מספר את סיפור הגזירה וסדר התרחשותה ונאמר בהזדמנות זו, מהטעם שאומרים בסיום הפיוט: "חנון הביטה ממרומים, תשפוכת דם הצדיקים ותמצית הדמים, תראה בפרגודך והעבר כתמים, א-ל מלך יושב על כסא רחמים".

בפיוט ישנם שנים עשר קטעים כשבסיום כל קטע אומרים "חטאנו צורינו סלח לנו יוצרנו".

בתקופות קדומות פיוט זה היה חלק מסדר שלם של סליחות שנאמרו לאחר סדר העבודה אך בתקופות מאוחרות יותר התבטלה אמירתן ונשאר רק פיוט "אלה אזכרה" לבדו. בקהילות אחרות אומרים פיוט זה כקינה בקינות לתשעה באב.

אצל רבותינו נשיאנו

ב שעה שהקהל אמרו את הפיוט של עשרה הרוגי מלכות היה אדמו"ר האמצעי אומר תהלים וכן נהג אדמו"ר הרש"ב{{אוצר מנהגי חב"ד ובהנסמן שם בארוכה וכן אודות אדמו"ר הצמח צדק}}.

פעם במוצרי יום הכיפורים שאלו לאדמו"ר הרש"ב אם אומר הוא את הפיוט "אלה אזכרה" של עשרה הרוגי מלכות. ולא השיב על זה, אלא אמר: וכי ממני ראיה?! מכ"ק אדמו"ר האמצעי, שהוא אמר תהלים בשטריימל ונעשה השטריימל לח מלמעלה, ממנו היו יכולים להביא ראיה[1].

בספר ימי בראשית[2] מובא שהרבי מלך המשיח בשנת תשי"א, בעת שאמר החזן את הפיוטים, אמר הרבי את כל התהלים. אך לא היה זה מנהגו בשנים שלאחר מכן.

ראו גם


הערות שוליים

  1. לקוטי סיפורים עמ' קפג וראה באוצר מנהגי חב"ד
  2. ימי בראשית עמ' 255