יהדות מרוקו: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מאין תקציר עריכה
מ (נמאס לי. צריך לדעת מתי עבודת השליחות במרוקו ירדה להיסטוריה. קשה לעבוד כך. הוספתי מידע בדף השיחה)
שורה 5: שורה 5:
[[תמונה:מרוקו_תשכז.jpg|left|thumb|250px|התוועדות חסידית במרוקו - [[תשכ"ז]]]]
[[תמונה:מרוקו_תשכז.jpg|left|thumb|250px|התוועדות חסידית במרוקו - [[תשכ"ז]]]]


'''מרוקו''' הינה מדינה בצפון אפריקה, בעבר התקיימו במרוקו קהילות מפוארות של [[יהודי]]ם, וכיום נותרו בה אלפים בודדים של יהודים{{הערת שוליים|לפי אתר משרד החוץ הישראלי חיים היום במרוקו כ-3,500 יהודים}}.  
'''מרוקו''' הינה מדינה בצפון אפריקה, בעבר התקיימו במרוקו קהילות [[יהודי]]ות מפוארות של, וכיום נותרו בה אלפים בודדים של יהודים{{הערת שוליים|לפי אתר משרד החוץ הישראלי חיים היום במרוקו כ-3,500 יהודים}}.  


== הוראת אדמו"ר הריי"צ ==
== הוראת אדמו"ר הריי"צ ==
שורה 15: שורה 15:
על יסוד דברים אלה החלה עבודת ה[[חינוך]] והרבצת ה[[תורה]] במדינות אפריקה הצפונית. זמן קצר לאחר הסתלקותו של הרבי הריי"צ, ביום [[כ' שבט]] [[תש"י]], יצא למרוקו ה[[אברך]] [[מיכאל ליפסקר]] לבחון את המקום. בחודש [[חשוון]] [[תשי"א]] נלווה אליו הרב [[שלמה מטוסוב]], שהינו גם ה[[שליח]] הראשון אותו שלח [[הרבי]], ו[[עבודת השליחות]] במקום התחילה. לאחר זמן, בשנת [[תשי"ז]], נשלח הרב [[שלום איידלמן]].
על יסוד דברים אלה החלה עבודת ה[[חינוך]] והרבצת ה[[תורה]] במדינות אפריקה הצפונית. זמן קצר לאחר הסתלקותו של הרבי הריי"צ, ביום [[כ' שבט]] [[תש"י]], יצא למרוקו ה[[אברך]] [[מיכאל ליפסקר]] לבחון את המקום. בחודש [[חשוון]] [[תשי"א]] נלווה אליו הרב [[שלמה מטוסוב]], שהינו גם ה[[שליח]] הראשון אותו שלח [[הרבי]], ו[[עבודת השליחות]] במקום התחילה. לאחר זמן, בשנת [[תשי"ז]], נשלח הרב [[שלום איידלמן]].


[[הרבי]] שנתן את ליבו לעבוד ב[[התמסרות]] ו[[מסירות נפש]] בעניין החינוך של יהודי מרוקו, להוציא לפועל את רצונו של  חותנו [[הרבי הריי"צ]] - עודדם בעבודתם הקשה והאחראית, ובמשך זמן קצר ביותר התחילו לצוץ ולפרוח מוסדות חינוך [[ליובאוויטש]]ים במקומות שונים בכל רחבי מרוקו.
[[הרבי]] התעניין מאוד בעבודת השליחות במרוקו, ועודד את ה[[שלוחים]] ללא הרף. בזמן קצר ביותר התחילו לקום מוסדות חינוך [[ליובאוויטש]]ים בערים שונות ברחבי מרוקו.


בשנת [[תשי"ט]] שלח הרבי את הרב [[יהודה לייב רסקין]] לשליחות לעיר [[קזבלנקה]], אליה נסע לאחר חתונתו. במסגרת תפקידו עמד בראש מרכז 'ופרצת' [[ליובאוויטש]], וניהל את מוסד '[[בית רבקה]]'.
בשנת [[תשי"ט]] שלח הרבי את הרב [[יהודה לייב רסקין]] לשליחות בעיר [[קזבלנקה]], אליה נסע לאחר [[חתונה|חתונתו]]. במסגרת תפקידו עמד בראש מרכז 'ופרצת' [[ליובאוויטש]], וניהל את מוסד '[[בית רבקה]]'.


==מוסדות חב"ד במרוקו==
==מוסדות חב"ד במרוקו==

גרסה מ־06:23, 21 במרץ 2013

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים.


ערך זה זקוק לעריכה: הסיבה לכך היא: הערך מבלבל בין עבר להווה וכו'.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
הרב שלמה מטוסוב והרב לייבל רסקין מגישים את תמונת הרבי וספר התניא לראש ממשלת מרוקו
התוועדות חסידית במרוקו - תשכ"ז

מרוקו הינה מדינה בצפון אפריקה, בעבר התקיימו במרוקו קהילות יהודיות מפוארות של, וכיום נותרו בה אלפים בודדים של יהודים[1].

הוראת אדמו"ר הריי"צ

זמן קצר לפני הסתלקותו של הרבי הריי"צ אמר[דרוש מקור]:

מקום יש להתגדר בו. לכו אל יהודי מרוקו שצריכים למלמדים ומורים והרביצו תורה ביניהם. אין חילוק בין בני ישראל אם אשכנזים או ספרדים המה. כולנו בני אברהם יצחק ויעקב אנחנו, ולנו א-ל אחד בשמים ותורה אחת בארץ.

על יסוד דברים אלה החלה עבודת החינוך והרבצת התורה במדינות אפריקה הצפונית. זמן קצר לאחר הסתלקותו של הרבי הריי"צ, ביום כ' שבט תש"י, יצא למרוקו האברך מיכאל ליפסקר לבחון את המקום. בחודש חשוון תשי"א נלווה אליו הרב שלמה מטוסוב, שהינו גם השליח הראשון אותו שלח הרבי, ועבודת השליחות במקום התחילה. לאחר זמן, בשנת תשי"ז, נשלח הרב שלום איידלמן.

הרבי התעניין מאוד בעבודת השליחות במרוקו, ועודד את השלוחים ללא הרף. בזמן קצר ביותר התחילו לקום מוסדות חינוך ליובאוויטשים בערים שונות ברחבי מרוקו.

בשנת תשי"ט שלח הרבי את הרב יהודה לייב רסקין לשליחות בעיר קזבלנקה, אליה נסע לאחר חתונתו. במסגרת תפקידו עמד בראש מרכז 'ופרצת' ליובאוויטש, וניהל את מוסד 'בית רבקה'.

מוסדות חב"ד במרוקו

הרב גורודצקי מחלק לחיים לתלמידי מוסדות חב"ד במרוקו

מוסדות חב”ד במרוקו עומדים תחת השם “אהלי יוסף יצחק ליובאוויטש” על שם המשלח, הרבי הריי"צ רבי יוסף יצחק. מוסדות חב”ד במרוקו כוללים בתי מדרש למורים, ישיבות לצעירים, תלמודי תורה, בתי ספר לבנות, ישיבות "תפארת בחורים" לבוגרים ועוד.

בעיר מקנס הייתה ישיבה חב"דית שכללה מאות בחורים מרוקאיים ששקדו בלימודם בתורת הנגלה ובתורת חסידות-חב”ד, התעמקו בה ועסקו בעבודת התפילה.

בנוסף ישנן את בתי החינוך בית רבקה ובית שרה לנערות המרכזות מאות רבות של נערות מרוקאיות המתחנכות בדרך ישראל סבא.

בשישים עיירות וכפרים מתנוססים כבר כיום בתי החינוך הליובאוויטשים בכל רחבי המדינה שמרכזיהן נמצאים בקזבלנקה ובמקנס.

ואכן חינוכם עשתה פרי ובני מרוקו אלה מתרכזים כיום בפעולה החינוכית כמורים ומדריכים על פי הוראותיהם של קבוצת האברכים החב”דיים. הפעולה נמשכת במרץ רב, מידי יום ביומו מתרבים התלמידים והתלמידות ומתווספים מוסדות חדשים. וכך מבוצעת מהפיכה שקטה אך עמוקה בחיי הרוח של יהדות מרוקו שתולים בה תקוות רבות.

הפעילות במרוקו בוצעה על ידי בא כח לשכת הרבי באירופה הרב בנימין אליהו גורודצקי. כמובן שפעולה מקיפה זו מצריכה כספים עצומים ביותר. ואכן תודות לג’וינט המממן פעולה זו, הצליחו חסידי חב”ד בעבודתם המהפכנית הזאת.

איגוד יוצאי מרוקו

איגוד יוצאי מרוקו אשר למדו במוסדות חב"ד הוקם בשנת תשס"ו בבאר שבע, על ידי הרב יוסף יצחק מטוסוב, הרב שניאור זלמן גורליק ומר יצחק מרציאנו.

האיגוד מאגד את בוגרי מוסדות חב"ד - אהלי יוסף יצחק מרוקו ובית רבקה מרוקו, בראשותם של הרב מיכאל ליפסקר והרב שלמה מטוסוב ע"ה ויבלחט"א הרב שלום איידלמן.

הארגון מארגן כינוסים לבוגרים, מוציא ירחון ומקיים פעילויות נוספות.

שלוחים במרוקו במשך השנים

קישורים חיצונים

  1. לפי אתר משרד החוץ הישראלי חיים היום במרוקו כ-3,500 יהודים