שניאור זלמן אהרן שניאורסון: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
 
(37 גרסאות ביניים של 17 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:הרזא.jpg|left|thumb|250px|רבי שניאור זלמן אהרן שניאורסון]]
[[קובץ:הרזא.jpg|שמאל|ממוזער|250px|רבי שניאור זלמן אהרן שניאורסון]]
רבי '''שניאור זלמן אהרן שניאורסון''' (מכונה: '''הרז"א''') ([[י"ט תמוז]] [[תרי"ח]] - [[י"א חשוון]] [[תרס"ט]]) היה בנו של [[אדמו"ר המהר"ש]], ואחיו המבוגר של [[אדמו"ר הרש"ב]]. נודע בכשרונותיו המצויינים, וכתב במשך חייו חידושי תורה רבים, אך שרף אותם קודם [[הסתלקות]]ו והורה לטמון את האפר בקברו.
רבי '''שניאור זלמן אהרן שניאורסון''' (מכונה: '''הרז"א''') ([[י"ט תמוז]] [[תרי"ח]] - [[י"א חשוון]] [[תרס"ט]]) היה בנו הבכור של [[אדמו"ר המהר"ש]], ואחיו המבוגר של [[אדמו"ר הרש"ב]]. נודע בכשרונותיו המצויינים, וכתב במשך חייו חידושי תורה רבים, אך שרף אותם קודם [[הסתלקות]]ו והורה לטמון את האפר בקברו.


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
נולד ב[[י"ט תמוז]] [[תרי"ח]] לאביו [[אדמו"ר המהר"ש]] ולאמו [[הרבנית רבקה]]. הוא נקרא על שמו של [[אדמו"ר הזקן]] ועל שם סבו אבי אמו, הרב החסיד [[אהרן אלכסנדרוב משקלוב]].
נולד ב[[י"ט תמוז]] [[תרי"ח]] לאביו אדמו"ר המהר"ש ולאמו [[הרבנית רבקה]]. הוא נקרא על שמו של [[אדמו"ר הזקן]] ועל שם סבו אבי אמו, הרב החסיד [[אהרן אלכסנדרוב משקלוב]].


[[אדמו"ר הצמח צדק]] נהג בעת ה[[ברית מילה]] של נכדיו לקרוא להם גם ב[[ראשי תיבות]]. לרבי שניאור זלמן אהרן קרא "רז"א", ובשם זה היה נקרא בפי ה[[חסיד]]ים.
[[אדמו"ר הצמח צדק]] נהג בעת ה[[ברית מילה]] של נכדיו לקרוא להם גם ב[[ראשי תיבות]]. לרבי שניאור זלמן אהרן קרא "רז"א", ובשם זה היה נקרא בפי ה[[חסיד]]ים{{הערה|הקריאה והקדושה תש"ב עמוד 224.}}.


כשהיה בן שלוש, הציע [[אדמו"ר הצמח צדק]] לבנו רבי [[ישראל נח שניאורסון (בן אדמו"ר הצמח צדק)|ישראל נח]] שיקח את הרז"א לחתן לבתו. שאל רבי ישראל נח את אביו "אולי הילד הזה לא יהיה תלמיד חכם?" השיב לו אביו: "תלמיד חכם כמוך בוודאי יהיה, ויתכן שידע ללמוד יותר ממך!"
כשהיה בן שלוש, הציע אדמו"ר הצמח צדק לבנו רבי [[ישראל נח שניאורסון (בן אדמו"ר הצמח צדק)|ישראל נח]] שיקח את הרז"א לחתן לבתו. שאל רבי ישראל נח את אביו "אולי הילד הזה לא יהיה תלמיד חכם?" השיב לו אביו: "תלמיד חכם כמוך בוודאי יהיה, ויתכן שידע ללמוד יותר ממך!"


בילדותו, היה משחק רבות עם אחיו הצעיר [[אדמו"ר הרש"ב]], ובמסורת החב"דית ישנם [[סיפורי חסידים]] רבים בקשר לתקופה זו. הרבי נהג לספר סיפורים אלו, והפיק מהם הוראות בעבודת ה'{{הערה|1=ראו לדוגמא [http://chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur/tm/2/8/27 שיחת מוצאי יום טוב ראשון של חג הסוכות תשי"א], וכן התוועדויות [[תשמ"ב]] חלק א' ע' 313. [[תשמ"ז]] חלק ב' ע' 304. [[תשמ"ט]] חלק ב' ע' 431. ועוד.}}.
בילדותו, היה משחק רבות עם אחיו הצעיר אדמו"ר הרש"ב, ובמסורת החב"דית ישנם [[סיפורי חסידים]] רבים בקשר לתקופה זו. הרבי נהג לספר סיפורים אלו, והפיק מהם הוראות בעבודת ה'{{הערה|1=ראו לדוגמא [https://chabadlibrary.org/books/admur/tm/2/7/index.htm שיחת מוצאי יום טוב ראשון של חג הסוכות תשי"א], וכן התוועדויות [[תשמ"ב]] חלק א' ע' 313. [[תשמ"ז]] חלק ב' ע' 304. [[תשמ"ט]] חלק ב' ע' 431. ועוד.}}.
הרז"א הצטיין בכשרונות נפלאים, ובמדות נעלות. אביו [[אדמו"ר המהר"ש]] אמר עליו: "יש לו ראש חזק, הוא מסוגל לחשוב שתי מחשבות ביחד".
הרז"א הצטיין בכשרונות נפלאים, ובמדות נעלות. אביו אדמו"ר המהר"ש אמר עליו: "יש לו ראש חזק, הוא מסוגל לחשוב שתי מחשבות ביחד".


באחת [[התוועדות|ההתוועדויות]] אמר [[אדמו"ר הריי"צ]] על דודו: "דודי הרז"א שהיה בעל מדות טובות בטבע תולדות, היה בעל לב חזק. גם כשהיה מתיסר ביסורים קשים ביותר - והוא סבל הרבה בימי חייו - היה תמיד חיוך על פניו. מעולם לא הזיל דמעה על יסוריו. אבל כששמע שמישהו היה סובל [[יסורים]] היה החיוך נמוג מפניו ודמעות היו נראות בעיניו, הוא עשה הכל כדי לעזור לבעל היסורים".
באחת [[התוועדות עם הרבי|ההתוועדויות]] אמר [[אדמו"ר הריי"צ]] על דודו: "דודי הרז"א שהיה בעל מדות טובות בטבע תולדות, היה בעל לב חזק. גם כשהיה מתייסר ביסורים קשים ביותר - והוא סבל הרבה בימי חייו - היה תמיד חיוך על פניו. מעולם לא הזיל דמעה על יסוריו. אבל כששמע שמישהו היה סובל [[יסורים]] היה החיוך נמוג מפניו ודמעות היו נראות בעיניו, הוא עשה הכל כדי לעזור לבעל היסורים".


===נישואיו===
===נישואיו===
ב[[חודש חשון]] [[תרל"ד]]{{הערה|פרטים נוספים אודות סעודת הנישואין, ראו שיחת [[אדמו"ר הריי"צ]] [[י"ט כסלו - חג הגאולה|י"ט כסליו]] [[תרצ]] -לקוטי דיבורים חלק א' טו, ב.}}, התקיימה חתונתו עם בת דודתו, מרת שטערנא, בתו של רבי [[ישראל נח שניאורסון (בן אדמו"ר הצמח צדק)|ישראל נח שניאורסון]]. סעודת ה[[נישואין]] התקיימה ב[[זאל#ה'זאל' בליובאוויטש|בזאל הקטן]] שב[[עיירה]] [[ליובאוויטש]].
[[קובץ:הרז"א תמונה שהתגלתה בתשפ"ג.jpeg|250px|ממוזער|שמאל|הרז"א]]


לאחר [[הסתלקות]] אביו, אדמו"ר המהר"ש, סרב הרזלקבל על עצמו את הנשיאות. הוא עסק במסחר ועשה פעולות רבות למען כלל ישראל.
ב[[חודש חשון]] [[תרל"ד]]{{הערה|פרטים נוספים אודות סעודת הנישואין, ראו שיחת אדמו"ר הריי"צ [[י"ט כסלו - חג הגאולה|י"ט כסלו]] [[תרצ"ג]] -לקוטי דיבורים חלק א' טו, ב.}}, התקיימה חתונתו עם בת דודתו, מרת שטערנא, בתו של רבי [[ישראל נח שניאורסון (בן אדמו"ר הצמח צדק)|ישראל נח שניאורסון]]. סעודת ה[[נישואין]] התקיימה ב[[זאל#ה'זאל' בליובאוויטש#האולם הקטן|זאל הקטן]] שב[[עיירה]] [[ליובאוויטש]].


[[אדמו"ר הרש"ב]] שהיה אחיו הצעיר, לא רצה לקבל על עצמו את הנשיאות באופן רשמי כל עוד שאחיו הגדול מתגורר בליובאוויטש, ובמשך אחד עשרה שנה נמנע מלנהוג באדמו"רות. רק בשנת [[תרנ"ד]] כשעבר להתגורר ב[[ויטבסק]] החלה נשיאותו של [[אדמו"ר הרש"ב]] באופן רשמי.
לאחר [[הסתלקות]] אביו, אדמו"ר המהר"ש, קיבל הרז"א  על עצמו את הנשיאות במשותף עם הרבי הרש"ב, אך פרש אחר תקופה קצרה{{הערה|כמבואר בארוכה בקונטרס "תולדות הרז"א".}}. הוא עסק במסחר ועשה פעולות רבות למען כלל ישראל.
 
אדמו"ר הרש"ב שהיה אחיו הצעיר, לא רצה לקבל על עצמו את הנשיאות באופן רשמי כל עוד שאחיו הגדול מתגורר בליובאוויטש, ובמשך אחד עשרה שנה נמנע מלנהוג באדמו"רות. רק בשנת [[תרנ"ד]] כשעבר להתגורר ב[[ויטבסק]] החלה נשיאותו של אדמו"ר הרש"ב באופן רשמי.


===פטירתו===
===פטירתו===
הרז"א הסתלק ב[[י"א חשוון]] [[תרס"ט]] בהיותו בן חמישים ואחד. לפני [[הסתלקות]]ו שרף במו ידיו את דברי התורה הרבים שכתב במשך ימי חייו, הניח את האפר בשקית קטנה וצוה להניח את השקית בקברו.
בחודשי הקיץ של שנת תרס"ח נפל למשכב, ואחרי החגים של חודש תשרי תרס"ט התגברה מחלתו, וביום חמישי [[י"א חשוון]] [[תרס"ט]] נפטר בהיותו בן חמישים ואחד.  


מנוחתו כבוד בעיר [[ויטבסק]].
מנוחתו כבוד בעיר [[ויטבסק]].


==משפחתו==
==משפחתו==
*בתו, מרת דינה שניאורסון
*בתו, מרת [[דינה שניאורסון]]
*בתו, מרת שרה וולפסון
*בתו, מרת שרה וולפסון


==כתביו==
==כתביו==
למרות שפעל להשמיד את כתביו ובהם חידושי תורתו, נותרו בידינו מספר דרושי חסידות שנאמרו על ידו ונכתבו על ידי השומעים. ביניהם, ישנו מאמר שנאמר על ידו ב[[שבת]] פרשת בחוקותי תרמ"ג, תקופה קצרה לאחר [[הסתלקות]] אביו{{הערה|1=[http://www.chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur/tm/4/15 הרבי מספר אודות המאמרים].}}.
למרות שפעל להשמיד את כתביו ובהם חידושי תורתו, נותרו בידינו מספר דרושי חסידות שנאמרו על ידו ונכתבו על ידי השומעים. ביניהם, ישנו מאמר שנאמר על ידו ב[[שבת]] פרשת בחוקותי תרמ"ג, תקופה קצרה לאחר [[הסתלקות]] אביו{{הערה|1=[http://www.chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur/tm/4/15 הרבי מספר אודות המאמרים].}}.
מהרז"א היה מאמר שאמר "וישרנה הפרות"", בשנת [[תשי"ב]] [[הרבי]] אמר שיפרסמו את המאמר הזה, וסיפר שכך אמר לו לעשות אדמו"ר הריי"צ.
==לקריאה נוספת==
*'''הרז"א''' - תולדות הרה"ק הרב שניאור זלמן אהרן שניאורסון בן כ"ק אדמו"ר המהר"ש מליובאוויטש, [[תשרי]] [[תשפ"ג]].


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*זלמן דובינסקי, '''[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=81700 חשיפה: היכן לערוך את חתונת בן הרבי?]''' - תשובה הלכתית שכתב הרב זיבוב לאביו [[אדמו"ר המהר"ש]] בנוגע למיקום חתונתו {{אינפו}} י"א [[אייר]] התשע"ד (11.05.2014)
* ד. זקלס, [https://col.org.il/files/uploads/original/2022/07/62d46d3904283_1658088761.pdf '''תולדות הרז"א''']{{PDF}}, י"ט תמוז תשפ"ב
*זלמן דובינסקי, '''[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=81700 חשיפה: היכן לערוך את חתונת בן הרבי?]''' - תשובה הלכתית שכתב הרב זיבוב לאביו אדמו"ר המהר"ש בנוגע למיקום חתונתו {{אינפו}}
;מתורתו
* [https://drive.google.com/file/d/1HMeERK-p9IjhiRgYQyTib8fGN0LNWkrT/view?usp=drivesdk '''מאמר וישרנה הפרות – תרמ"ג'''], [[קה"ת]], ברוקלין נ.י., תשס"ט


{{בית רבי/אדמו"ר המהר"ש}}
{{בית רבי/אדמו"ר המהר"ש}}
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרי"ח]]
[[קטגוריה:משפחת אדמו"ר המהר"ש]]
[[קטגוריה:משפחת אדמו"ר המהר"ש]]
[[קטגוריה:משפחת אדמו"ר הרש"ב]]
[[קטגוריה:משפחת אדמו"ר הרש"ב]]
[[קטגוריה:צאצאי אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:צאצאי אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:בעלי שמועה]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תרס"ט]]

גרסה אחרונה מ־15:44, 29 בספטמבר 2024

רבי שניאור זלמן אהרן שניאורסון

רבי שניאור זלמן אהרן שניאורסון (מכונה: הרז"א) (י"ט תמוז תרי"ח - י"א חשוון תרס"ט) היה בנו הבכור של אדמו"ר המהר"ש, ואחיו המבוגר של אדמו"ר הרש"ב. נודע בכשרונותיו המצויינים, וכתב במשך חייו חידושי תורה רבים, אך שרף אותם קודם הסתלקותו והורה לטמון את האפר בקברו.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בי"ט תמוז תרי"ח לאביו אדמו"ר המהר"ש ולאמו הרבנית רבקה. הוא נקרא על שמו של אדמו"ר הזקן ועל שם סבו אבי אמו, הרב החסיד אהרן אלכסנדרוב משקלוב.

אדמו"ר הצמח צדק נהג בעת הברית מילה של נכדיו לקרוא להם גם בראשי תיבות. לרבי שניאור זלמן אהרן קרא "רז"א", ובשם זה היה נקרא בפי החסידים[1].

כשהיה בן שלוש, הציע אדמו"ר הצמח צדק לבנו רבי ישראל נח שיקח את הרז"א לחתן לבתו. שאל רבי ישראל נח את אביו "אולי הילד הזה לא יהיה תלמיד חכם?" השיב לו אביו: "תלמיד חכם כמוך בוודאי יהיה, ויתכן שידע ללמוד יותר ממך!"

בילדותו, היה משחק רבות עם אחיו הצעיר אדמו"ר הרש"ב, ובמסורת החב"דית ישנם סיפורי חסידים רבים בקשר לתקופה זו. הרבי נהג לספר סיפורים אלו, והפיק מהם הוראות בעבודת ה'[2]. הרז"א הצטיין בכשרונות נפלאים, ובמדות נעלות. אביו אדמו"ר המהר"ש אמר עליו: "יש לו ראש חזק, הוא מסוגל לחשוב שתי מחשבות ביחד".

באחת ההתוועדויות אמר אדמו"ר הריי"צ על דודו: "דודי הרז"א שהיה בעל מדות טובות בטבע תולדות, היה בעל לב חזק. גם כשהיה מתייסר ביסורים קשים ביותר - והוא סבל הרבה בימי חייו - היה תמיד חיוך על פניו. מעולם לא הזיל דמעה על יסוריו. אבל כששמע שמישהו היה סובל יסורים היה החיוך נמוג מפניו ודמעות היו נראות בעיניו, הוא עשה הכל כדי לעזור לבעל היסורים".

נישואיו[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרז"א

בחודש חשון תרל"ד[3], התקיימה חתונתו עם בת דודתו, מרת שטערנא, בתו של רבי ישראל נח שניאורסון. סעודת הנישואין התקיימה בזאל הקטן שבעיירה ליובאוויטש.

לאחר הסתלקות אביו, אדמו"ר המהר"ש, קיבל הרז"א על עצמו את הנשיאות במשותף עם הרבי הרש"ב, אך פרש אחר תקופה קצרה[4]. הוא עסק במסחר ועשה פעולות רבות למען כלל ישראל.

אדמו"ר הרש"ב שהיה אחיו הצעיר, לא רצה לקבל על עצמו את הנשיאות באופן רשמי כל עוד שאחיו הגדול מתגורר בליובאוויטש, ובמשך אחד עשרה שנה נמנע מלנהוג באדמו"רות. רק בשנת תרנ"ד כשעבר להתגורר בויטבסק החלה נשיאותו של אדמו"ר הרש"ב באופן רשמי.

פטירתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

בחודשי הקיץ של שנת תרס"ח נפל למשכב, ואחרי החגים של חודש תשרי תרס"ט התגברה מחלתו, וביום חמישי י"א חשוון תרס"ט נפטר בהיותו בן חמישים ואחד.

מנוחתו כבוד בעיר ויטבסק.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

כתביו[עריכה | עריכת קוד מקור]

למרות שפעל להשמיד את כתביו ובהם חידושי תורתו, נותרו בידינו מספר דרושי חסידות שנאמרו על ידו ונכתבו על ידי השומעים. ביניהם, ישנו מאמר שנאמר על ידו בשבת פרשת בחוקותי תרמ"ג, תקופה קצרה לאחר הסתלקות אביו[5].

מהרז"א היה מאמר שאמר "וישרנה הפרות"", בשנת תשי"ב הרבי אמר שיפרסמו את המאמר הזה, וסיפר שכך אמר לו לעשות אדמו"ר הריי"צ.

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • הרז"א - תולדות הרה"ק הרב שניאור זלמן אהרן שניאורסון בן כ"ק אדמו"ר המהר"ש מליובאוויטש, תשרי תשפ"ג.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

מתורתו


עץ משפחת אדמו"רי חב"ד
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרבנית סטערנא
 
 
 
שניאור זלמן - אדמו"ר הזקן
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרבנית שיינא
 
דובער - אדמו"ר האמצעי
 
חיים אברהם
 
משה
 
פריידא
 
דבורה לאה
 
רחל
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
?
 
שפרה
 
אליהו
 
שלום שכנא אלטשולר
 
 
אברהם שיינס
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מנחם נחום
 
ברוך
 
שרה
 
ביילא
 
 
דבורה לאה
 
ברכה
 
מנוחה רחל
 
חיה שרה
 
אסתר מרים
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרבנית חיה מושקא
 
 
 
 
 
מנחם מענדל - אדמו"ר הצמח צדק
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ברוך שלום
 
יהודה לייב
 
חיים שניאור זלמן
 
ישראל נח
 
יוסף יצחק
 
יעקב
 
 
ראדע פריידא
 
דבורה לאה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרבנית שטערנא
 
 
 
שמואל - אדמו"ר המהר"ש
 
 
 
הרבנית רבקה
 
 
 
 
 
 
 
 
לוי יצחק
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
שניאור זלמן אהרן
 
 
אברהם סנדר
 
מנחם מענדל
 
דבורה לאה
 
חיה מושקא
 
ברוך שניאור זלמן
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
שלום דובער - אדמו"ר הרש"ב
 
 
 
הרבנית שטערנא שרה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
רבי לוי יצחק
 
הרבנית חנה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
יוסף יצחק - אדמו"ר הריי"צ
 
 
 
הרבנית נחמה דינה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
דובער
 
ישראל אריה לייב
 
 
 
 
 
 
חנה
 
 
 
 
שיינא
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מנחם מענדל - אדמו"ר שליט"א
 
 
חיה מושקא
 
 
 

הערות שוליים

  1. הקריאה והקדושה תש"ב עמוד 224.
  2. ראו לדוגמא שיחת מוצאי יום טוב ראשון של חג הסוכות תשי"א, וכן התוועדויות תשמ"ב חלק א' ע' 313. תשמ"ז חלק ב' ע' 304. תשמ"ט חלק ב' ע' 431. ועוד.
  3. פרטים נוספים אודות סעודת הנישואין, ראו שיחת אדמו"ר הריי"צ י"ט כסלו תרצ"ג -לקוטי דיבורים חלק א' טו, ב.
  4. כמבואר בארוכה בקונטרס "תולדות הרז"א".
  5. הרבי מספר אודות המאמרים.