אריה לייב קפלן (קסברוב): הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
מ (החלפת טקסט – "</ref>" ב־"}}")
 
(97 גרסאות ביניים של 27 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרב הגאון רבי '''אריה ליב קפלן''' היה רב בכמה עיירות ברוסיה ובעיירה קסברוב, בתקופת המשטר הקומוניסטי.
[[קובץ:קפלן קסברוב.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב אריה לייב קפלן בשנת תרפ"ז]]
[[תמונה:שרגא.jpg|left|thumb|280px|הרב אריה לייב קפלן]]
הרב הגאון רבי '''אריה ליב קפלן''' (מכונה: ''' הרב מקסברוב'''; [[תרמ"ז]] – [[י' תשרי]] [[תש"ד]]) היה רב בכמה עיירות ב[[רוסיה]] ובעיירה קסברוב, בתקופת המשטר הקומוניסטי.


==קורות חייו==
==תולדות חיים==
אריה ליב נולד לר' שרגא קוסאוויצקי שהחליף אחר כך את שמו לקפלן. גר בעיירה מאלאט בפולין (בתקופה מסויימת היתה חלק מליטא). אחרי מלחמת העולם הראשונה הוא נדד ממקום מולדתו לארץ רוסיה. ראשית בואו היתה לעיירה קטנה פעטרובסק שבפלך סארטוב ושם חי מכספי חלוקת הג'וינט לפליטים. כך חיינו בשנים תרע"ו תרע"ז
נולד בשנת [[תרמ"ז]] בעיר ביעלסק ליד [[ביאליסטוק]], לאביו ר' שרגא קוסאוויצקי.  
ותרע"ח. אחר כך עבר לעיירה הקטנה גאראדישדץ, סמוך לקרמנטשוג, כנראה ברח לשם בגלל האי שקט מהכנופיות שעשו פרעות בזמן ההוא ברוסיה. אך גם בגאראדישץ סבל ופחד מהכנופיות של פעטליורא וחי בדוחק ממש וסבל מרעב ומכל מיני מחלות.


אחרי כמה שנים עבר לעיר קרילוב (נאוואגערארגאווסק) על נהר הדנייפר. בתחילה ניהל שם מחלקת ישיבה קטנה של בחורים שהביא מסלבודקה.
למד בישיבת [[סלבודקה]] הליטאית אצל רבי [[משה מרדכי אפשטיין]], וכן אצל רבי [[ברוך בער לייבוביץ']] שממנו קיבל סמיכה לרבנות.
לאחר שהישיבה התפזרה בגלל לחץ הבולשביקים קיבל על עצמו את הרבנות בעיר אף שהדבר לא היה לפי רוחו.


הוא חשב לעלות לארץ ועבר דרך רוסטוב וביקר אצל הרבי הריי"צ שאמר לו את דעתו - שלא ייסע ויישאר ברוסיה כי אנשים כמותו צריכים להיות כאן.
בשנת [[תרע"א]] נישא לרעייתו מרת דברה בת הרה"ג רבי ברוך גרוסברד הרב מבאלבירישאק.
בינתיים הוצעה לו משרת רבנות בעיירה הקטנה סקרודנה, והוא קיבל את המשרה. הוא חי בה כמה שנים, אבל העיירה היתה ענייה ולא הספיקה להוצאו הוא עבר להיות רב בעיירה נארינסק הסמוכה לאוורוטש.


בשנת תרפ"ה בערך נתמנה לרבה של קסברוב, עיירה קטנה, כמאתיים משפחות. ברחוב היהודי - כמו בעיירות הקטנות של פעם - שפע של חנויות שונות. בסופו מתעקם הרחוב כמו נו"ן הפוכה, וממש בקצהו עומדת תחנת הרכבת לשטיפאוויטש, שממנה מגיעים לקייב. בעיירה היו שני בתי מדרש. אחד גדול וחדש ומתפללים בו מדי יום בוקר וערב.
בשנת [[תרע"ד]] בתחילת [[מלחמת העולם הראשונה]] התחיל לנדוד מעיר לעיר. בתחילה הגיע לעיירה קטנה פטרובסק שבפלך סראטוב, ושם חי מכספי חלוקת [[הג'וינט]] לפליטים. כך חי בשנים [[תרע"ו]] - [[תרע"ח]]. אחר כך עבר לעיירה הקטנה גרדישץ (Gorodishche), סמוך ל[[קרמנצ'וג]], כנראה ברח לשם בגלל האי שקט מהכנופיות שעשו פרעות בזמן ההוא ברוסיה. אך גם בגרדישץ סבל ופחד מהכנופיות של פטליורה וחי בדוחק ממש וסבל מרעב ומכל מיני מחלות.


ללא חת פתח תלמודי תורה בתי כנסת ומקוואות בשליחות הרבי ה[[ריי"צ]].  
אחרי כמה שנים עבר לעיר קרילוב (נובוגרגבסק) על נהר הדנייפר. בתחילה ניהל שם מחלקת ישיבה קטנה של בחורים שהביא מסלבודקה.
לאחר שהישיבה התפזרה בגלל לחץ הבולשביקים קיבל על עצמו את הרבנות בעיר, אף שהדבר לא היה לפי רוחו.


בשנת תרצ"ד בערך עבר לקיוב שם כיהן כרב וכראש ישיבה בישיבת תומכי תמימים המקומית.  
הוא חשב לעלות ל[[ארץ ישראל]], ועבר דרך [[רוסטוב]] לבקר אצל [[הרבי הריי"צ]] - שאמר לו את דעתו שלא ייסע ויישאר ברוסיה, כי אנשים כמותו צריכים להיות כאן {{הערה|ראה אגרת הקודש של אדמו"ר הריי"צ כרך י"א עמוד שצט.
בעת ביקורו של אדמו"ר הריי"צ בארה"ב, פנה הרב מקסברוב אל גיסו, רבי אברהם אריה גרוסברד, בבקשה לפנות אל בנו, חיים, שהיה אז בניו יורק, ולהתייעץ עם הרבי הריי"צ בנוגע להשגת כתב רבנות עבור הרב מקסברוב. במטרה לאפשר להרב מקסברוב לקבל אישור כניסה לארצות הברית.}}.


בניסן תרצ"ט נאסר יחד עם עוד כמה מתלמידי ורבני הישיבה, ונשלח לגלות בקזחסטן.
בעת ביקורו של אדמו"ר הריי"צ בארה"ב, פנה הרב מקסברוב אל גיסו, הרה"ג רבי אברהם אריה גרוסברד, רבה של פיליפובה ושירווינט, בבקשה מיוחדת. הוא ביקש ממנו לפנות אל בנו, חיים, שהיה אז בניו יורק, ולהתייעץ עם הרבי הריי"צ בנוגע להשגת כתב רבנות עבור הרב מקסברוב. מטרת הבקשה הייתה לאפשר לו לקבל אישור כניסה לארצות הברית.


בתקופת גלותו הוא נהג להביא 'קוגל' לר' [[לוי יצחק]] אביו של הרבי. ר' ליויק כנה אותו 'אליהו הנביא'.
בינתיים הוצעה לו משרת רבנות בעיירה הקטנה סקרודנה, והוא קיבל את המשרה. הוא חי בה כמה שנים, אבל העיירה הייתה ענייה ולא הספיקה להוצאות והוא עבר להיות רב בעיירה נרינסק הסמוכה ל[[אוורוטש]].


בגלותו בקזחסטן פגש יהודי נוסף שהוגלה בשל סיבה זהה לשלו. וכך סבלו שניהם יחדיו במשך מספר שנים, עד שהגיע זמן השחרור.  
בשנת [[תרפ"ה]] נתמנה לרבה של קסברוב, עיירה קטנה, כמאתיים משפחות. בעיירה היו שני בתי מדרש. אחד גדול וחדש והתפללו בו מדי יום בוקר וערב.


לאחר שחרורם, הלכו לתחנת הרכבת בדרך למשפחתם שלא ראו מזה שנים. באמצע הנסיעה שארכה מספר ימים, הוכרחו לרדת בשל [[יום הכיפורים]] שהתקרב, הם ירדו בעירה קטנה והלכו לבית הכנסת. לאחר [[תפילת ערבית]] הם נשארו, כפי המנהג לאמירת ספר ה[[תהילים]], לבדם. לפתע נכנסו חבורת פורעים לבית הכנסת והיכו את שניהם עד זוב דם. החבר השני איבד את הכרתו ואילו הרב קפלן החל לזחול בקשיים רבים לכיוון המשפחה שאירחה אותם. כשהגיע הספיק רק לומר שחברו שוכב פצוע קשה בבית הכנסת, ואז הוא החזיר את נשמתו לבוראה. ביום הכיפורים.  
בשנת [[תרפ"ז]], היה בין המשתתפים ב[[ועידת קורוסטן]] ביחד עם עוד גדולי ישראל בינהם [[הרבי]].


הרב קפלן נהרג בידי הרשעים הקזחים בליל יום כיפור תש”ד, הי”ד.
בשנות רבנותו בעיר קסברוב או כפי שמכונה אצל חסידים קוסוב היה נוסע לקיבוץ חסידי ברסלב באומן ושימש כבעל תוקע שם פעמיים בשנת [[תרצ"ב]] ו[[תרצ"ד]] {{הערה|ספר דעת זקנים - ברסלב (רלוי"צ בנדר), דיבורי אמונה חלק ד' שיחה נ"ג. ועוד.}}.
 
ללא חת{{הבהרה}} פתח [[תלמוד תורה|תלמודי תורה]], [[בית כנסת|בתי כנסת]] ו[[מקווה|מקוואות]] בשליחות [[הרבי הריי"צ]].
 
בשנת [[תרצ"ב]] עבר ל[[קייב]], שם כיהן כרב וכראש ישיבה ב[[תומכי תמימים קייב|ישיבת תומכי תמימים המקומית]].
 
ב[[י"ח אדר]] [[תרצ"ט]] נאסר יחד עם עוד כמה מתלמידי ורבני הישיבה, ונשלח לגלות ב[[קזחסטן]].
 
בתקופת גלותו נהג להביא 'קוגל' ל[[רבי לוי יצחק שניאורסון (אב אדמו"ר שליט"א)|רבי לוי יצחק]] אביו של [[הרבי]]. רבי לוי יצחק כינה אותו '[[אליהו הנביא]]' {{הערה|ספר תולדות לוי יצחק כרך ב עמוד 406 - 413. ועיין אלה תולדות פרץ עמ' 693 - 694.}}.
 
בגלותו בקזחסטן פגש יהודי נוסף שהוגלה בשל סיבה זה לשלו. וכך סבלו שניהם יחדיו במשך מספר שנים, עד שהגיע זמן השחרור.
 
לאחר שחרורם, נסעו יחד לתחנת הרכבת בדרך חזרה למשפחתם אותם לא ראו מזה שנים. באמצע הנסיעה שארכה מספר ימים, הוכרחו לרדת בשל [[יום הכיפורים]] שהתקרב, הם ירדו בעיירה קטנה והלכו לבית הכנסת. לאחר [[תפילת ערבית]] הם נשארו, כפי המנהג, לאמירת ספר ה[[תהלים]] - לבדם. לפתע נכנסו חבורת פורעים לבית הכנסת והיכו את שניהם עד זוב דם. החבר השני איבד את הכרתו, ואילו הרב קפלן החל לזחול בקשיים רבים לכיוון המשפחה שאירחה אותם. כשהגיע הספיק רק לומר שחברו שוכב פצוע קשה בבית הכנסת, ואז החזיר את נשמתו לבוראה.
 
תאריך רציחתו על ידי הרשעים הקזחים ימח שמם הוא ליל [[יום כיפור]] [[תש"ד]] הי"ד.
מנוחותו כבוד בעיר קזיל-ארדא שבקזחסטן ליד הרה"ת [[אברהם ברוך פבזנר]].


==משפחתו==
==משפחתו==
הרב קפלן נשא למרת דאברע בת הרב הצדיק ר' ברוך ממשפחת גרוסברד.  
*רעייתו - מרת דברה (דאברע) בת הרב הצדיק ר' ברוך ממשפחת גרוסברד.
* בנו הרב [[שרגא מלך קפלן]]
* בנו - הרב [[שרגא מלך קפלן]]
* בנו הרב [[משה בנימין קפלן]]
* בנו - הרב [[משה בנימין קפלן]]
*בתו - פריידא מקובצקי אשת הרב יצחק שמחה מקובצקי ז"ל, מראשי ישיבת 'בני עקיבא' במירון
* בתו - ברכה ישראלי אשת הרב ישראל ישראלי [איזרעאליט]
 
'''גיסין'''
*גיסו - אח אשתו - רבי אברהם אריה גרוסברד, אב"ד פיליפובה ושירווינט.
*גיסו - בעל אחות אשתו - הרב משה אליעזר שלוסברג, אב"ד מאליאט ורב בלייפציג.
 
==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
* [http://www.teshura.com/teshurapdf/Rivkin-Strasburg%20-%20Elul%203,%205775.pdf זכרונות הרב שרגא מלך קפלן], תשורה לחתונת מנחם מענדל ויהודית רבקין באתר תשורה.
* [http://www.teshura.com/teshurapdf/Rivkin-Strasburg%20-%20Elul%203,%205775.pdf זכרונות הרב שרגא מלך קפלן], תשורה לחתונת מנחם מענדל ויהודית רבקין באתר תשורה.
* "מיילך ביופיו" - תשורה משמחת הנישואין של צאצאיו - שניאור זלמן ומלכה חיה שיחיו קפלן, ח' אדר תשפ"ג.
* שבועון כפר חב"ד גיליון 543 עמוד 70 ואילך.
* שבועון כפר חב"ד גיליון 379, כ"ח ניסן תשמ"ט עמ' 17 ואילך.
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:קפלן, אריה לייב}}
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים שנרצחו או נעלמו בברית המועצות]]
[[קטגוריה:משפחת קפלן]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תש"ד]]
[[קטגוריה:רבני ערים ויישובים חב"דיים]]

גרסה אחרונה מ־06:20, 18 בנובמבר 2024

הרב אריה לייב קפלן בשנת תרפ"ז

הרב הגאון רבי אריה ליב קפלן (מכונה: הרב מקסברוב; תרמ"זי' תשרי תש"ד) היה רב בכמה עיירות ברוסיה ובעיירה קסברוב, בתקופת המשטר הקומוניסטי.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בשנת תרמ"ז בעיר ביעלסק ליד ביאליסטוק, לאביו ר' שרגא קוסאוויצקי.

למד בישיבת סלבודקה הליטאית אצל רבי משה מרדכי אפשטיין, וכן אצל רבי ברוך בער לייבוביץ' שממנו קיבל סמיכה לרבנות.

בשנת תרע"א נישא לרעייתו מרת דברה בת הרה"ג רבי ברוך גרוסברד הרב מבאלבירישאק.

בשנת תרע"ד בתחילת מלחמת העולם הראשונה התחיל לנדוד מעיר לעיר. בתחילה הגיע לעיירה קטנה פטרובסק שבפלך סראטוב, ושם חי מכספי חלוקת הג'וינט לפליטים. כך חי בשנים תרע"ו - תרע"ח. אחר כך עבר לעיירה הקטנה גרדישץ (Gorodishche), סמוך לקרמנצ'וג, כנראה ברח לשם בגלל האי שקט מהכנופיות שעשו פרעות בזמן ההוא ברוסיה. אך גם בגרדישץ סבל ופחד מהכנופיות של פטליורה וחי בדוחק ממש וסבל מרעב ומכל מיני מחלות.

אחרי כמה שנים עבר לעיר קרילוב (נובוגרגבסק) על נהר הדנייפר. בתחילה ניהל שם מחלקת ישיבה קטנה של בחורים שהביא מסלבודקה. לאחר שהישיבה התפזרה בגלל לחץ הבולשביקים קיבל על עצמו את הרבנות בעיר, אף שהדבר לא היה לפי רוחו.

הוא חשב לעלות לארץ ישראל, ועבר דרך רוסטוב לבקר אצל הרבי הריי"צ - שאמר לו את דעתו שלא ייסע ויישאר ברוסיה, כי אנשים כמותו צריכים להיות כאן [1].

בעת ביקורו של אדמו"ר הריי"צ בארה"ב, פנה הרב מקסברוב אל גיסו, הרה"ג רבי אברהם אריה גרוסברד, רבה של פיליפובה ושירווינט, בבקשה מיוחדת. הוא ביקש ממנו לפנות אל בנו, חיים, שהיה אז בניו יורק, ולהתייעץ עם הרבי הריי"צ בנוגע להשגת כתב רבנות עבור הרב מקסברוב. מטרת הבקשה הייתה לאפשר לו לקבל אישור כניסה לארצות הברית.

בינתיים הוצעה לו משרת רבנות בעיירה הקטנה סקרודנה, והוא קיבל את המשרה. הוא חי בה כמה שנים, אבל העיירה הייתה ענייה ולא הספיקה להוצאות והוא עבר להיות רב בעיירה נרינסק הסמוכה לאוורוטש.

בשנת תרפ"ה נתמנה לרבה של קסברוב, עיירה קטנה, כמאתיים משפחות. בעיירה היו שני בתי מדרש. אחד גדול וחדש והתפללו בו מדי יום בוקר וערב.

בשנת תרפ"ז, היה בין המשתתפים בועידת קורוסטן ביחד עם עוד גדולי ישראל בינהם הרבי.

בשנות רבנותו בעיר קסברוב או כפי שמכונה אצל חסידים קוסוב היה נוסע לקיבוץ חסידי ברסלב באומן ושימש כבעל תוקע שם פעמיים בשנת תרצ"ב ותרצ"ד [2].

ללא חת[דרושה הבהרה] פתח תלמודי תורה, בתי כנסת ומקוואות בשליחות הרבי הריי"צ.

בשנת תרצ"ב עבר לקייב, שם כיהן כרב וכראש ישיבה בישיבת תומכי תמימים המקומית.

בי"ח אדר תרצ"ט נאסר יחד עם עוד כמה מתלמידי ורבני הישיבה, ונשלח לגלות בקזחסטן.

בתקופת גלותו נהג להביא 'קוגל' לרבי לוי יצחק אביו של הרבי. רבי לוי יצחק כינה אותו 'אליהו הנביא' [3].

בגלותו בקזחסטן פגש יהודי נוסף שהוגלה בשל סיבה זה לשלו. וכך סבלו שניהם יחדיו במשך מספר שנים, עד שהגיע זמן השחרור.

לאחר שחרורם, נסעו יחד לתחנת הרכבת בדרך חזרה למשפחתם אותם לא ראו מזה שנים. באמצע הנסיעה שארכה מספר ימים, הוכרחו לרדת בשל יום הכיפורים שהתקרב, הם ירדו בעיירה קטנה והלכו לבית הכנסת. לאחר תפילת ערבית הם נשארו, כפי המנהג, לאמירת ספר התהלים - לבדם. לפתע נכנסו חבורת פורעים לבית הכנסת והיכו את שניהם עד זוב דם. החבר השני איבד את הכרתו, ואילו הרב קפלן החל לזחול בקשיים רבים לכיוון המשפחה שאירחה אותם. כשהגיע הספיק רק לומר שחברו שוכב פצוע קשה בבית הכנסת, ואז החזיר את נשמתו לבוראה.

תאריך רציחתו על ידי הרשעים הקזחים ימח שמם הוא ליל יום כיפור תש"ד הי"ד. מנוחותו כבוד בעיר קזיל-ארדא שבקזחסטן ליד הרה"ת אברהם ברוך פבזנר.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • רעייתו - מרת דברה (דאברע) בת הרב הצדיק ר' ברוך ממשפחת גרוסברד.
  • בנו - הרב שרגא מלך קפלן
  • בנו - הרב משה בנימין קפלן
  • בתו - פריידא מקובצקי אשת הרב יצחק שמחה מקובצקי ז"ל, מראשי ישיבת 'בני עקיבא' במירון
  • בתו - ברכה ישראלי אשת הרב ישראל ישראלי [איזרעאליט]

גיסין

  • גיסו - אח אשתו - רבי אברהם אריה גרוסברד, אב"ד פיליפובה ושירווינט.
  • גיסו - בעל אחות אשתו - הרב משה אליעזר שלוסברג, אב"ד מאליאט ורב בלייפציג.

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • זכרונות הרב שרגא מלך קפלן, תשורה לחתונת מנחם מענדל ויהודית רבקין באתר תשורה.
  • "מיילך ביופיו" - תשורה משמחת הנישואין של צאצאיו - שניאור זלמן ומלכה חיה שיחיו קפלן, ח' אדר תשפ"ג.
  • שבועון כפר חב"ד גיליון 543 עמוד 70 ואילך.
  • שבועון כפר חב"ד גיליון 379, כ"ח ניסן תשמ"ט עמ' 17 ואילך.

הערות שוליים

  1. ראה אגרת הקודש של אדמו"ר הריי"צ כרך י"א עמוד שצט. בעת ביקורו של אדמו"ר הריי"צ בארה"ב, פנה הרב מקסברוב אל גיסו, רבי אברהם אריה גרוסברד, בבקשה לפנות אל בנו, חיים, שהיה אז בניו יורק, ולהתייעץ עם הרבי הריי"צ בנוגע להשגת כתב רבנות עבור הרב מקסברוב. במטרה לאפשר להרב מקסברוב לקבל אישור כניסה לארצות הברית.
  2. ספר דעת זקנים - ברסלב (רלוי"צ בנדר), דיבורי אמונה חלק ד' שיחה נ"ג. ועוד.
  3. ספר תולדות לוי יצחק כרך ב עמוד 406 - 413. ועיין אלה תולדות פרץ עמ' 693 - 694.