יונה איידלקופ: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "הרה"ח" ב־"")
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(65 גרסאות ביניים של 35 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:חדת.jpg|שמאל|ממוזער|300px| יונה איידלקופ עם ילדי מוסד [[חדרי תורה אור]]]]
[[קובץ:3-23.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב יונה איידלקופ]]
הרב [[יונה איידלקופ]] שכונה "ר' יונה רוסטובע'ר", נולד בעיר [[ניקולייב]] ובצעירותו העתיקה משפחתו את מקום מגוריה ל[[רוסטוב]], שם נתוודע לעדת חסידי ליובאוויטש. בתוך תקופה לא ארוכה היה לחסיד נלהב.
[[קובץ:חדת.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב יונה איידלקופ עם ילדי מוסד [[חדרי תורה אור]]]]
הרב [[יונה איידלקופ]] ([[תרנ"ח]] - [[תשכ"ז]]) שכונה בפי חסידים "ר' יונה רוסטובע'ר", וכונה על ידי [[הרבי]] בשם "ר' יונה עושה אידישקייט", היה עסקן רב פעלים ב[[רוסטוב]] ובתחום החינוך בארץ הקודש. ניהל את רשת מוסדות [[חדרי תורה אור]]. לאחר פטירתו כתב עליו הרבי "ורבים השיב מעוון".


"הרב יונה איידלקופ - 'ר' יונה עושה אידישקייט' כינה אותו הרבי, וזאת על שום פעילותו הכבירה בכל התחומים, לאחר פטירתו כתב עליו הרבי ורבים השיב מעוון, תואר המסמל יותר מכל את עשייתו הברוכה. הוא פעל בתחום החינוך עסק במבצעים ותרם למען התפתחות [[כפר חב"ד]]. למרות עיסוקיו הרבים מצא זמן לפעול רבות למען הפרט. כשהיה רואה את אחד מתושבי [[כפר חב"ד]] ופניו אינם כתמול שלשום, היה מברר את אשר על ליבו ועוזר לו כפי יכולתו". (מתוך הכריכה האחורית ל[[גזע חסידים (ספר)]]).
==תולדות חיים==
ר' יונה נולד לאביו ר' יהודה לייב איידלקופ ולאמו מרת שרה דבורה ב[[ניקולייב]] שב[[אוקראינה]] בשנת [[תרנ"ח]].


==מעביר את הציון ב[[רוסטוב]]==
בצעירותו העתיקה משפחתו את מקום מגוריה ל[[רוסטוב]], שם נתוודע לעדת חסידי ליובאוויטש ובתוך תקופה לא ארוכה היה לחסיד נלהב. לאחר נישואיו קבע את מגוריו ברוסטוב והתגורר שם יחד עם רעייתו מרת ויטא עד ל[[מלחמת העולם השנייה]].


ר' יונה נולד ב[[ניקולייב]] שב[[אוקראינה]]. לימים עבר להתגורר ב[[רוסטוב]] שב[[רוסיה]]. שם התגורר יחד עם רעייתו מרת ויטא עד למלחמת העולם השנייה. ב[[רוסטוב]] השתתף בהעברת ה'ציון' של [[אדמו"ר הרש"ב]] לפי הוראות הרב [[לוי יצחק שניאורסון]] ע"ה אביו של הרבי.
==העברת אוהל אדמו"ר הרש"ב==
ברוסטוב השתתף בהעברת [[אוהל אדמו"ר הרש"ב]] לפי הוראות הרב [[לוי יצחק שניאורסון]] אביו של הרבי.


==חדרי תורה אור==
היה מעשרה החסידים שהעבירו את [[אדמו"ר הרש"ב]] מהבית החיים הישן ברוסטוב לבית החיים החדש במסירות נפש ושלח אחר כך מכתב ל[[אדמו"ר הריי"צ]] בו מתאר את כל מה שעבר עליהם בלילה הזה{{הערה|ראו עוד בספר [[אשכבתא דרבי]]}}.


לאחר מלחמת העולם השנייה יצא את [[ברית המועצות]], ולאחר נדודים הגיע ל[[ארץ הקודש]] והתיישב ב[[כפר חב"ד]]. בארץ מצא כר נרחב לפעילות בהפצת המעיינות חוצה. יחד עם הרב [[משה ירוסלבסקי]] אירגן את הקמת [[חדרי תורה אור]] בכל רחבי הארץ. בחדרי תורה אור למדו תלמידים רבים תורה. כמו כן פעל בתחום החינוך בדרכים מגוונות.
===עסקן חינוכי בארץ הקודש===
{{ערך מורחב|ערך=[[חדרי תורה אור]]}}
לאחר מלחמת העולם השנייה יצא את [[ברית המועצות]], ולאחר נדודים הגיע ל[[ארץ הקודש]] והתיישב ב[[כפר חב"ד]]. ופעל ב[[הפצת המעיינות]] חוצה. יחד עם הרב [[משה ירוסלבסקי]] אירגן את הקמת [[חדרי תורה אור]] בכל רחבי הארץ. בחדרי תורה אור למדו תלמידים רבים תורה. כמו כן פעל בתחום החינוך בדרכים מגוונות.


==קשרים עם בכירים==
במסגרת פעילותו הרבה להיפגש עם אישים בכירים במשרדי הממשלה. הייתה לו דרך מיוחדת לפלס דרך ללשכותיהם וללבבם של הבכירים. כך רקם קשרים עם ראשי המדינה, ואת הכל עשה לטובת מוסדות חב"ד בארץ. חובה מיוחדת ראה לעצמו לשכנע בכירים להיכנס ל[[יחידות]] לרבי. כששמע כי שר או פקיד בכיר נוסע ל[[ארצות הברית]] היה מתייצב בלשכתו ומדבר על ליבו להיכנס ליחידות.


במסגרת פעילותו הירבה להיפגש עם אישים בכירים במשרדי הממשלה. היתה לו דרך מיוחדת לפלס דרך ללשכותיהם וללבבם של הבכירים. כך רקם קשרים עם ראשי המדינה, ואת הכל עשה לטובת מוסדות חב"ד בארץ. חובה מיוחדת ראה לעצמו לשכנע בכירים להיכנס ליחידות לרבי. כששמע כי שר או פקיד בכיר נוסע לארצות הברית היה מתייצב בלשכתו ומדבר על ליבו להיכנס ליחידות.
קשרים אלה ניצלו ראשי [[אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש]] למען [[הפצת המעיינות]] וה[[מבצעים]].


קשרים אלה ניצלו ראשי [[אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש]].
לרב יונה איידלקופ לא היה תפקיד מוגדר אבל השמחה שלו והחביבות שלו קנו את כולם. כשהיו מגיעים ראשי השלטון ל[[כפר חב"ד]] היה תמיד בין מקבלי הפנים, כשהיו ראשי העסקנים והרבנים מבקרים אצל הפרזידנט [[שז"ר]] היה הוא תמיד מצטרף למשלחת. מר [[זלמן שז"ר]] התבטא לא אחת כי הוא מחבב את ר' יונה.


==פעילות מאחורי מסך הברזל==
===פעילות מאחורי מסך הברזל===
קשר מיוחד וחשאי היה לו לר' יונה עם יהדות [[ברית המועצות]]. הוא שלח לחסידים שהתגוררו מאחורי מסך הברזל חבילות ובהם אוכל כשר ותשמישי קדושה, וכן דאג בדרכים שונות ל"ציונים" של [[רבותינו נשיאינו]].


קשר מיוחד וחשאי היה לו לר' יונה עם יהדות [[ברית המועצות]]. הוא שלח לחסידים שהתגוררו מאחורי מסך הברזל, חבילות ובהם אוכל כשר ותשמישי קדושה, וכן דאג בדרכים שונות לקברי [[רבותינו נשיאינו]]. פעולות אלו הסתיר מכל הסובבים אותו, ורק בין השורות במכתבים שכתב לו הרבי אפשר ללמוד על פעולות חשאיות אלו.
פעולות אלו הסתיר מכל הסובבים אותו, ורק בין השורות במכתבים שכתב לו הרבי אפשר ללמוד על פעולות חשאיות אלו.


==מראשוני העוסקים ב[[מבצע תפילין]]==
===שנותיו האחרונות===
ר' יונה היה משכים בבוקר מוקדם ויוצא את ביתו ורק בערב היה שב. כל היום עסק במבצעים, חינוך, [[מבצע תפילין]] בו עסק טרם החל מבצע תפילין בקרב כלל אנ"ש ועוד. על אף גילו המתקדם תמיד רץ לעסוק במבצעים.


ר' יונה היה משכים בבוקר מוקדם ויוצא את ביתו ורק בערב היה שב. כל היום עסק במבצעים, חינוך, מבצע תפילין ועוד. על אף גילו המתקדם תמיד רץ לעסוק במבצעים. את מבצע תפילין החל עוד שנים רבות, לפני שהרבי הכריז על המבצע.
נפטר בתחילת שנת [[תשכ"ז]]. בשנה זו החל מבצע תפילין, ותמונתו מניח [[תפילין]] עם עוברים ושבים, התנוססה בעלון הראשון של מבצע תפילין.


==שזר מחבב את ר' יונה==
==משפחתו==
*בנו, ר' [[זאוויל איידלקופ]]
*בתו, מרת רבקה אשת הרב [[ישראל נתן סלאווין]]


תפקיד מוגדר לא היה לו אבל השמחה שלו והחביבות שלו קנו את כולם. כשהיו מגיעים ראשי השילטון ל[[כפר חב"ד]] היה תמיד בין מקבלי הפנים, כשהיו ראשי העסקנים והרבנים מבקרים אצל הנשיא שזר היה הוא תמיד מצטרף למשלחת ולא בכדי. הנשיא [[שז"ר]] התבטא לא אחת כי הוא מחבב את ר' יונה.
==לקריאה נוספת==
*הרב [[דובער ריבקין]], אשכבתא דרבי
*[[שניאור זלמן ברגר]], '''[[גזע חסידים (ספר)|גזע חסידים]]''', בהוצאת משפחת איידלקופ, [[תשס"ז]].
*[[שניאור זלמן ברגר]], '''עושה אידישקייט''', תולדות הרה"ח ר' יונה איידלקופ, תשורה משמחת הנשואין של דוד וחיה פולטוראק, ט' שבט תשע"ב.
*[[שניאור זלמן ברגר]], [[הפרטיזן (ספר)]]  בפרקים הראשונים מסופר על הידידות ופעילות משותפת עם ר' זושא וילימובסקי.
*הרב [[אלישיב קפלון]], בתוך הגלות  תיעוד קהילת רוסטוב
*הרב [[יוסף אשכנזי]],'''[[הרב אשכנזי (ספר)]]'''-סיפורים של הרב אשכנזי על הרב איידלקאפ.


==תמונתו בעלון מבצע תפילין==
==קישורים חיצוניים==
*עודד גור, '''[https://col.org.il/news/122322 ר' יונה דואג ל"אידישקייט"]''', בתוך עיתון 'הצופה' (תשט"ז) {{COL}}


נפטר בתחילת שנת [[תשכ"ז]]. בשנה זו החל [[מבצע תפילין]], ותמונתו מניח תפילין עם עוברים ושבים, התנוססה בעלון הראשון של מבצע תפילין.
{{הערות שוליים}}
 
==ראו גם==
 
* [[גזע חסידים (ספר)]] בו מתועדים תולדות חייו של הרב [[יונה איידלקופ]] ובנו [[זאוויל איידלקופ]].


{{מיון רגיל: איידלקופ יונה}}
{{מיון רגיל: איידלקופ יונה}}
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]  
[[קטגוריה:משפחת איידלקופ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה: חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חברי ועד כפר חב"ד בעבר‏]]
[[קטגוריה:אישים ברוסטוב]]
[[קטגוריה:חברי ועד כפר חב"ד]]
[[קטגוריה:אישים בכפר חב"ד]]
[[קטגוריה:חסידים שיצאו מרוסיה בבריחה הגדולה]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרנ"ח]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשכ"ז]]

גרסה אחרונה מ־15:49, 10 ביוני 2024

הרב יונה איידלקופ
הרב יונה איידלקופ עם ילדי מוסד חדרי תורה אור

הרב יונה איידלקופ (תרנ"ח - תשכ"ז) שכונה בפי חסידים "ר' יונה רוסטובע'ר", וכונה על ידי הרבי בשם "ר' יונה עושה אידישקייט", היה עסקן רב פעלים ברוסטוב ובתחום החינוך בארץ הקודש. ניהל את רשת מוסדות חדרי תורה אור. לאחר פטירתו כתב עליו הרבי "ורבים השיב מעוון".

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

ר' יונה נולד לאביו ר' יהודה לייב איידלקופ ולאמו מרת שרה דבורה בניקולייב שבאוקראינה בשנת תרנ"ח.

בצעירותו העתיקה משפחתו את מקום מגוריה לרוסטוב, שם נתוודע לעדת חסידי ליובאוויטש ובתוך תקופה לא ארוכה היה לחסיד נלהב. לאחר נישואיו קבע את מגוריו ברוסטוב והתגורר שם יחד עם רעייתו מרת ויטא עד למלחמת העולם השנייה.

העברת אוהל אדמו"ר הרש"ב[עריכה | עריכת קוד מקור]

ברוסטוב השתתף בהעברת אוהל אדמו"ר הרש"ב לפי הוראות הרב לוי יצחק שניאורסון אביו של הרבי.

היה מעשרה החסידים שהעבירו את אדמו"ר הרש"ב מהבית החיים הישן ברוסטוב לבית החיים החדש במסירות נפש ושלח אחר כך מכתב לאדמו"ר הריי"צ בו מתאר את כל מה שעבר עליהם בלילה הזה[1].

עסקן חינוכי בארץ הקודש[עריכה | עריכת קוד מקור]

ערך מורחב – חדרי תורה אור

לאחר מלחמת העולם השנייה יצא את ברית המועצות, ולאחר נדודים הגיע לארץ הקודש והתיישב בכפר חב"ד. ופעל בהפצת המעיינות חוצה. יחד עם הרב משה ירוסלבסקי אירגן את הקמת חדרי תורה אור בכל רחבי הארץ. בחדרי תורה אור למדו תלמידים רבים תורה. כמו כן פעל בתחום החינוך בדרכים מגוונות.

במסגרת פעילותו הרבה להיפגש עם אישים בכירים במשרדי הממשלה. הייתה לו דרך מיוחדת לפלס דרך ללשכותיהם וללבבם של הבכירים. כך רקם קשרים עם ראשי המדינה, ואת הכל עשה לטובת מוסדות חב"ד בארץ. חובה מיוחדת ראה לעצמו לשכנע בכירים להיכנס ליחידות לרבי. כששמע כי שר או פקיד בכיר נוסע לארצות הברית היה מתייצב בלשכתו ומדבר על ליבו להיכנס ליחידות.

קשרים אלה ניצלו ראשי אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש למען הפצת המעיינות והמבצעים.

לרב יונה איידלקופ לא היה תפקיד מוגדר אבל השמחה שלו והחביבות שלו קנו את כולם. כשהיו מגיעים ראשי השלטון לכפר חב"ד היה תמיד בין מקבלי הפנים, כשהיו ראשי העסקנים והרבנים מבקרים אצל הפרזידנט שז"ר היה הוא תמיד מצטרף למשלחת. מר זלמן שז"ר התבטא לא אחת כי הוא מחבב את ר' יונה.

פעילות מאחורי מסך הברזל[עריכה | עריכת קוד מקור]

קשר מיוחד וחשאי היה לו לר' יונה עם יהדות ברית המועצות. הוא שלח לחסידים שהתגוררו מאחורי מסך הברזל חבילות ובהם אוכל כשר ותשמישי קדושה, וכן דאג בדרכים שונות ל"ציונים" של רבותינו נשיאינו.

פעולות אלו הסתיר מכל הסובבים אותו, ורק בין השורות במכתבים שכתב לו הרבי אפשר ללמוד על פעולות חשאיות אלו.

שנותיו האחרונות[עריכה | עריכת קוד מקור]

ר' יונה היה משכים בבוקר מוקדם ויוצא את ביתו ורק בערב היה שב. כל היום עסק במבצעים, חינוך, מבצע תפילין בו עסק טרם החל מבצע תפילין בקרב כלל אנ"ש ועוד. על אף גילו המתקדם תמיד רץ לעסוק במבצעים.

נפטר בתחילת שנת תשכ"ז. בשנה זו החל מבצע תפילין, ותמונתו מניח תפילין עם עוברים ושבים, התנוססה בעלון הראשון של מבצע תפילין.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. ראו עוד בספר אשכבתא דרבי