י"ט כסלו (מנהגים): הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(6 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:יט כסליו 1.jpg|left|thumb|250px|אדמו"ר הזקן יוצא מהמאסר]]
'''י"ט כסליו''' נקרא בפי [[חסידים]] ראש השנה לחסידות, מכיון [[י"ט כסלו תקנ"ט|שביום זה בשנת תקנ"ט]] נגאל [[אדמו"ר הזקן]] ממאסרו.


יום זה הוא גם [[יום הילולא]] של ה[[מגיד ממזריטש]].
#הפניה [[י"ט כסלו - חג הגאולה]]
 
ביום זה נהוג לערוך [[התוועדויות]] בכל אתר ואתר.
 
== אמירת תחנון ==
 
ביום זה אין אומרים [[תחנון]]  ב[[חב"ד]].
 
הרבי מסביר באגרות קודש<REF> [http://chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur/ig/7/1989&search=%D7%AA%D7%97%D7%A0%D7%95%D7%9F כרך ז']</REF> מדוע אין לומר ביום זה תחנון: מכיון שנהוג אצל מאות אלפי יהודים יראי שמים במשך שבעה דורות להחזיק יום זה כיום טוב, וכל ענין הוא הרי בהשגחה פרטית, אם כן וודאי יש לזה הסכמה מלמעלה, וזאת אומרת שלמעלה יש ביום זה הארת פנים נוספת של "באור פני מלך חיים" ואז הקטרוגים והדינים נחלשים. אמנם אין זה כשבת קודש שעליה כתוב "וכל דינין מתעברין מינה", אבל בכל אופן חלישות גדולה גורמת יום זה למידת הדין, ולכן יום זה גם מסוגל לקבל על עצמו החלטות טובות בנוגע לתורה ומצוות ומידות טובות.
 
אמירת תחנון - המשיך הרבי - הוא ענין שמעורר דינים,<REF>וכמ"ש בלבוש אורח חיים סימן קל"א, ובעטרת זקנים שם ס"ק ג', ומובא במ"ב שם ס"ק כ',</REF> וממילא מי שרוצה לעורר דינים ביום זה שמאות אלפי יהודים אינם עשים זאת, אין מזיק הוא רק לעצמו, אלא גם למי שמתפלל עמו.
 
== ראש השנה לחסידות ==
'''ראש השנה לחסידות''' הינו ביטוי אותו קבע [[אדמו"ר הרש"ב]] ליום [[י"ט כסלו|י"ט בכסלו]], היום בו שוחרר כ"ק [[אדמו"ר הזקן]] מ[[מאסר וגאולת אדמו"ר הזקן|מאסרו]] הידוע ב[[פטרבורג]]. מאסר זה מוגדר בחסידות כ'[[קטרוג]]' שהיה בשמים על תורת החסידות, דבר שגרם ללקיחת אדמו"ר הזקן למאסר ע"י חיילי הצאר הרוסי. הנצחון שהיה לחסידים במשפט, ושחרורו של אדמו"ר הזקן, היוו אפוא נצחון מלא לתורת החסידות כולה, ובמילא מוגדר יום שחרורו של אדמו"ר הזקן, כ"ראש השנה לחסידות".
 
בין השאר, אנו מוצאים ביהדות עוד כמה ימים בשנה המוגדרים כ"ראש השנה". הידוע שבהם הוא "ראש השנה לשנים וליובלות", החל בא' בתשרי, וכן "ראש השנה לאילנות" החל ב[[ט"ו בשבט]] וכו'. ראש השנה לחסידות הינו ראש השנה נוסף, בו גם חוגגים כל בית ישראל את גילוי תורת החסידות, ב[[התוועדות|התוועדויות]] ובהוספה בלימוד תורת החסידות ובלימוד תורת הנגלה, כפי שאכן נהוג לקיים '[[חלוקת הש"ס]]' ביום זה, חלוקה המתבצעת ע"י ארגון "[[מחנה ישראל]]".
 
ביטוי חסידי השגור בפי חסידים ליום זה, כדוגמת הביטוי שבליל ראש השנה: "לשנה טובה בלימוד החסידות ובדרכי החסידות תכתבו ותחתמו". בביטוי זה משתמש גם [[הרבי שליט"א]] במכתביו לקראת יום זה.
 
ביום זה נהוג בכמה קהילות חב"דיות לאכול "שווארצע קאשע" דייסת כוסמין, זכר לאותה דייסה מפורסמת שאכל אדמו"ר הזק במאסרו ודרכה העביר מסר לחסידים על מקום הימצאו ובקשה לשלוח שליח מיוחד לוילנא כדי למנוע את זיוף תשובתו לחוקרים בידי המלשינים ששיחדו את המתורגמן.
 
== התועדויות ==
החסידית נוהגים להתוועד בי"ט כסלו. על פי הוראת הרבי יש להתוועד ביום זה ג' התוועדויות.
 
== חלוקת הש"ס ==
[[קובץ:חלוקת השס הרבי.jpg|שמאל|ממוזער|250px|צילום פתק עליו רשם כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א את המסכת שלקח בחלוקת הש"ס בשנת ה'תשמ"ט]]
מנהג החסידים לחלק בי"ט כסלו את הש"ס. בשנים עברו העבירו את חלוקת הש"ס ליום כ"ד טבת על מנת לסיימו עד י"ט כסלו מפני 'אפס הפנאי' ביום י"ט כסלו. הרבי שליט"א החזיר את חלוקת הש"ס ליום י"ט כסלו והיה משתתף בחלוקה בעצמו במהלך ההתוועדות.
 
== ראה גם ==
* [[מאסר וגאולת אדמו"ר הזקן]]
* [[י"ט כסלו תקל"ג]]
* [[י"ט כסלו תקנ"ט]]
* [[י"ט כסלו תקע"ו]]
* [[י"ט כסלו תשמ"ו]]
 
== קישורים חיצוניים ==
*[http://www.chabad.co.il/?template=topic&topic=183 י"ט בכסלו, הלכות ומנהגים, מאמרים וסיפורים] - {{חב}}
 
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:ימי חב"ד - י"ט לחודש]]
[[קטגוריה:ימי חב"ד - חודש כסלו|ג]]
[[קטגוריה:ימי חב"ד - אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:ימי חב"ד - מגיד ממעזריטש]]

גרסה אחרונה מ־18:58, 29 במרץ 2013