ישיבה גדולה מלבורן: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 51: שורה 51:
*'''[https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=34293&pgnum=1 ונכבשה הארץ]''', ספר הסוקר את 'התלמידים השלוחים' לאוסטרליה
*'''[https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=34293&pgnum=1 ונכבשה הארץ]''', ספר הסוקר את 'התלמידים השלוחים' לאוסטרליה


{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים באוסטרליה]]
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים באוסטרליה]]
[[קטגוריה:ישיבות גדולות]]
[[קטגוריה:ישיבות גדולות]]

גרסה מ־14:01, 15 בנובמבר 2020

סמל הישיבה

תומכי תמימים מלבורן - ישיבה גדולה 'זאל' (Rabbinical College of Australia & New Zealand), הינה הישיבה החב"דית הראשונה ביבשת אוסטרליה, המיועדת לתלמידים בגילאי ישיבה גדולה, ואשר זכתה ליחס מיוחד מהרבי.

היסטוריה

המבנה המרכזי בקמפוס הישיבה בו שוכן היכל הלימוד - ה'זאל'

עם סיום מלחמת העולם השניה, שיגר אדמו"ר הריי"צ את החסידים שיצאו את גבולות בבריחת רוסיה תש"ו לנקודות התיישבות שונות ברחבי העולם, כאשר קבוצה של שישה חסידים נשלחו לאוסטרליה.

בסמיכות להגעתם, החלו לפעול להקמתו של סניף ישיבת תומכי תמימים, שנפתח עם שלושה תלמידים בחודש חשון תש"י[1], ולקראת סיום החורף התווספו עוד מספר תלמידים והדבר עורר התפעלות גדולה שיש ישיבה של ממש גם באוסטרליה. בראשות הישיבה אז עמד הרב אליעזר הרצוג.

למעשה, תושבי המקום לא שלחו את בניהם לישיבה, ובסופו של דבר כעבור חמש שנים הוחלט להשקיע את המאמצים בהקמת מוסדות חינוך לגיל הצעיר יותר, הישיבה נסגרה ותחתיה הוקם המוסד "ישיבה קולג'" שנקרא בשם 'ישיבת אהלי יוסף יצחק - ליובאוויטש', מוסד זה הלך והתפתח ואט אט נפתחו לו כיתות נוספות, עד שכעבור עשר שנים לקראת שנת הלימודים תשכ"ו כשתלמידי הכיתה הבוגרת הוצרכו כבר לצאת למוסד המשך ולהחליט האם ברצונם ללמוד באוניברסיטה וכדומה או לעזוב את אוסטרליה ולנדוד אל מעבר לים כדי ללמוד בישיבה, החל הרב יהושע שניאור זלמן סרברנסקי לפעול להקמתה מחדש של הישיבה.

על הפעולות להקמת הישיבה כתב הרבי במברק: "פתיחת כתת הישיבה גדולה שכותבים - נחוץ ונכון במאוד מאוד".

הישיבה נפתחה בפועל בי"א שבט תשכ"ו.

בהוראת הרבי נפתחה הישיבה בסמיכות מקום למוסדות הקיימים, במשך חמש שנים מנתה הישיבה כעשרים תלמידים, ועם תחילתה של שנת הלימודים תשל"א, הצליחו עסקני חב"ד באוסטרליה לרכוש מגרש ובנין גדול פי שלוש מהצורך של הישיבה, והרבי התייחס לכך ברבים, והזכיר זאת בהתוועדות י"ט כסלו.

המיקום החדש של הישיבה נקבע הרחק משאון העיר, והוא נרכש על ידי האחים הרב חיים גוטניק והרב שלום דובער גוטניק, מהם ביקש הרבי לוודא שהישיבה תהיה שייכת לחב"ד ולוודא שלא תהיינה בעתיד בעיות עם המשכנתא, ואכן על אף הסכום הגדול שעלתה האחוזה שנרכשה עבור הישיבה, בשנת תשמ"ב התבצע התשלום האחרון על המסכנתא על ידי הרב יוסף יצחק גוטניק.

התלמידים השלוחים

כשנה לאחר פתיחת הישיבה, בז' אדר ראשון תשכ"ז קרא הרב חודוקוב לקבוצה של בחורים מתלמידי ישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770 והציע להם להצטרף לקבוצת התלמידים השלוחים ולצאת ללמוד בישיבה באוסטרליה במשך שנתיים, באם יעמדו בכמה תנאים.

קבוצה זו היתה הקבוצה הראשונה של 'התלמידים השלוחים', ובמשך השנים שלח הרבי קבוצות נוספות לישיבות אחרות, וכן לישיבה באוסטרליה - אותם בחר הרבי באופן אישי, הקדיש להם שיחות פרטיות, והעניק להם הוראות מיוחדות.

בשונה מקבוצות אחרות, הנסיעה לאוסטרליה היתה לכתחילה למשך שנתיים, ונועדה לחיזוק הישיבה והרבי הקפיד שיעסקו בלימוד בלבד כתלמידים לכל דבר.

התפתחות וצמיחה

עם גדילת מספר התלמידים, נוצר צורך להרחיב את הצוות הרוחני של הישיבה, והרב אברהם בלסופסקי התמנה לשמש כמנהל רוחני, ובשנת תשל"ד הצטרף לצוות הרב בנימין כהן שהתמנה לשמש כראש הישיבה.

בשנת תשמ"ט הצטרף הרב יעקב ויינר כמשפיע ראשי בישיבה, ובשנים אלו החלה הישיבה למשוך אליה תלמידים מעבר לים, בנוסף לתלמידים בני הקהילה המקומית.

נכון לשנת ה'תשפ"א מונה הישיבה כ-50 תלמידים.

צוות הישיבה

  • ראש ישיבה - הרב בנימין גבריאל כהן
  • משפיע - הרב יעקב ווינר
  • משגיח - הרב שלום-בער ענגל
  • מגידי שיעורים - הרב מרדכי שמרלינג, הרב שמואל משה לשס
  • מנהל הרב אברהם פרוסל.

צוות הישיבה בעבר

לקריאה נוספת

  • איי המלך, אוסטרליה תשנ"ב

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. במכתב מיוחד בירך אדמו"ר הריי"צ על פתיחת הישיבה: "ההצעה אודות יסוד ישיבה מצאה חן בעיני מאוד, ואין לדחות הדבר אלא להתחזק ולהתאמץ להתחיל תיכף בלימודים, מבלי לשום לב לעת עתה למספר התלמידים, ובמשך הזמן תגדל אם ירצה ה' (אגרת ג'תקפט).