מכון הלכה חב"ד: הבדלים בין גרסאות בדף
אין תקציר עריכה |
|||
שורה 10: | שורה 10: | ||
בתחילת שנת [[תשע"ו]] נועדו יחד הרבנים: [[יצחק שלמה פרנק]], [[אברהם הרוניין]] ו[[משה קורנוויץ]] ויזמו הקמה של מנגנון שיוכל לטפל בשאלות הלכתיות שיתקבלו באמצעות מסרונים. השאלות יופנו למורי הוראה שיתחייבו לענות במהירות האפשרית. הרבנים פנו לחברי ארגון [[התאחדות החסידים]] שלקח על עצמו את הפיתוח של מערכת ממוחשבת ואנונימית שמקבלת את מסרוני השאלות, ממיינת אותם לפי רבנים שפנויים און-ליין, מקבלת את התשובה ממורה ההוראה הזמין ומחזירה את התשובה לשואל. בכך מקבל השואל תשובה מהירה לשאלתו, תוך שמירה מקסימלית על פרטיותו. | בתחילת שנת [[תשע"ו]] נועדו יחד הרבנים: [[יצחק שלמה פרנק]], [[אברהם הרוניין]] ו[[משה קורנוויץ]] ויזמו הקמה של מנגנון שיוכל לטפל בשאלות הלכתיות שיתקבלו באמצעות מסרונים. השאלות יופנו למורי הוראה שיתחייבו לענות במהירות האפשרית. הרבנים פנו לחברי ארגון [[התאחדות החסידים]] שלקח על עצמו את הפיתוח של מערכת ממוחשבת ואנונימית שמקבלת את מסרוני השאלות, ממיינת אותם לפי רבנים שפנויים און-ליין, מקבלת את התשובה ממורה ההוראה הזמין ומחזירה את התשובה לשואל. בכך מקבל השואל תשובה מהירה לשאלתו, תוך שמירה מקסימלית על פרטיותו. | ||
ב[[חודש]] [[אדר ראשון]] עלתה היוזמה לאוויר בשם "מוקד SMS הלכה למעשה", ותוך שבועות ספורים הופנו למוקד אלפי שאלות הלכתיות. | ב[[חודש]] [[אדר ראשון]] עלתה היוזמה לאוויר בשם "מוקד SMS הלכה למעשה", ותוך שבועות ספורים הופנו למוקד אלפי שאלות הלכתיות. עם הצלחת יוזמת המסרונים, התרחב השירות גם למוקד טלפוני שמאוייש במשך 24 שעות ביממה על ידי רבנים, במשמרות. אלפי השאלות שהגיעו למערכת בכתב ובעל פה, העשירו את המכון בידע הלכתי עצום וניסיון רב בתחום מענק שירותים הלכתיים. עקב כך הכל המכון להפיק הוצאות לאור בהלכה; פרסומים יומיים, מדריכים וקורסים הלכתיים מקוונים. | ||
==פעילות המכון== | ==פעילות המכון== |
גרסה מ־20:58, 12 בינואר 2017
מכון הלכה - חב"ד הינו מכון שנותן מענה למגוון צרכים הלכתיים עבור חסידי וקהילות חב"ד בארץ ישראל וברחבי העולם. מטרות המכון היא להנגיש את עולם ההלכה לציבור הרחב, תוך זמינות מרבית וכן לחדד נושאים שונים בהלכה הזקוקים לתיקון ושימת לב.
המכון נוסד בשנת תשע"ו, ביוזמת כמה רבנים וכיום פועלים בו למעלה משלושים רבנים ומורי הוראה חב"דיים. המכון פועל בסיוע לוגיסטי של הארגון "התאחדות החסידים".
היסטוריה
עם התפתחות הטכנולוגיה ושיפור אמצעי התקשורת, נוצרו אפשרויות ואמצעים חדשים לבירורי שאלות הלכתיות של כלל הציבור, בהם האפשרות לקבל מענה תוך זמן קצר על שאלות הלכתיות שמתעוררות תוך כדי חיי היום יום. מודלים ראשוניים של רבנים שונים שעונים תשובות דרך מסרונים, העלה את הצורך שגם בציבור החב"די יהיה גוף מקצועי שייתן מענה מהיר ותמציתי לשאלות הציבור, תוך דגש על פסיקה לפי המקובל אצל חסידי חב"ד ובתוספת מנהגי והנהגות חב"ד.
בתחילת שנת תשע"ו נועדו יחד הרבנים: יצחק שלמה פרנק, אברהם הרוניין ומשה קורנוויץ ויזמו הקמה של מנגנון שיוכל לטפל בשאלות הלכתיות שיתקבלו באמצעות מסרונים. השאלות יופנו למורי הוראה שיתחייבו לענות במהירות האפשרית. הרבנים פנו לחברי ארגון התאחדות החסידים שלקח על עצמו את הפיתוח של מערכת ממוחשבת ואנונימית שמקבלת את מסרוני השאלות, ממיינת אותם לפי רבנים שפנויים און-ליין, מקבלת את התשובה ממורה ההוראה הזמין ומחזירה את התשובה לשואל. בכך מקבל השואל תשובה מהירה לשאלתו, תוך שמירה מקסימלית על פרטיותו.
בחודש אדר ראשון עלתה היוזמה לאוויר בשם "מוקד SMS הלכה למעשה", ותוך שבועות ספורים הופנו למוקד אלפי שאלות הלכתיות. עם הצלחת יוזמת המסרונים, התרחב השירות גם למוקד טלפוני שמאוייש במשך 24 שעות ביממה על ידי רבנים, במשמרות. אלפי השאלות שהגיעו למערכת בכתב ובעל פה, העשירו את המכון בידע הלכתי עצום וניסיון רב בתחום מענק שירותים הלכתיים. עקב כך הכל המכון להפיק הוצאות לאור בהלכה; פרסומים יומיים, מדריכים וקורסים הלכתיים מקוונים.
פעילות המכון
SMS לרב
המוקד הפך בתוך זמן קצר לכתובת הלכתית אמינה ונוחה – מה שגרם לאלפי אנ"ש לשגר שאלותיהם ולקבל תשובות הלכתיות מרבני אנ"ש בשלל תחומים על פי פסקי רבותינו נשיאנו ומנהגי חב"ד.
עם הצלחת המוקד החליטו הרבנים שעונים במוקד SMS לרב יחד עם רבנים נוספים להקים את מכון ההלכה ולהרחיב את הפעילות בתחומים נוספים, ולענות גם באמצעות הטלפון.
במוקד מתקבלים מידי יום כמאה וחמישים שאלות, ובזמנים מיוחדים מגיעות כ-200 שאלות מידי יום.
קו לרב
לאחר חג השבועות תשע"ו הורחבה פעילות המוקד, ונוסף בו מענה טלפוני שהחל לפעול בשעות אחר הצהריים והעניק אפשרות לשואלים לבחור את הרב שברצונם לשוחח עמו ולשאול אותו את השאלה ההלכתית.
עם התרחבות המוקד, ומתוך מטרה למצוא שם כולל לפעילותו, נבחר השם 'מכון הלכה - חב"ד'.
בתחילת חודש מנחם אב תשע"ו, הורחבו שעות הפעילות של המוקד הטלפוני, והוא החל לפעול גם בשעות הבוקר.
נכון לשנת תשע"ו משיבים הרבנים לציבור על קרוב לאלף חמש מאות שאלות הלכתיות בשבוע באמצעות מסרונים, בנוסף לשאלות ההלכתיות הנשאלות באמצעות הטלפון.
הוצאה לאור
עלון שונה הלכות
בשלהי חודש אב תשע"ו החל המכון בהוצאה לאור של עלון הלכה יומי בשם 'שונה הלכות'[1], מתוך מטרה להרחיב את לימודי ההלכה בקרב ציבור חסידי חב"ד. העלון מודפס על דף כרומו צבעוני דו-צדדי, כאשר בחלקו הפנימי מופיעה הלכה מבוארת, מדור 'שואל ומשיב' בו מספר שאלות קצרות שהגיעו באמצעות הSMS לרבני המכון בצירוף התשובות עליהם והפניה למקורות ההלכתיים העוסקים בנושא, וכן מדור "מעשה רב" עם מנהגי והוראות הרבי מסביב למעגל השנה.
העלון מחולק בימי החול בקהילות חב"ד, עם תפוצה של כחמשת אלפים עותקים.
מדריך הלכתי
לקראת חגי תשרי תשע"ז יצא לאור לראשונה מדריך הלכתי הכולל את כל ההלכות המנהגים והסדר בראש השנה, צום גדליה, עשרת ימי תשובה ויום כיפור.[2]
במהלך חודש תשרי יצא מדריך דומה לסוכות ושמחת תורה. כן בחג החנוכה, יצא מדריך הלכתי הכולל את ההלכות המעשיות ומדריך ל'מבצעים'.
בנוסף למדריכים ההלכתיים המפורטים היוצאים מידי חג ומועד, יוצאים מטעם רבני המכון מכתבים שונים על מנת לחדד נושאים שונים בהלכה הזקוקים לתיקון והתעוררות.
קורסים הלכתיים לאנ"ש
עם הקמת מכון הלכה חב"ד, הוחלט לצד המענה ההלכתי לאנ"ש להשקיע בהטמעת לימוד הלכתי, בקרב אנ"ש חסידי חב"ד, לצורך כך בחודש כסלו תשע"ז פורסם ע"י מכון "הלכה למעשה" יחד עם מכון הלכה חב"ד על פתיחת "בית הספר הוירטואלי ללימודי הלכה - סמיכה נט".
צוות "סמיכה נט" מורכב מאברכים המתעסקים שנים רבות בתחום לימודי ההלכה, בבניית תוכניות לימודים, בהרצאות ובהכשרת אברכים בלימודי הסמיכה לרבנות:
- הרב מרדכי מנשה אמיתי – ראש ישיבת חב"ד הרצליה וראש מכון הלכה למעשה.
- הרב שניאור זלמן פלדמן – מייסד הקורסים ההלכתיים לאברכים ובעלי-בתים.
- צוות מובחר של מגידי שיעורים, בראשות הרב ישראל מעטוף והרב חיים דוד לנדא, מעבירים את מיטב השיעורים באתר.
מבחני הסמיכה למשתתפי הקורסים, נערכים על ידי רבני 'מכון הלכה – חב"ד': הרב יחיאל גברא, רב קהילת חב"ד יבנה ורב אזורי גדרות, והרב שלמה יצחק פראנק, רב מרכז העיר עכו.
לצד הצוות הרוחני של המכון פועלים מומחים מתחום המדיה והמחשוב, המופקדים על בניית מצגות מקצועיות המנגישות את החומר.
סמיכה-נט מאפשר לכל החפץ בכך להצטרף לקורס מקוון במסלולי הסמיכה השונים, מהבית או מהמשרד, ללא צורך בהתניידות, ובאמצעות תוכנת כיתה וירטואלית, שמאפשרת קשר ישיר בין מגיד השיעור למשתתפי הקורס. התוכנה מנסה להעניק תחושה של שיעור פרונטאלי בכיתה רגילה, כולל האפשרות לראות את מגיד השיעור ושאר התלמידים, ולשאול שאלות בדיבור ישיר, אף ללא צורך בצ'אט והקלדה.
הקורסים המתקיימים באמצעות האתר:
- קורס איסור והיתר במתוכנת רגילה
- קורס סמיכה איסור והיתר היכל שלמה
- קורס חופה וקידושין
- קורס מקוואות
רבני המכון
רשימה על פי סדר הא' - ב'
- הרב מיכאל אבישיד - רב קהילת חב"ד רמת בית שמש א'
- הרב גדליה אקסלרוד - רב קהילת חב"ד ואב"ד בחיפה
- הרב יחיאל גברא - רב קהילת חב"ד יבנה ורב אזורי גדרות
- הרב דניאל גראבסקי - דיין ומו"צ בירושלים
- הרב שלמה גולדפרב - רב הישוב כפר ורדים
- הרב משה הלל - דיין ומו"צ בקרית מלאכי, וראש ישיבה באשקלון
- הרב ישראל הלפרין - יו"ר מוסדות חב"ד ורב קהילת חב"ד הרצליה
- הרב שלמה הלפרן - רב קהילת חב"ד תל אביב
- הרב אברהם הרוניין - רב מרכז העיר כפר סבא ורב העדה הפרסית בעיר
- הרב ישראל הרשקוביץ - יו"ר מוסדות חב"ד ורב קהילת חב"ד אופקים
- הרב נפתלי ועקנין - רב שכונות ואחראי מערכת הכשרות בלוד
- הרב עמנואל חביב - ראש כולל ומו"צ בקהילת חב"ד ביתר עילית
- הרב יוסף יצחק זלמנוב - שימש כרב מחוז הצפון של שירות בתי הסוהר
- הרב משה זלמנוב - משלוחי הרבי למגדל העמק, מנהל 'מכון כשרות בהידור'
- הרב שלום דובער טאלר - מו"צ בקהילת חב"ד אור יהודה
- הרב דוב טברדוביץ' - מו"צ בכפר חב"ד
- הרב ברוך בועז יורקוביץ' - רב קהילת חב"ד בלוד ואב"ד היכל ליובאוויטש
- הרב מנחם כהן - רב קהלת חב"ד בבאר שבע
- הרב ברוך לבקיבקר - רב קהילת חב"ד בשכונת מנחם בגין בצפת
- הרב שלמה זלמן לבקיבקר - מו"צ בקהילת חב"ד ומראשי ישיבת חב"ד הגדולה בצפת
- הרב יהושע ליפש - דיין ומו"צ בקהילת חב"ד בחיפה
- הרב שמואל מעטוף - מו"צ בקהילת חב"ד אדם
- הרב אלחנן נחמנסון - ראש כולל אברכים בלוד
- הרב יהודה ליב נחמנסון - מו"צ בקהילת חב"ד רחובות
- הרב שאול סילם - מו"צ בקהילת חב"ד גילה
- הרב יעקב סינגאווי - מו"צ בקהילת חב"ד ורב בית הכנסת חב"ד המרכזי קרית גת
- הרב מנחם מענדל פרידמן - מו"צ וראש כולל ברמת אביב
- הרב שלמה יצחק פרנק - רב מרכז העיר עכו, ומו"צ בקהילת חב"ד בעיר
- הרב פנחס קדיש - רב ומו"צ ברחובות
- הרב משה קורנוויץ - מו"צ בנצרת עלית, ורב קהילת חב"ד בשכונת הר יונה בעיר
- הרב חיים קיז'נר - רב קהילת חב"ד וחבר ביה"ד הרבני בעמנואל
- הרב יוסף חיים רוזנבלט - רב המועצה האזורית גליל תחתון
- הרב שאול רוזנבלט - רב קהילת חב"ד הספריה החסידית ביתר עילית
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שבוע למוקד SMS הלכה למעשה: אנ"ש פונים בהמוניהם כ"ח אדר א' תשע"ו
- המהפיכה ההלכתית בחב"ד, סקירת מיזם 'מוקד הלכה למעשה' של ארגון התאחדות החסידים כ"ב אייר תשע"ו
- מוטי הולצברג, הרבנים שמאחורי המהפכה ההלכתית החב"דית בראיון ראשון, מתוך מגזין דרך המלך ד' סיוון תשע"ו
- חצי שנה למוקד ההלכה החב"די: אלפי שואלים, 10,000 שאלות! ראיון עם הרב שלמה יצחק פרנק כ' תמוז תשע"ו
- ynet מסקר את מיזם 'קו לרב' החב"די י"א סיוון תשע"ו
- מכון הלכה חב"ד: מיזם "שונה הלכות" יוצא לדרך כ"ח מנחם אב תשע"ו