מרירות: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 303 בתים ,  3 בדצמבר 2015
אין תקציר עריכה
מאין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
מצב ה'''מרירות''' שונה מאד ממצב ה[[עצבות]]. במצב המרירות ה[[אדם]] אמנם עצב על מצבו הרוחני הירוד, אך מכל מקום מרירות זו נותנת לו "תנופה" וחיזוק לעמול ב[[עבודת ה']].
{{להשלים|כל הערך=כן}}
==מהותה, מעלתה==
רגש המרירות הוא תחושת מרירות הנובעת מהרגשת הריחוק מהקדושה. אולם רגש זה שונה מה[[עצבות]].{{הבהרה|במה?}} שלכן תוצאת המרירות בשונה מעצבות מביאה את האדם ל"תנופה" וחיזוק ב[[עבודת ה']]. מעלתה היא לא בהרגשת המרירות עצמה אלא רק בתוצאה שמביאה לאחריה שהיא רגש השמחה. שמחה זו גדולה מעלתה כתוצאה מהמרירות שקדמה לה.{{הערה|תניא פרק כו.}}


[[אדמו"ר הצמח צדק]] אמר פעם בשם [[אדמו"ר הזקן]]: "עצבות - אסורה היא. מרירות היא רפואה בדוקה ומנוסה להצלחה בלימוד ובעבודת ה'".
מסיבה זו למרות ש[[תורת החסידות]] שוללת בתכלית את רגש העצבות. מעודדת היא את רגש המרירות כפתגמו של [[אדמו"ר הזקן]]: "עצבות - אסורה היא. מרירות היא רפואה בדוקה ומנוסה להצלחה בלימוד ובעבודת ה'".{{הערה|[[אדמו"ר הצמח צדק]]בשמו ב{{מקור}}.}}
==סוגים שונים==
קיימים סוגים שונים של מרירות:
אחד מהם הוא מרירות השיעבוד{{הבהרה|מהי בדיוק? תוספת הסברה}}, הגורמת צער (כמו "שורש פורה ראש"{{הבהרה}})מרירות זו, למרות היותה שפלה ונמוכה, ולעיתים אף אסורה{{הבהרה|מתי?}}, שורשה מגיע ממקום גבוהה.{{הבהרה}} דרגה זו נרמזת בשמו של [[אחשורוש]].{{מקור}}


פעמים רבות נשזרת המרירות בתוך [[שמחה]], אחד ה[[אדמו"ר]]ים אמר פעם כי השמחה על היותו [[יהודי]], שומר [[תורה]] וכו', שמחה של [[מצווה]] יחד עם המרירות, הם סגולה בדוקה להצלחה בעבודת ה'.
דרגה נוספת היא, המרירות שבבחינת [[זית]].{{הבהרה}} מרירות זו אינה קדושה אלא נובעת מה[[סטרא אחרא]], ועליו להלחם בה.{{מקור}}


[[חסיד]]ים היו אומרים: "עצבות, אסורה. מרירות כשרה - כאשר ממתיקים אותה בשמחה של מצווה".
==המרירות בהיסטוריה==
חסידים רבים הייתה עבודתם בקו ה[[מרירות]], ביניהם ניתן למצוא את ר' [[הלל מפאריטש]]{{מקור}} ור' [[ישראל נח שניאורסון (בן אדמו"ר הצמח צדק)]].{{מקור}}


חסידים רבים הייתה עבודתם בקו ה[[מרירות]], ביניהם ניתן למצוא את ר' [[הלל מפאריטש]] ור' [[ישראל נח שניאורסון (בן אדמו"ר הצמח צדק)]].
גם בין [[ניגוני חב"ד]] ישנם ניגונים הכוללים תנועות מרירות מהולה ב[[שמחה]] כמו: [[ניגון דביקות מיוחס לאדמו"ר הצמח צדק]], [[ניגון ר"ג]] (אשר חלקו הראשון - מרירות, והשני - שמחה) ו[[ניגון לברכת כהנים]].
 
ישנם ניגונים הכוללים דווקא מרירות בלבד, כגון [[ניגון מארץ ישראל]] ו[[ניגון מיוחס לחסידי אדמו"ר הזקן]].
רבים מ[[ניגוני חב"ד]] כוללים תנועות מרירות מהולה ב[[שמחה]]: [[ניגון דביקות מיוחס לאדמו"ר הצמח צדק]], [[ניגון ר"ג]] (אשר חלקו הראשון - מרירות, והשני - שמחה) ו[[ניגון לברכת כהנים]].
 
לעומת זאת, ישנם ניגונים הכוללים דווקא מרירות ו[[תשובה]], כגון [[ניגון מארץ ישראל]] ו[[ניגון מיוחס לחסידי אדמו"ר הזקן]].
 
מרירות מסוג שונה היא מרירות בסגנון של [[אחשורוש]], מרירות השיעבוד, הגורמת צער (כמו "שורש פורה ראש"), אמנם מרירות זו, למרות היותה שפלה ונמוכה, ולעיתים אף אסורה, שורשה מגיע ממקום גבוהה.
 
מרירות שונה לגמרי, היא מרירות בבחינת [[זית]], מרירות אותה משרה ה[[סטרא אחרא]] על ה[[אדם]], ועל מרירות זו צריך האדם להתגבר, והלהלחם בה.


== ראו גם ==
== ראו גם ==
*[[שמחה]]
*[[שמחה]]
*[[עצבות]]
*[[עצבות]]
*[[אחשורוש]]
*[[אחשורוש]]
*[[זית]]
*[[זית]]


[[קטגוריה:ערכים במבט החסידות]]
[[קטגוריה:ערכים במבט החסידות]]
5,403

עריכות

תפריט ניווט