חב"דפדיה:קישורים חיצוניים שבורים
פעמים רבות עובר אתר אינטרנט שינוי, הגורם לכך שקישורים רבים אל דפי האתר הופכים לקישורים שבורים ובקיצור קישבור. להלן דרכי הפעולה בתחום באופן כללי, וכן רשימה של אתרים כאלו והנחיות במקרה ספיציפיות לכל אתר במקרה שניתן לשקם את הקישורים השבורים.
מדריך לתיקון קישורים שבורים[עריכת קוד מקור]
מה נחשב קישור לא תקין[עריכת קוד מקור]
קישור לא תקין הוא קישור שלחיצה עליו לא מביאה למאמר או הדף שאכן מכיל את המידע בו. יש כמה אפשרויות:
- האתר שהקישור מצביע אליו כבר אינו פעיל
- האתר עדיין פעיל, אבל לחיצה על הקישור מביאה לדף "הדף המבוקש לא נמצא" ("שגיאה 404")
- האתר פעיל, אבל לחיצה על הקישור מביאה לדף כללי באתר במקום למאמר המבוקש
כשמוצאים קישור לא תקין[עריכת קוד מקור]
- ייתכן שהאתר המקושר נמצא בבעיה זמנית. מאידך, ייתכן שהבעיה רצינית יותר.
אם הקישור עדיין שבור לאחר שבוע:
- להוסיף לסוף הקישור את תו הלוכסן: "/" ולראות אם עכשיו הקישור עובד - בחלק מהמקרים זאת הבעיה.
- לראות אם יש בסוף הקישור תווים בלתי נראים - תווים שלא תמיד מופיעים בשורת הכתובת כשלוחצים על הקישור. הם לרוב נראים בסגנון "%5F%22" וכו'. לשים לב - חלק מהתווים האלו שייכים לקישור, ובלעדיו הוא לא יעבוד, ולכן מומלץ להסיר רק תו אחד בכל פעם ("%5F" ורק אז את "%22") ורק מסוף הקישור.
- אם בקישור יש מידע (כותרת, כותב וכו') מחפשים אותו באתר שבו הוא נמצא, ואם זה לא עובד מחפשים אותו במנוע חיפוש.
אם תיקונים מהירים אלו לא עובדים:
- מנסים למצוא תחליף, כתבה דומה בנושא שהתפרסמה למשל בחב"ד אינפו, יכולה להחליף כתבה שהתפרסמה בCOL ולהפך. קישור ל'לתשורה' ממקור אחד אפשר למצוא לפעמים באתר אחר. אם זה לא עובד, מניחים ליד הקישור ("ליד": אם הקישור הוא בהערה - בתוך ההערה. אם הקישור בסעיף "קישורים חיצוניים - באותה השורה) תבנית {{קישור שבור}}. חשוב: למלא בפרמטר של התבנית את התאריך בו הקישור התגלה כשבור.
- נסו למצוא גרסה מאורכבת של דף האינטרנט.
- אם מתברר שהשתבש כל האתר שבו נמצא הקישור (משום שהאתר נסגר, או עבר שינוי ששבר רבים מהקישורים המפנים אליו), ניתן לאתר את כל הקישורים החיצוניים המובילים לאתר זה באמצעות הדף מיוחד:חיפוש קישורים חיצוניים.
- חפשו דף מטמון. חפשו את כתובת האינטרנט המלאה של הקישור במנועי חיפוש (העתיקו והדביקו את כתובת האינטרנט לשורת החיפוש). ייתכן שתמצאו גרסת מטמון של אותו דף (עד שיעודכן בערך זה, להסברים טכניים כיצד ניגשים לגרסת דף מטמון שמצאתם בתוצאות חיפוש של מנועי חיפוש שונים - חפשו מידע ברשת). שימו לב, בדרך-כלל דפי המטמון הללו משמשים רק לצורך שיפור הביצועים של מנועי החיפוש ואורך חייהם קצר ביותר. הם טובים בעיקר לדפים שהשתנו לאחרונה (כלומר, קישורים שנשברו לאחרונה), אבל גם הם יעלמו די מהר מהרשת.
תיקון קישבור[עריכת קוד מקור]
אם הגעת לקישבור שהתאריך המסמן אותו ישן מספיק (לפחות שבוע, עדיף יותר) והקישור עדיין שבור, יש מקום לנסות להחליף אותו בקישור חי לאותו המידע.
איך לחפש תחליף[עריכת קוד מקור]
אם יוצר הקישור המקורי פעלה כשורה, הקישור כבר מכיל אינפורמציה לא מבוטלת שיכולה לעזור בחיפוש. במקרה והקישור מוביל לדף "מת" באתר שעדיין פעיל, ניתן ברוב המקרים להיעזר במנגנון החיפוש של האתר עצמו (רוב האתרים מכילים מנגנון כזה). ניתן גם להיעזר בגוגל, בעזרת מחרוזת החיפוש הבאה:
site:site_main_page_url Search String
מחרוזת חיפוש כזו מורה לגוגל לחפש רק באתר המסוים, במקום לבצע חיפוש בכל האינטרנט. את הכיתוב "site_main_page_url" מחליפים בקישור לדף הראשי באתר, בלי הקידומת-"//:http", ועד הלוכסן ( / ) הראשון. ואת הכיתוב Search String מחליפים במילים שאותם רוצים לחפש (כגון נושא הכתבה/הכותב).
- לדוגמה אם רוצים לחפש התוועדות של הרב עופר מיודובניק באתר חב"ד אינפו נכתוב בחיפוש:
site:chabad.info התוועדות עופר מיודובניק
אם חיפוש באתר המקורי לא מניב תוצאות, או שהאתר המקורי כולו נעלם, עדיין יש מקום לחפש את התוכן המקורי ברחבי הרשת בעזרת מנועי חיפוש.
כשלא מוצאים[עריכת קוד מקור]
אם התוכן המקורי (מקורי - כלומר זה שהקישור המקורי הצביע עליו לפני שנשבר. אין בשימוש במילה זו לומר דבר כלשהו על התוכן עצמו) לא נמצא ברחבי הרשת, יש לפעול ביצירתיות. יש לנו כאן כמה אפשרויות:
- אפשר בשלב זה להשאיר את הטיפול בקישבור הזה למישהו אחר. בהחלט אין שום התחייבות מצד המשתמש לתקן כל קישבור וקישבור. אם לא ניגע, לא נזיק.
- ניתן לחזור לגוף הערך ולמצוא את האמירה שהקישבור היווה עבורה מקור, ולנסות למצוא מקור חלופי לאותה אמירה או טענה
- כשהקישבור בא בהערת שוליים, ואנו משוכנעים שהקישבור לא יוכל לתקון, ניתן להחליף את ההערה בתבנית {{דרוש מקור}}
- במקרים מסוימים ניתן פשוט להסיר את הקישור. במקרה כזה יש לזכור ולציין בתקציר העריכה שהסרתם קישור שבור.
אתרים שקישורים אליהם נשברו[עריכת קוד מקור]
בפסקה זו, יש להוסיף מידע על אתרים /קישורים שנשברו, כולל פירוט על תאריכים ואפשרויות תיקון.