בית רבקה מלבורן

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
(הופנה מהדף בית רבקה אוסטרליה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הסמל המאוחד של מוסדות חינוך חב"ד במלבורן: 'אהלי יוסף יצחק ליובאוויטש - בית רבקה'

מכללה לבנות 'בית רבקה' מלבורן (Yeshivah - Beth Rivkah Colleges) שבאוסטרליה, הינה הזרוע החינוכית של מוסדות חב"ד לבנות הקהילה היהודית המקומית. המוסד הוקם בשנת תשט"ז (1956) כחלק מהקמת וביסוס מוסדות החינוך שהוקמו בעיר על ידי שלוחי אדמו"ר הריי"צ ובהשפעדו ועידודו הישירים של הרבי, וכסניף של מוסדות 'בית רבקה' העולמי.

נכון לשנת תשפ"ב, כוללת רשת מוסדות 'בית רבקה' במלבורן גן ילדים, בית ספר יסודי ותיכון לבנות וסמינר להכשרת מורים 'אהל חנה', ולומדים בהם גם תלמידים שלא נמנים על משפחות חסידי חב"ד.

היסטוריה[עריכה | עריכת קוד מקור]

עד למלחמת העולם השנייה שררה שממה רוחנית אצל יהודי אוסטרליה. בשנת תש"ו שלח אדמו"ר הריי"צ כשישה חסידים לאוסטרליה שיחזקו את יהודי המקום ויקימו שם מוסדות. השליח הראשון שהגיע למלבורן בהוראת אדמו"ר הריי"צ היה ר' יהושע שניאור זלמן סרברנסקי שהפריח את השממה הרוחנית במקום וייסד את הקהילה החב"דית בעיר.

בשנת תש"י נוסדה ישיבת תומכי תמימים מלבורן, ובשנת תשי"ד נוסד בית הספר יסודי לקהילה היהודית.

בשנת תשט"ז תרמו בני משפחת פייגלין (הרב משה זלמן פייגלין, ובנו ר' דוד פייגלין) להקמת בית הספר 'יד החמישה' לזכר חמשת הנרצחים בפיגוע בכפר חב"ד, ומשפחת פייגלין הוזמנו להשתתף באירוע של הנחת אבן הפינה. בחזרתם, עברו בני משפחת פייגלין דרך ניו יורק וביחידות לה זכו שאלו הרבי אודות הקמת מוסד לבנות וכשהשיבו שמדובר בעול כלכלי כבד, הוציא הרבי מהמגירה פנקס צ'קים ומילא המחאה בסכום של 200$, שהיה סכום גדול באותם ימים.

בהתוועדות שנערכה בשבת הסמוכה, פרשת עקב כ"א אב תשט"ז, התייחס הרבי להקמת המוסד כדבר מוגמר ואמר כשיוקם המוסד יוכלו לומר למשיח שהוא יכול כבר לבוא שהרי אפילו באוסטרליה יש מוסד לחינוך הבנות, וביקש מהנוכחים לומר מזל טוב למשפחת פייגלין שהניחו כעת את אבן הפינה עבור המוסד.

עם חזרתם, פנו בני המשפחה לגברת סוזי הרץ שניהלה מוסד חינוכי בו היו כיתות בהן למדו במשותף בנים ובנות, והציעו להם שתשלח את הבנים ללמוד במוסדות חב"ד ואילו היא תעמוד בראשות 'בית רבקה' שיוקם, כאשר העול הכספי כולו יהיה עליהם והיה תשמש כמנהל החינוכית, ואכן הקמת המוסד תרמה רבות לקירובם של משפחות לקהילת חב"ד, כאשר גם המוסד החינוכי לבנים נתרם מהקמת בית הספר.

במשך השנים הלך המוסד והתפתח, ועם התבססותו התפצל למחלקות שונות לגיל הרך ולמסגרות המשך, כהכשרה לקבלת תעודה הוראה ועוד.

המכללה נודעת בהישגים האקדמיים הגבוהים של בוגריה, ובשל כך זוכה ליחס מיוחד מהרשויות, והרבה מתלמידות המכללה מגיעות מבתים לא חב"דיים המעוניינים להעניק לבנותיהן חינוך ברמה גבוהה.

בשנת תשע"ד, עלתה המכללה לכותרות עם הפרסום לפיו על מנת לאפשר לכל הציבור היהודי להעניק לילדיו חינוך ראוי, יוגבל שכר הלימוד ויעמוד על סכום נמוך משמעותית מהמקובל במוסדות החינוך המקומיים, דבר שהביא לתנופה ברישום ולחשיפה גבוהה של המוסד החינוכי והצלחותיו.

צוות המוסד[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • מרת סוזי הרץ - מנהלת המוסד מיום הקמתו ועד לעלייתה לארץ הקודש בשנת תשל"א
  • הרב יצחק דוד גרונר - יו"ר, עד לפטירתו בשנת תשס"ח
  • הרב שמואל גורביץ - מנהל[1]
  • הרב יהושע סמוקר - מנהל המוסד בין השנים תשע"ג-תשע"ט
  • ר' ד"ר שמעון וורונקר - מנהל המוסד משנת תש"פ
  • הרב אלישע גרינבוים - מנהל[2]
  • גברת ברברה בלפר - מנהלת
  • גברת אילנה בייקר - ראש אגף למידה והוראה, יסודי
  • גברת ברוריה טננבאום - מנהלת בית רבקה


קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • [www.ybr.vic.edu.au/ אתר בית רבקה מלבורן]

הערות שוליים

  1. באופן רישמי שימש כמנהל במשך 42 שנה עד לפרישתו בשנת תשע"ג.
  2. מנהל חדש למכללות ישיבת-בית רבקה במלבורן.