מילון חסידי:קאך

קאָך (נהגה: קוֹךְ) הוא ביטוי מאידיש[1] המבטא להט וחיות מיוחדת שיש לאדם בנושא מסויים תוך גילוי אכפתיות יוצאת דופן לדברים הנוגעים בו.

כאשר אומרים על אדם שיש לו "קאָך" בגאולה ומשיח, משמעות הדבר היא שהוא שם דגש מיוחד על העיסוק בנושא זה, כשהדיבורים והמחשבות שלו מתקשרים לנושא באופן אסוציאטיבי.

אצל חסידים, ה"קאָך" והחיות מתבטאים בדברים שהרבי מעלה על סדר היום, ובדברים שבהם הרבי עוסק בהדגשה מיוחדת - יש לזה "קאָך" מיוחד אצל החסידים.

החסידים בדור הקודם התאפיינו בעיקר ב"קאָך" בנושאי הפצת יהדות במסירות נפש, ותלמידי התמימים מתאפיינים בעיקר ב"קאָך" מיוחד בלימוד תורתו של הרבי וביציאה למבצעים.

בשנים האחרונות, העלה הרבי את סף הציפיה לביאת משיח, ודרש מהחסידים "קאָך" מיוחד בנושא זה.

במוצאי שמחת תורה תשמ"א התבטא הרבי שחסיד חב"ד הוא אחד שיש לו "קאָך" במיהו יהודי, שלמות הארץ ומבצע משיח.

בשיחת שבת פרשת מקץ תנש"א העיד הרבי ש"בני ישראל, ובפרט בסוף זמן הגלות . . שכבר עשו תשובה וסיימו הכל - "שקועים" הם ב"אחכה לו בכל יום שיבוא", שבמשך כל היום (בכל יום) מחכים ומתגעגעים לגאולה האמיתית והשלימה. וכיון שבנ"י עוסקים בלהט ("קאכן זיך") בביאת המשיח - הרי מובן, שבכל ענין מחפשים לכל לראש את השייכות עם "אחכה לו בכל יום שיבוא"" .

הרבי העיד על עצמו: "איך קָאך זיך דָאך בלימוד פירוש רש"י" [= לי הרי יש "קאָך" בלימוד פירוש רש"י][2].

קישורים חיצונייםעריכה

  • נאומו של ג'ימי גוראריה: אז אין וואס דער רבי קאָך זיך אין דעם דארף מיר קאָכן (בתרגום ללשון הקודש: במה שלרבי יש קאָך, בזה צריך להיות הקאָך שלנו)    

הערות שוליים

  1. התרגום המילולי של המילה הוא "בישול", והוא משמש בהשאלה כביטוי של להט מיוחד בנושא מסויים.
  2. התוועדויות תשמ"ה ח"א