אסלאם

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־08:26, 19 בנובמבר 2024 מאת להתראות (שיחה | תרומות) (הוספת ערך)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אִסְלַאם (בערבית: ‏إِسْلاَم) היא דת שקר שנוסדה בשנת ד'שצ"א לבריאה, בתקופת הגאונים.

דת זו היא מונותאיסטית, כיון שהיא כוללת את האמונה בא-ל אחד, ובשונה מהנצרות שכל הזרמים שלה נחשבים על פי הלכה לעבודה זרה, ההגדרה של היחס ההלכתי לאסלאם נקבעת לפי מצב אמונת המוסלמים[1].

התפשטות האסלאם ויסודותיו

הספר העיקרי עליו מתבססת אמונת האסלאם הוא הקוראן, ועל פי האמונה הכוזבת של המוסלמים, מקור האמונה שלהם מתחילה בנביא מוחמד שזכה כביכול לנבואה, והוא עמד בראש צבא שהנהיג כיבוש וכפה התאסלמות על ידי אוסלוסיות שלמות בשטחים נרחבים.

האימפריה המוסלמית שקמה, הצליחה להפיל את שתי האימפריות החזקות ששלטו עד אז, האימפריה הרומית והאימפריה הפרסית, ובתוך 80 שנה השתלטו המוסלמים על כמחצית משטח כדור הארץ, מחצי האי ערב ועד מערב אפריקה, הודו, ספרד, צרפת וממלכת כוזר.

באמונת האסלאם, קרוי המנהיג של הקהילה דהתית בשם 'אימאם' 'מופתי' או 'קאדי', ופסקי הדין שהם מפרסמים מכונים 'שריעה', והם מייסדים את דבריהם על הסונה, הקוראן והתפסיר וספרים אחרים.

כיום, מפוצלת האסלאם לשלוש זרמים עיקריים: הסונים (כ-80%), השיעים (כ-15%), והאיבאדים. רוב המוסלמים הם סונים, ומיעוטם שיעים, איבאדים ואחרים. לאורך ההיסטוריה, הסונים והשיעים התפצלו כל אחד למספר זרמים, כאשר השיעים שהיו תמיד מיעוט נרדף אימצו אופי לוחמי ואכזרי, ובמציאות הנוכחית הם מדינות ערב הקיצוניות הקוראות בגלוי להשמדת ישראל והמערב, דוגמת איראן, המורדים החותים בתימן, ובני בריתם.

נכון לשנת תשפ"ה, מספרם הכולל של המוסלמים ברחבי העולם הוא כ-1.9 מיליארד, כרבע מאוכלוסיית העולם. מרבית המוסלמים חיים במזרח התיכון, בצפון אפריקה, דרום אסיה ודרום-מזרח אסיה. לדעת החוקרים, במידה והמגמה הנוכחית תימשך, בעוד כ-40 שנה יהפכו המוסלמים לדת הגדולה והמשפיעה ביותר בעולם.

המרחב המדיני בשליטת המוסלמים משתרע על פני שטח גדול, רציף כמעט בשטחו החל מגבול סין במזרח ועד חופי אפריקה באוקיינוס האטלנטי, ומגבולות רוסיה בצפון ועד מרכז אפריקה בדרום, ונכון להיום, בחלקים נרחבים של השטח מעל ל-90% הם מוסלמים, בעקבות שנים ארוכות של כיבוש ומלחמות דת, כפייה של המרת דת, רדיפות, ורצח-עם.

נכון לשנת תשפ"ה, 18% מאחוז האוכלוסיה של מדינת ישראל משתייכים לדת המוסלמית.

יחס היהדות לאיסלאם

דת זו היא מונותאיסטית, כיון שהיא כוללת את האמונה בא-ל אחד, ובשונה מהנצרות שכל הזרמים שלה נחשבים על פי הלכה לעבודה זרה, ההגדרה של היחס ההלכתי לאסלאם נקבעת לפי מצב אמונת המוסלמים[1].

באמצע המאה השתים עשרה לספירת הנוצרים, בתקופת הרמב"ם, קבוצה איסלאמית שכונתה בשם "האלמווחידון" פעלה בצורה קיצונית-רדיקלית חסרת פשרות להשלטת האיסלאם בארצות ספרד וביצעו מסעות רצח והרג אכזרי, וגדעה את הקהילות היהודיות המפוארות שנפוצו לכל עבר, ורבים מהם שנתפסו על ידם מסרו את הנפש על קידוש השם שלא להתאסלם[2].

בעת החדשה, עם התפתחות הקהילות היהודיות בארצות האיסלאם, עלה הצורך בהקמת אירגון רבנים בינלאומי על מנת לסייע לקהילות היהודיות המקומיות. צורך זה התגבר עם החתימה על הסכמי אברהם ועם פתיחת מדינות איסלאמיות כמו איחוד האמירויות לתיירות ואנשי עסקים ישראלים.

בשנת תשע"ט הוקם על ידי הרב מנחם מענדל חיטריק הארגון איחוד הרבנים במדינות האיסלאם הפועל לסייע לקהילות יהודיות הפועלות במדינות בעלות רוב מוסלמי.

ראו גם

הערות שוליים

  1. 1.0 1.1 מכתב מט' תמוז תש"מ, הודפס (בתרגום מאנגלית) בשבועון כפר חב"ד גליון 2066 עמ' 15.
  2. הרמב"ם והקיצונים המוסלמים.