שערי אמונה (ספר)
הספר שערי אמונה הינו ליקוט משיחותיו של הרבי בעניני אמונה, לוקט ויצא לאור על ידי היכל מנחם ירושלים.
הספר עוסק בשאלות רבות שהופנו אל הרבי בעניני אמונה, חלקם עוסקות במחלוקות ושאלות שונות, וכן בסתירות בין עובדות הכתובים בתורה ולעובדות הנאמרים על ידי המדענים. הרבי עונה עליהם בצורה גאונית, בחלק מהתשובות הוא מוכיח שהשאלה אינה קשה כלל, ואילו בחלקם הוא מוכיח שה"עובדה" כביכול של המדענים אין לה בסיס.
שנות קיום העולם
אחד מהשאלות שנשאל הרבי בשנת תשי"ט, הוא שע״פ המקובל והמסורת נמצאים אנו בשנת ה׳תשי״ט מבריאת העולם, ואיך יתאים ל״ספירת המדעים״.
הרבי השיב על כך בקיצור: כל המדעים אפי׳ אלו שכביכול נקראים מדעים מדוייקים, מיוסדים הם על הנחות שאין עליהם כל יסוד, כי אם הסכם בלבד, במדה הכי גדולה, כן הוא בהנוגע לענין המדע, דחקירת דברי ימי התפתחות האדמה. ומההנחות בו: באם נסכים שחוקי הטבע לא נשתנו כלל וכלל וכמו שהם עתה בשנת ה' תשי"ט כן היו כל זמן המצאם בעולם, בלי שום שינוי, באם נסכים שלחץ האויר וגודל החום וכמות הרדיוס ועוד כמה מאות ואלפים ענינים בארץ היו לפ״ע כמו שהם עתה, ועוד ועוד כמה הסכמות שאין עליהם כל ראיה, והעיקר — באם נניח שבריאת העולם אי אפשר שתהיי באופן מסודר ומפותח כ״א דוקא בריאת כמה אטומים שלאחרי הבריאה צריכים להתחבר אחד להשני, וחבור זה אפשרי רק באופן וקצב דעתה שלא נשתנו כלל וכלל ואפילו כשהי׳ העולם תוהו ובוהו, אז י דרוש מספר שנים כך וכך עד שיצא העולם מגדר תוהו ועד שיעשה חי ומדבר וכו'. ובאם בטל אפילו חלק הנחות האמורות, אזי בטלים כל מסקנות המדעים, ומה מקום בשכל לומר שא״א להקב״ה לברוא בן אדם כאדם הראשון כמו שהוא — אלא מוכרח לברוא רק אטומים שיתקבצו אח״כ זה אל זה מעצמם וכ'?״
בסיום מכתב זה הרבי כותב כי "כתבתי כל הנ״ל בכדי לפייס את דעתו, אבל כנ״ל לא זו הדרך ולא זו השיטה בקושיות כי אם ילמוד תורה ויקיים מצוות, ואזי יצליח בעניניו בכלל ובהבנת והשגת השקפת עולם בפרט".
בתשובה אחרת השיב על כך הרבי: כיון ש(בתנאים הקיימים היום, חום ולחץ האויר, תנועת הרוחות, כמות התמרים השונים הנמצאים על פני האדמה וכו׳ וכר, הנה) דרוש לכל מאה אמה גובה דהתול המתקבץ על שפת הנהר, מספר מסוים של שנים, וכיון שנמצאים הרים מחול זה עצמו שהם בגובה כמה מילים, הנה (את"ל שגם הם נקבצו מגרגירי חול ועל יד נהר כגון זה, והתנאים הנ״ל לא נשתנו במשך כל האלפי שנים, הרי) צריך לזה כך וכך שנים, וחשבון זה מגיע הרבה יותר מן ה׳תשט״ו.
אבל כששואלים, מאין נתהוו גרגירי החול, אין בידם לענות, וכששואלים אצלם — כמו שאצ״ל שנתהוו גרגירי חול במישור הרי אפשר לומר שנתהוו ההרים בבת אחת, ג"כ אין בידם לענות על זה, וכששואלים אצלם מנין להם שלפני המשה אלפים שנה היו כל התנאים, דהמים והרוחות והנהר וכו׳ ממש כמו שהם עכשיו, הרי גם על זה אין בפיהם מענה. וכששואלים אותם נוסף על זה, את"ל שהוכחה שלהם מדעית, הרי איך אפשר שתוצאות החקירה דמשך קיום העולם ע״פ המדע דתכונה, ע״פ המדע של חקר עתיקות (ארכעלאגיע), ע״פ המדע דחקר מבנה כדור האח (געאלאגיע) וע"פ המדע דראדיא — סותרות אחת לרעותה ומן הקצה אל הקצה , היינו — ולדוגמא — מסקנא אחת שאי אפשר להיות יותר מחצי ביליון שנה ומסקנא שניה שאי אפשר — פחות משני ביליון שנה, וכיו״ב והרי סתירות אלו — הוכחה ברורה הן שאין כל חקירות אלו אלא השערות בנויות באויר...