צבי הירש לרנר

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־13:07, 25 באוגוסט 2024 מאת 147.235.217.57 (שיחה) (←‏משפחתו: הוספתי תוכן)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב צבי הירש לרנר
הרב לרנר במחנה העבודה

הרב צבי הירש (הירש'ל) לרנר (תר"ע - ל' בניסן תנש"א) היה חסיד שעסק בהפצת יהדות, התגורר בברית המועצות ובסוף ימיו בנחלת הר חב"ד.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בשנת תר"ע, בעירה צ'רץ' על יד קמיניצק-פודולסק שבאוקראינה, לאביו ר' שמריהו שהיה 'נאמן יער' - מנהל אחוזות רבות. ולאמו מרת זלדה.

בעקבות הדאגה לחינוכו נשלח על ידי הוריו לקמיניצק-פודולסק, מקום בו הייתה סביבה יהודית. הוא גר שם אצל קרובי משפחה חסידי צ'ורטקוב. הוא התקבל ללימודים במכללת הפועלים, שם סיים את לימודיו במתמטיקה. לאחר המהפכה הקומוניסטית, לימד תקופה קצרה בקמיניצק-פודולסק. עקב היותו יהודי שומר שבת לעגו לו תלמידיו.

בשנת תרצ"ב, עקב רדיפות מצד היותו יהודי, עזב את המקום ועבר לעבוד במקום אחר, הוא החליף מספר מקומות עבודה מכיוון שבכל מקום שעבד התגלתה עובדת היותו יהודי שומר מצוות. הוא החל ללמד באקדמיה צבאית במוסקבה, את השבת היה מעביר באזור סמוך אליו היה נוסע ברכבת. בשנת תרצ"ד עבר ללמוד בקייב, שם סיים את לימודי ההתמחות באוניברסיטה.

לאחר שרודפיו נפלו בעצמם לידי השלטונות, חזר לביתו, שם פגש את ר' יצחק כהן שנתן לו את ביתו סוסיה לאישה, לאחר החתונה עלו הורי הכלה לארץ, והרב לרנר ואשתו המתינו לקבלת אישור עליה (סרטיפיקט), לבינתיים עסק בהוראה, ונאלץ לסחור בשוק השחור. ארבעה חודשים לאחר חתונתו נתפס על מסחר אסור במטילי זהב. הוא הובא למשפט מהיר, ונגזרו עליו שבע שנות מאסר. הוא נשלח לכלא בעיר סולובקי בסיביר. באיזור זה שרר קור איום בחודשי החורף, ולעיתים היה מגיע ל-‏54 מינוס. עוד קודם יציאתו לסיביר, ניסתה רעייתו סוסיה, לאתר את מקום מאסרו. אך בסופו של דבר לא הצליחו השניים להיפגש בטרם נשלח.

בעת גלותו, ביקר במחנה העבודה גנרל, שלמד אצלו באקדמיה הצבאית, הגנרל הבטיח להשתדל לשחררו, והוא אכן שוחרר, ועבר עם אשתו לסמינובקא, ובהמשך לפולטובה.

בעת מלחמת העולם השנייה ברחו עם ילדם, ובסופו של דבר הגיעו לעיירה 'אורג'יניקידזה' שבאינגושיה. הוא החל לעבוד בבית רפואה צבאי בתנאי שדה. בשנת תש"ג, כאשר בית הרפואה עבר לסטלינאבאד (דושנבה), עברו גם הם לשם. במקומות אלו פעל בהפצת היהדות.

ככשמע על יציאת רוסיה תש"ו עברו לסמרקנד, שם החל לעבוד בעבודות מזדמנות, כגון סבלות. עקב כך הוא מכונה "הרשל דער טרעגער". בביתו התקיימו מנייני תפלה, והוא אף הקים שם מקווה.

בשנת תשל"ב הגיע לארץ ישראל עם בני משפחתו, והתיישב בשכונת נחלת הר חב"ד שבקריית מלאכי.

הוא דאג להכניס ילדים למוסדות החינוך של ר' מרדכי קוזלינר. בחודש תשרי תשל"ג, זכה סוף סוף להגיע לרבי. באותה תקופה כלתו הייתה לפני לידתה, ואשתו ניסתה לומר לו כי אולי אין זה הזמן הראוי לנסיעה, שכן בבית יהיו זקוקים לעזרתו, אך הוא ענה בפשטות כי העזרה הגדולה ביותר שהוא יכול להושיט, זה לקבל ברכה ישירה מהרבי שהכל יתנהל כשורה.

במשך כ-‏10 שנים, בכל שבת וחג, היה הולך רגלית למושב "ערוגות", כדי לארגן שם מניין תפילה. בימי החול עסק במבצעים, ובחגים ארגן את כל הדרוש עבור תושבי המקום.

נפטר בל' בניסן, תנש"א.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

רעייתו, מרת סוסיא לרנר - נפטרה כ"א מנחם אב תשנ"ט.

  • בנו הרב ד"ר יעקב לרנר - חסיד חב"ד מדען פיזיקאי מפורסם, בשנים האחרונות הפך למפורסם גם בזכות ריקודיו בשמחות אנ"ש.
  • בנו הרב משה לרנר - חסיד חב"ד מקרית מלאכי מדען בתחום החשמל.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]