דוד צבי הירש חן

גרסה מ־00:43, 30 בדצמבר 2024 מאת שיע בוט (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " " ב־" ")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

הרב חיים דוד צבי חן (מכונה בר"ת הרד"ץ) (נולד תר"ו - נפטר כ"ד כסלו תרפ"ו) היה מגדולי רבני חב"ד בתקופתם של אדמו"ר המהר"ש ואדמו"ר הרש"ב, רב העיר צ'רניגוב, ובעל שמועה חסידי מוערך. הרבי אמר עליו: "בעל צורה, למדן גדול, ידע הרבה חסידות ועובד' ועוד כמה וכמה מעלות טובות"[1].

הרד"צ

תולדות חייםעריכה

היה בנו של הרב פרץ חן (מטשרניגוב). לקראת הבר מצוה, נסע במיוחד לליובאוויטש אל אדמו"ר הצמח צדק וזכה להיכנס ל'יחידות' במהלכה האדמו"ר הניח ידיו הקדושות על ראשו של הנער דוד צבי ובירכו. לרגל הבר מצוה שלו, אדמו"ר הצמח צדק אמר מאמר ד"ה 'נעשה אדם'[2].

מגדולי חסידי אדמו"ר המהר"ש, אדמו"ר הרש"ב ואדמו"ר הריי"צ. היה אחד משלושת החסידים שזכו לקבל סמיכה לרבנות מאדמו"ר המהר"ש וברכה מיוחדת מאדמו"ר הצמח צדק.

היה גאון עצום בנגלה ובחסידות ושימש כרבה של העיר צ'רניגוב.

היה ידען עצום בסיפורי חסידים. רבים מהם סיפר לאדמו"ר הריי"צ, ולאחר מכן היה מבאר את הסיפורים "בחכמה ובינה ודעת", כעדות אדמו"ר הריי"צ. הרשב"ץ העיד כי ביאוריו מיוסדים היו במידה רבה על פי דברי נשיאי חב"ד. אדמו"ר הריי"צ אף העיד עליהם כי "הם מפיחים רוח חיים ויראת שמים באהבת התורה, באמונת צדיקים, ובחיבת קיום המצוות מעשיות בחיות פנימי".

בשנת תרפ"ה עלה לארץ הקודש והתיישב בירושלים. תשעה חודשים לאחר עלייתו ארצה, בכ"ד בכסלו תרפ"ו נפטר. בהלוויתו שהייתה ביום שישי השתתף קהל רב ובתוכם הרבנים יוסף חיים זוננפלד ואברהם יצחק הכהן קוק, ונטמן בחלקת חב"ד שבהר הזיתים על ידי קבר הרב חיים אליעזר ביכובסקי.

ביום פטירתו, נשלחה הודעה לאדמו"ר הריי"צ על פטירתו והרבי הורה לרשום על המצבה "פ"נ הרה"ג (=פה נטמן הרב הגאון) הצדיק עובד אלוקים פאר החסידים".

משפחתועריכה

לקריאה נוספתעריכה

  • שניאור ברגר, אבני חן, הוצאת קה"ת תשע"ה
  • ספר חסידים הראשונים ע' 53-64.
  • אוצר אגרות קודש בהוצאת מכון הרב הדומה למלאך, עמ' מה-מח.

קישורים חיצונייםעריכה

הערות שוליים

  1. תורת מנחם חלק ל"ד ע' 170
  2. אבני חן ע' 246