משה קצנלבויגן

גרסה מ־01:24, 30 באוגוסט 2023 מאת יוסף בן מלמד (שיחה | תרומות) (הוספת קטגוריה:משפחת קנצלבויגן באמצעות HotCat)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

הרב משה קצנלבויגן (משה שרה'ס; י"א ניסן תרצ"אח' אלול תשע"ד) היה שותף בפעולות ארגון הבריחה הידועה מרוסיה 'יציאת רוסיה תש"ו', ובהעלאת כתבי החסידים מעבר למסך הברזל והפצת כתבי יהדות וכתבי רבותינו נשיאינו ברחבי ברית המועצות, ובאחרית ימיו - מאנשי קהילת חב"ד בלונדון.

תמונתו האחרונה

תולדות חייםעריכה

נולד ברוסיה בי"א ניסן תרצ"א, לאביו ר' מיכאל קצנלבויגן, ולאמו ה'מומע שרה'.

בהיותו בחור צעיר, סייע רבות לפעילותה של אמו בארגון של 'הבריחה הגדולה מרוסיה', ובכך היה שותף פעיל בעזרה לאלפי חסידים לצאת את גבולות ברית המועצות. בשל פעולות אלו נאסר יחד עם אמו, על אף גילו הצעיר, ובעוד שאמו נשלחה לסיביר, הוא נשלח למשך שנה לבית מעצר בגיאורגיה, וכעבור שנה נשלח לסיביר, שם שמר במסירות נפש והתחמק מלעבוד בשבת ומאכילת חמץ בפסח.

עם מותו של סטאלין, שוחרר מהכלא והצליח למצוא עבודה מבלי שיצטרך לעבוד בשבת, קבע את מגוריו בפרבר מלחובקה הסמוך למוסקבה, הצליח להתחבב על האחראים על המכס ואנשי השגרירות, והיה מעורב בתעבורת מכתבים מסמכים וכתבי יד מגבולות ברית המועצות לעולם החופשי, כשבין חבילות אלו היה גם ספר התניא עם הערותיו של רבי לוי יצחק שניאורסון, אביו של הרבי[1], וכן בהפצת כתבי רבותינו נשיאינו ותשמישי קדושה[2].

במקביל לפרנסתו עסק בחינוך יהודי ובקירוב נערים צעירים ליהדות.

בשנת תשל"א קיבל אשרת יציאה מברית המועצות, ועבר להתגורר בלונדון בסמיכות לאחיו ר' יהושע רסקין (קצנלבויגן), והקים את משפחתו עם רעייתו מרת זלדה לבית פינסקי.

על פי הוראת הרבי ביחידות הראשונה, נסע לבקר את הגאון הרב משה פיינשטיין ולדבר עמו בלימוד, כדי להראות לו שגם מעבר למסך הברזל יש יהודים שלומדים תורה במצבים הקשים ביותר. כאשר שאל אותו הרב פיינשטיין כיצד הצליח בכך, השיב לו שבכל הזדמנות ישבו ביחד והתוועדו, והתאספויות אלו העניקו את הכוחות הדרושים להמשיך ולהתעקש על שמירת התורה והמצוות[3].

נפטר בלונדון שבאנגליה בח' אלול תשע"ד בגיל 83.

משפחתועריכה

  • בנו, הרב נחום הלל קצנלבויגן - שליח הרבי במרלינד
  • בנו, הרב מיכאל קצנלבויגן - לונדון, אנגליה
  • בתו מרת חנה לנדא - לונדון, אנגליה
  • בתו, מרת רחל זאיאנץ - לונדון, אנגליה
  • בתו, מרת נחמה דינה העלער - לונדון, אנגליה

לקריאה נוספתעריכה

  •   גליון 1574, י"ז אלול תשע"ד, הניצחון

קישורים חיצוונייםעריכה

הערות שוליים

  1. הרבנית חנה השאירה את הספר בברית המועצות מחשש שיתפס ויוחרם במהלך היציאה מרוסיה, ורבי משה היה זה שהעביר אותו לשגרירות ישראל ששלחו אותו לרבי.
  2. ראו לדוגמא: לשלוח עם ה'מוסר'?, בתוך סמרקנד - המחתרת שהאירה למרחקים.
  3. הרב ברוך וילהלם [://limudtora.co.il/?app=sale&id=139#.XqikQWhvZPY להגיע למושב 37 C...].