ניידות חב"ד

גרסה מ־05:00, 25 בינואר 2010 מאת Sh12 (שיחה | תרומות) (דף חדש: שמאל|ממוזער|200px|סמל '''טנק המבצעים''', הינו כינוי לכלי רכב המשמש את חסידי חב"ד לצורך הפצת …)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

טנק המבצעים, הינו כינוי לכלי רכב המשמש את חסידי חב"ד לצורך הפצת היהדות וקירוב לבבות.

קובץ:SE.JPG
סמל

כיום, לצורך זה נעשה שימוש בקראוון על גלגלים שצורתו הפנימית מעוצבת כמעין 'בית-כנסת' הכולל ארונות ספרים, פניית צפיה בסרטי וידאו משיחותיו של האדמו"ר רבי מנחם מנדל שניאורסון מליובאוויטש וסרטונים נוספים בנושאי יהדות וחסידות ומקום למסירת שיעורי תורה.

היסטוריה

קובץ:שיירה ראשונה.JPG
אחת מהשיירות הראשונות של ה'טנקים'
קובץ:טנקים כותל (Large).JPG
הטנקים ברחבת הכותל המערבי בסיומה של השיירה השנתית בחנוכה - ה'תשס"ט

הרעיון הראשוני להקמת 'טנק מבצעים' הועלה בשנת ה'תשל"ד - (1974) על ידי חסידי חב"ד בניו יורק. היה זה מיד לאחר מלחמת יום הכיפורים, כשהקרבות עדיין לא תמו, והרבי מליובאוויטש קרא לחסידיו לצאת ל'מבצעים' של הפצת יהדות ולעורר יהודים להנחת תפילין, קביעת מזוזה בפתח הבית, לימוד תורה, קניית ספרי קודש לביתם, נתינת צדקה והדלקת נרות שבת, מבצע שגם הוא נשא קונוטציה 'צבאית' תחת ראשי התיבות נש"ק - נרות שבת קודש.

תחילתו הייתה במשאית, שבמרכב המטען שלה הונחו ספסלים ושולחנות. בהמשך הותקנו שלטים צבעוניים עם תוכן יהודי, ורמקולים שבהם הושמעו ניגונים חסידיים.

מסופר כי בלילה שלאחר תחילת מימוש הרעיון, הביט הרבי מחב"ד על המשאיות בעת שובו לביתו מבית מדרשו והתבטא כי אלו הם ה'טנקים' של צד הקדושה. כשראשי התיבות טנ"ק הם טהרות, נזיקין, קדשים, והם יהוו את חוד החנות במלחמה נגד ההתבוללות. בהזדמנות נוספת התבטא האדמו"ר, שעד לעת החדשה לא היה צורך ב'טנק מבצעים' מכיוון שגם בגשמיות – בצבא לא היה טנק, אך מכיוון שכל דבר שבגשמיות משתלשל מרוחניות, ומכיוון שבמאה האחרונה נעשה שימוש בצבא הגשמי להשתמש בכלי זה, לכן כיום גם ברוחניות יש צורך בטנקים.

טנק המבצעים כיום

קובץ:מול בית אגוח.JPG
הטנקים החדשים ב-תשס"ח 2008, מול בית אגודת חסידי חב"ד, כפר חב"ד

כיום בישראל פועלים כ-14 טנקים ונעשה בהם שימוש נרחב, בעיקר בערבי שבתות וחגים. הם משמשים לביקורים בבסיסי צה"ל, בעיירות פיתוח וקיבוצים- להנחת תפילין, חלוקת נרות שבת, חלוקת חומר הסברה וספרי יהדות ועוד. כן נעשה בהם שימוש בארגון כינוסי ילדים במסגרת תנועת הנוער צבאות השם. כך לדוגמה בחג סוכות, נעשה בטנקים שימוש בברכות על ארבעת המינים על ידי סוכה ניידת המצורפת לטנק. בחנוכה מצורפים לטנקים לחנוכיות גדולות על נגררים והם יוצאים בשיירה ארוכה ברחבי הארץ הנקראת 'שיירת הטנקים לקבלת פני משיח צדקנו' לפרסום נס החנוכה. יו"ר ניידות חב"ד בישראל הינו הרב ישראל דוד נחשון.

טנק המבצעים במלחמות צה"ל

בעקבות קריאתו של הרבי מליובאוויטש בשנת ה'תשכ"ז - 1967 (לפני מלחמת ששת הימים) להתמקד בהנחת תפילין, בהסתמכו על הפסוק "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" - אלו תפילין שבראש, יצאו ה'טנקים' וחסידי חב"ד להניח תפילין לחיילי צה"ל, במיוחד לאלו שבאזורי הקרבות.
במלחמת לבנון הראשונה, "ניידות חב"ד" ביקשו את אישור צבא ההגנה לישראל להתלוות אל הפלוגות הלוחמות, וקיבלו אישור מיוחד הכולל חיוב לבישת מדים צה"ליים. הטנקים יצאו לחזיתות יחד עם חיילי צה"ל. החסידים הניחו לחיילים תפילין, רקדו והתפללו עמם. בתוך לבנון ליוו הטנקים את כוחות צה"ל גם בפריצתם לשדה התעופה ביירות.
במלחמת לבנון השנייה, יצאו חסידי חב"ד וטנק המבצעים לפעילות עם חיילי צה"ל, הניחו להם תפילין, רשמו אותם ל"אות בספר התורה" (-בקשה שביקש הרבי מליובאוויטש שלכל אחד תהיה אות בספר התורה ועי"ז יתאחדו כל עם ישראל בספר-תורה אחד), חילקו להם ספרי תהילים לשמירה והגנה, חילקו קופות ומטבעות צדקה ורקדו איתם.
כמו כן, גם במבצע עופרת יצוקה, יצאו צוות נרחב שכלל כ-10 פעילים וטנק המבצעים לפעילות רחבת היקף לאורך גבול רצועת עזה. כמו בפעמים הקודמות, גם כעת, הניחו לחיילים תפילין, חילקו להם מטבעות לצדקה כשליחות מצווה, (כמאמר שלוחי מצווה אינם ניזוקים), נתנו להם שתייה קרה וחטיפים ושימחו את לבם.

גלריית תמונות

ראו גם

en:Mitzvah tank