מלחמת שבע השנים

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־20:31, 13 בדצמבר 2021 מאת שמואל חיים (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפרוסים בקרב לויתן

מלחמת שבע השנים (מכונה גם מלחמת שלזיה השלישית) הייתה מלחמה עולמית שנערכה תשע שנים תקי"ד - תקכ"ג, שחלקה העיקרי ארך שבעה שנים. המלחמה הסתיימה בניצחונה של פרוסיה - אנגליה, שכבשו חלקים רבים מאוסטריה ומושבות צרפת בצפון אמריקה, שהיו ירביהם. במלחמה השתתפו גם סקסוניה, שוודיה, ספרד ורוסיה שעזרו לצד הצרפתי - אוסטרי, והנובר ופרטוגל שעזרו לצד הפרוסי - אנגלי.

מהלך המלחמה[עריכה | עריכת קוד מקור]

המלחמה נפתחה בעקבות סכסוך בין צרפת לאנגליה על המושבות בצפון אמריקה. הבריטים שחששו מהתקפה מצד המושבות הצרפתיות פתחו במלחמה נגדם, במטרה לכבוש את השטח, במקביל פרוסיה בת בריתה של אנגליה, החל במלחמה מול אוסטריה וצרפת ביבשת אירופה. הפרוסים נאצלו להתמודד במהלך המלחמה עם מספר זירות בו במקביל, דבר שהקשה עליהם. מלך פרוסיה פרידיך השני, נקט בתרגיל, ויצא למתקפת הסחה בזירה מסוימת מול האוסטריים, וכאשר הגיעו האוסטריים למקום הוא כיתר אותם מסביב, וזאת לאחר שריכז את שלושת פלוגותיו, שלחמו עד אז בזירות האחרות, בזירה זו, וכך ניצח אותם. הקרב התחולל ליד העיר לויתן, ובשל כך נודע בשם "קרב לויתן".

לאחר הצטרפותה של רוסיה ושוודיה למלחמה לטובת צרפת ואוסטריה, החל פרוסיה לנחול מפלה ולאבד שטחים רבים. לבסוף פרשו רוסיה ושוודיה מהמלחמה, ובכך השיגה פרוסיה יתרון צבאי, שעזר לה להכניע ברגע האחרון את אוסטריה.

המלחמה הסתיימה עם חתימתו של "הסכם פריז" בשנת תקכ"ג, שכלל חילופי שטחים בין בשני המעצמות - צרפת ובריטניה.

בתורת חב"ד[עריכה | עריכת קוד מקור]

אדמו"ר הזקן ציין בשם ר' אברהם המלאך את התרגיל שנקט פרידיך מלך פרוסיה, ב"קרב לויתן", שבו ריכז וכיתר את כל כוחותיו מול זירה אחת, כדרך בעבודת ה' במלחמה מול היצר הרע[1].

אדמו"ר הזקן אמר בשם הבעל שם טוב ש:"שהיה איזה מלחמה שבע שנים בין שני גוים בשביל שיתבררו הקולות מתרועת המלחמה כו' ויעשה מהם איזה ניגון שיעבוד הצדיק את ה' בניגון ההוא כו' וד"ל"[2], כעין זה הזכיר גם אדמו"ר האמצעי[3]. היו שיחסו אימרה זו למלחמה זו, שנערכה בסוף ימי הבעל שם טוב וכשבע שנים.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. קובץ התמים, גיליון ג', עמ' ז'.
  2. מאמרי אדמו"ר הזקן, תקס"ה, ח"א, ס"ע רא.
  3. תורת חיים, בראשית רמט, ד.