משתמש:נתן טוביאס/ימי מודעות ביהדות

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ימי מודעות ביהדות - יום בשנה הוא מיזם לאומי, יהודי, ישראלי, סוציאלי ודתי. ארגונים שונים מתכוונים להנחילו בתודעת הציבור. שם המיזם: 'יום בשנה - ימי מודעות שנתיים – בנושאי יהדות מרכזיים'. מהותו ותכליתו: ימי ציון מיוחדים בלוח השנה העברי - להגברת המודעות לנושאים החשובים והמרכזיים בהיסטוריה של העם היהודי.

חלק מהתאריכים אינם מיועדים עבור כלל החברה הישראלית, שכן הם מציינים נושאים הקשורים לציבורים ומגזרים ספציפיים. כמו כן, חלקם זקוקים לניסוח מחודש לשפה יותר ישראלית. מטעמים אלו, ניתן לבחור[דרושה הבהרה] בחלק מן התאריכים בלבד, שמתאימים במיוחד לקהל היעד המסוים, שבו ממקדים את הגברת המודעות אל הנושאים.

המיזם נוסד בשנת ה'תש"פ על ידי הרב יצחק סילמן המשמש כאחד מראשי ארגון 'קביעותא - ללימוד המשנה וההלכה היומית' (נינו של רבי יונה שטנצל, הוגה, יוזם ומחולל[דרושה הבהרה] רעיון לימוד המשנה וההלכה היומית ונכדו של הרב יהודה סילמן ראב"ד בד"ץ בני ברק מיסודו של הרב נסים קרליץ[דרושה הבהרה]). הוא הגה גם את רעיון ה'משנתית - משנה בשנה'.

המיזם זכה לתמיכתם של רבנים חשובים, בהם: הרב מאיר מאזוז, הרב מסעוד בן שמעון, הרב יעקב אריאל, ועוד.

הוא מקודם גם במישור החוקי והפרלמנטרי[דרושה הבהרה]}. כן ניתנת לו במה בכלי תקשורת שונים, בהם: תחנות רדיו, אתרי דיגיטל, עיתונים ולוחות שנה.

אחד מיוזמיו ומקדמיו הוא הרב מרדכי גנוט מוציא לוח השנה הנודע דבר בעתו.

רקע הרעיון ומטרותיו

ימי מודעות בעולם

תאריכים רבים בלוח השנה הלועזי, נקבעו, הוכרזו והוכרו על ידי האנושות, כימי ציון וזיכרון, לנושאים ולאירועים - שונים ומגוונים. התאריכים משמשים להגברת המודעות אל הנושאים והאירועים ולהכרתם, ונועדו לשם:

- עידודם, קידומם, חיזוקם והעצמתם

- הנצחה וזיכרון - לחשיבותם, השפעתם ונחיצותם

ימי מודעות ביהדות

נראה, כי גם ביהדות - ראוי לבחון, לבחור ולקבוע, ימים מיוחדים על נושאים מרכזיים, בסגנון האמור. התאריכים יתבססו על לוח השנה העברי, תוך שימת דגש על זיקה ברורה וקשר ישיר של הנושא הנבחר - עם תאריך ציונו.

קישור התאריך לנושא

את יום המודעות לכל נושא, יש לבחור, בדרך כלל, על פי התאריך שבו חל יום פטירתו של האישיות איתה מזוהה הנושא במיוחד. חיזוק המודעות לנושא בתאריך זה, יוכל לשמש גם גלעד וזיכרון לאישיותו ומפעליו של הדמות אליה הוא קשור. הפעילות סביב הנושא באותו יום, תוקדש להנצחתו ולעילוי נשמתו. חלק מהתאריכים יקבעו, על פי התאריך שבו התרחש אירוע היסטורי, הנוגע ומשתייך לנושא הנידון באופן מיוחד. תאריכים רבים יקבעו, על רקע מספר סיבות ומשוואות – המחברות כולן, את הנושאים הנידונים עם תאריך ציונם.

מטרות ימי המודעות

המטרות העיקריות לשמן הוקם מיזם זה, הינן המטרות הבאות:

- הגברת המודעות לנושאים ולאירועים החשובים בעם היהודי

- הגברת המודעות לדמויות ולאישים הנודעים והחשובים בהיסטוריה היהודית

- הגברת המודעות של חלקי העם השונים והמגוונים; קהלים, שבטים ומגזרים – בארץ ובעולם, לדת, למורשת ולמסורת ישראל

- הגברת המודעות ללוח השנה העברי, לתאריכיו ולשימוש בו.

כאמור, בקביעת ימי מודעות אלו, יוכל גם העם שבשדות, להתקרב ולהתחבר אל היהדות ולהכירה כראוי. התקוה היא, כי הרעיון יתקבל בברכה ובאהדה, בידי כל רובדי העם ושכבותיו, ויהוה כלי נוסף לשימור ולחיזוק היהדות, תכניה, מנהגיה ומנהיגיה.

הפעילות בתאריכים אלו

בימים אלו:

- ארגונים העוסקים בהפצת ובהחדרת הנושאים, יגבירו את הפרסום ואת הפעילות, יגייסו כוחות חדשים להרחבה והתעצמות ויחשפו ויחברו אליהם קהלים וציבורים חדשים.

- לוחות שנה ואמצעי תקשורת [-עיתונים, תחנות רדיו ואמצעים דיגיטליים שונים] יקדישו להם פינות מיוחדות, ויציפו ויעלו אותם בדרכים ובצורות שונות ומגוונות.

- מערכות חינוך, מוסדות לימוד והשכלה ובתי ספר, יעלו על נס את הנושאים וירחיבו אודותם. בכך יכירו גם לצעירים ולבני הנוער את הנושאים, ויגבירו אצלם את ההיכרות וההזדהות עמם.

הצעות נושאים ותאריכים

בשורות הבאות, מובאים תאריכים לימי מודעות, על הנושאים המרכזיים והחשובים בעם היהודי, במסורתו ובמורשתו [-התאריכים נכתבו לפי סדר השנה העברית]. אין חובה לקבל, לקבוע ולאמץ, את כל הנושאים והתאריכים המוצעים כאן, כמקשה אחת ובלתי נפרדת. אפשר בהחלט לאמץ רק חלקים מהם. זאת, משום שכל תאריך ונושא, עומדים בזכות עצמם, וייתכן שיהיו ציבורים וקהלים שיתעניינו בחלק מהנושאים בלבד. כן, יהיה ניתן לקבוע עוד תאריכים, על נושאים חשובים נוספים. כמובן שאין הכונה לקבוע ימים אלו כך שיחולו בהם דינים ייחודיים או הלכות מיוחדות. ימים אלו נועדו, אך ורק לשם הגברת המודעות והעצמת הפעילות.