סמרקנד
סמרקנד הינה העיר השלישית בגודלה במדינת אוזבקיסטן.
שלוחי רבותינו נשיאינו לסמרקנד
הרב שלמה יהודה לייב אליעזרוב נשלח על ידי אדמו"ר הרש"ב לסמרקנד, שם פעל גדולות ונצורות.
הפוסק הגדול הרב חיים נאה נשלח בצעירותו על ידי אדמו"ר הרש"ב לסמרקנד, שם לימד נערים ומבוגרים, וחיזק את מצב היהדות. מלבד זאת חיבר ספר ובו דיני ומנהגי הנחת תפילין. הספר כתוב בעברית ובוכרית.
הרב שמחה גורודצקי נשלח על ידי אדמו"ר הריי"צ לסמרקנד, שם עשה רבות עד למלחמת העולם השניה, כאשר במהלך שליחותו הוא גם ישב במאסר.
בימי השואה
בימי השואה, משפחות רבות של חסידי חב"ד רבים, שנמלטו מאיזורי הכיבוש הנאצים ברחבי ברית המועצות, העתיקו את מקום מגורם לעיר סמרקנד.
לאחר שהקהל עזב
לאחר המלחמה, כאשר הפליטים עזבו את רוסיה, ואיתם עמם רבים מחסידי חב"ד שהתחזו לאזרחים פולניים, החלה תקופה חדשה בסמרקנד. אצל החסידים בסמרקנד כונתה תקופה זו בשם 'נאכדעם ווען דער עולם איז רוועקגעפארן' (= לאחר שהקהל עזב).
אותה תקופה הייתה קשה מאוד, שכן גדולי החסידים יצאו מרוסיה, ונשארו מתי-מעט בהתמודדות יום-יומית מול משטר עויין לכל דבר יהודי.
ולמרות זה, סמרקנד הייתה במידה מסויימת כמו עיר הבירה של כל חסידי חב"ד ברוסיה הסובייטית.
עד התחלות שנות הלמ"דים הראשונות התקיימו חסידי חב"ד בסמרקנד החזיקו מדי שבת 3 מניינים לתפילה, ב3 מקומות שונים בעיר. ובשבתות מברכים ויומא דפגרא התקיימו גם התוועדויות חסידיות. מדי פעם, כמה פעמים בשנה היו מקיימים התוועות חסידית מרכזיות שבהם היו מתאספים יחד כל חסידי חב"ד של כל העיר. עד שנות הלמ"דים התקיימה גם ישיבה שבה היו באים בחורים גם מערים אחרות.
בשנות הלמ"דים הראשונות עלו רוב מוחלט של אנ"ש לארץ הקודש.
חלק מחסידי חב"ד שהיו בסמרקנד בזמן שלטון הקומוניסטי:
- יעקב נוטיק ע"ה
- אליעזר מישולובין ע"ה
- צבי הירש לרנר ע"ה
שלוחי הרבי לסמרקנד
בשנות הנ' הגיעו לסמרקנד שלוחי הרבי, וחיזקו את היהדות במקום. כיום השליח הראשי לאוזבקיסטן ואסיה התיכונה הרב אבא דוד גורביץ המתגורר בטשקנט, פועל גם בסמרקנד.