בנימין כץ: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 35: שורה 35:
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת ת"ש]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת ת"ש]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשע"ט]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשע"ט]]
[[חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:אישים בניו הייבן]]
[[קטגוריה:אישים בניו הייבן]]
[[קטגוריה:בוגרי תומכי תמימים מונטריאול]]
[[קטגוריה:בוגרי תומכי תמימים מונטריאול]]
[[קטגוריה:אישים בקונטיקט]]
[[קטגוריה:אישים בקונטיקט]]

גרסה מ־00:59, 19 בדצמבר 2023

הרב בנימין כ"ץ (ה'ת"ש - ניסן ה'תשע"ט, ) היה מחסידי חב"ד בניו הייבן, קונטיקט שבארצות הברית, שזכה לשמש בצעירותו כשליח חשאי של הרבי לרוסיה.

תולדות חיים

נולד בחודש סיון ת"ש בשיקגו.

בצעירותו למד בישיבת תומכי תמימים מונטריאול אצל הרב חיים מאיר חייקין, וזכה לקשר קרוב עם ראש הישיבה, והיה ממונה על אוצר הספרים הישיבתי.

בעקבות שיחה שאמר הרבי בחג השבועות תשכ"ד, בה דיבר בכאב על כך שאין פועלים מספיק לעזרת יהודי רוסיה, בהיותו בגיל 25, וכאשר נכנס לרבי ליחידות בקשר עם יום הולדתו, שאל את הרבי על אפשרות נסיעה לדנמרק ומשם להמשיך לרוסיה, והרבי השיב בחיוב בנוגע לשאלותיו על השליחות בדנמרק, והורה שאחר שיגיע לדנמרק יבחון שוב את האפשרויות בנוגע לרוסיה.

כעבור ארבעה חודשים של שליחות בדנמרק, הודיע לו הרב חייקין, שהרבי אישר את נסיעתו לרוסיה. הרב כץ קיבל שורה של הנחיות וטיפים של אמצעי זהירות, כיצד להתנהג במהלך שהייתו ברוסיה.[1]

במהלך נסיעתו ביקר אצל אנ"ש במוסקבה, ובמשך רוב שעות היום שהה בבית הכנסת מרינה רושצ'ה. בדרך לא דרך, הצליח ליצור קשרים עם חסידי חב"ד במקום, למרות עיניהם הבולשות של גבאי בית הכנסת, שהיו מטעם הק.ג.ב.. בקרב חסידים אלו, שהיו צמאים לשמוע איזו שמועה שתהיה מהרבי, התוועד הרב כץ, וסיפר להם מה תובע הרבי מהחסידים, לימד אותם את ניגוני הרבי, ובעיקר, הפיח בהם רוח חסידית.

בזמן שהייתו במוסקבה, הופנו אליו אלפי בקשות ושמות, שיזכיר אותם לפני הרבי. את השמות היה מסוכן לו להשאיר בכתב - דבר שהיה מסכן אותו כ'קונטר רבולוצינר' - קשירת קשרים נגד הממשלה. לכן נאלץ לחרות בזכרונו למעלה ממאה שמות עד לשובו משליחותו. בהמשך ביקר גם ברוסטוב, שם בדק את מצב האוהל של האדמו"ר הרש"ב, והתוועד עם החסידים שם. לאחר מכן נסע לביקור בטיבליסי.

למרות שזה לא היה מתוכנן במסלולו שהתוו לו חברת 'אינטוריסט'[2], נסע הרב כץ לעיר טשקנט באמתלא, שהוא לא מוכן לפספס את משחק הכדור רגל שיתקיים שם. בטשקנט נפגש עם צעירים חב"דיים רבים, שחלקם אף ישבו בכלא הרוסי, ודיבורם איתו היה כרוך בסיכון רב ולכן היה בחשאיות גמורה - במעבה היער.

הרב בנימין כץ עזר לחסידים לצאת מרוסיה, על ידי כך שתיווך בין המבקשים לצאת ממנה לבין "קרובי משפחה" פיקטיביים בארץ ששלחו להם בקשה לאיחוד משפחות.

גם לאחר שובו אל הרבי, מעטה הסודיות המשיך. רק לאחר עשרים שנה, גילה על שליחותו זו[3].

חתונתו עם רעייתו מרת שטערנא מלכה בת הרב משה יצחק הכט התקיימה בליל פורים קטן תשכ"ז, ובתחילת ההתוועדות של הרבי בשבת שקודם החתונה פתח הרבי ואמר שיש בין הנוכחים אחד כזה שתורת אמת מעידה עליו שהוא דומה למלך, והמתין עד שיעלה על הבימה ורק אז החל בהתוועדות[4].

לאחר נישואיו קבע את מגוריו בניו הייבן, קונטיקט.

לקריאה נוספת

  • ירון צבי, משימת ריגול ברוסיה הסובייטית, שבועון בית משיח כ"ו אלול תשע"ה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. בינהם: כשיעלה על המטוס בדרך לשם, יכנסו למטוס חיילים במטרה להפחיד את הנוסעים, ואל לו להראות סימני פחד. לישון במיטתו ללא מצעים, ובבוקר לפורסם בחזרה, כי הק.ג.ב. בודק האם המצעים מסודרים, או מבולגנים בשביל לדעת האם הוא מודאג, ואם כן כנראה שהוא מחביא משהו. לאתר את החסיד העיקרי שפועל בעיר, ורק איתו ליצור קשר. ליצור קשר עם החסידים, רק בבית הכנסת המקומי.
  2. חברת תיירות ממשלתית, שבין השאר, דאגה ועקבה אחרי התיירים ולשם כך היא הייתה קובעת להם את מסלול נסיעתם.
  3. מקורות לפסקה: שבועון בית משיח גליונות: 133 - 128, וגליון 989. שבועון כפר חב"ד גליונות:580, 581, 584.
  4. תשורה הכט-מרקוביץ תש"פ עמוד 6.

חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ