ספר תורה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
(החלפת הדף בתוכן "סקס! מחברים את הבולבול והפות... וארגזמה! נוגעים אחד בשני, זה נעים... בטוסיק, בבולבול. מרוקאים...")
תגית: החלפה
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:הרבי והתורה.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרבי מחזיק בידו ספר תורה]]
סקס! מחברים את הבולבול והפות... וארגזמה! נוגעים אחד בשני, זה נעים... בטוסיק, בבולבול.  
'''ספר תורה''', הינו ספר העשוי מקלף, שהינו [[עור]] של [[בהמה]] שעובד היטב, ונכתב על ידי [[סופר סת"ם]] בדיו מיוחד, ועל ידי שרטוט שורות.
מרוקאים ברברים!
 
בספר מופיעה כל חמשה חומשי התורה, ואם חסר אות אחת מהתורה, הספר הינו פסול לחלוטין.
 
== כתיבת ספר תורה ==
 
ישנה מצווה מיוחדת של כתיבת ספר תורה, "ועתה כתבו לכם את השירה הזאת ולמדה את בני ישראל". למרות שישנה מחלוקת בין פוסקי ההלכה לדיני המצווה בימינו, וישנם הסבורים שמקיימים את המצווה על ידי קניית ספרי קודש, בהם אפשר לקיים את מטרת המצווה - "ולמדה את בני ישראל" - שהיא לימוד התורה, אך הרבי הורה כי כל ילדי ישראל ישתתפו במצווה מיוחדת של כתיבת ספר תורה, כאשר כל ילד משלם את עלותו של אות אחת וזוקף אותה לזכותו.
 
===פצוע דכא===
לפי שיטת [[אדמו"ר הזקן]]{{הערה|שארית יהודה יו"ד סימן ט"ז. ראה גם [[אגרות קודש]] [[הריי"צ]] חלק ד' עמ' תעח.}} המילה '''דכא''' שבפרשת 'תצא'{{הערה|פרק כ"ג פסוק ב'}} נכתב באלף ולא בה"א (לשיטת ה[[גר"א]] נכתב בה"א). [[אדמו"ר הריי"צ]] העיד{{הערה|[[היום יום]] - [[ז' אלול]]}} שהיה בוורמאס ב[[תרס"ז]] וראה הספר תורה שעל פי המסורת נכתב מאות שנים קודם לכן על ידי ה[[מהר"ם מרוטנבורג]] ובו כתוב באלף, וכן כשהיה בפראג ב[[תרס"ח]] ראה ספר תורה שמקובל שהוגה על ידי [[עזרא הסופר]] וגם בו כתוב באלף. בשנת [[תשע"ה]] התגלה ספר תורה אשכנזי עתיק שגם בו נכתב דכא באלף{{הערה|[http://www.shturem.net/index.php?section=news&id=64711 חשיפה: ספר התורה הקדום כשיטת אדמו"ר הזקן] {{שטורעם}}}}.
 
אף שמקפידים לכתוב דכא באלף, ספר תורה שנכתב בה"א הינו כשר. ומעשה רב מאדמו"ר הריי"צ, כששהה בעיר דרוזקניק (עיירת מרפא), על גבול פולין וליטא, ור' [[זלמן גוראריה]] דאג לספר תורה, אך בעיר זו נמצא רק ספר תורה שהיה כתוב בו "פצוע דכה" בה"א, שלא כמנהג חב"ד. ר' זלמן שאל את אדמו"ר הריי"צ - באמצעות [[הרש"ג]] - מה לעשות, והשיב לו, שקבלה בידינו שאדמו"ר הזקן שהה פעם בעיר בה היה רק ספר תורה שכתוב בו "פצוע דכה" בה"א, והוא קרא בספר זה, או עלה לתורה כשקראו בו{{הערה|[https://smslarav.co.il/question/59a7f07c6ae2c00001d468e5 אתר סמס לרב] של [[מכון הלכה חב"ד]].}}.
 
==עץ החיים==
יריעות הספר מגוללות על גבי מוטות עץ. מוטות אלו, נקראים "עצי חיים".
 
ה[[אדמו"ר הריי"צ]] מבאר{{הערה|ליקוטי דיבורים ליקוט ג אות ד}} למה קוראים להם "עץ החיים" ולא "עץ הדעת" - שהוא ענינו של התורה [[דעת]] וחכמה: כי בדעת יש חילוקים בין בני אדם (בעל דעת רחבה, או בעל דעת קטנה); אבל ב[[חיים]], כולם שוים - מי שאוחז בעץ החיים - בתורה, הוא חי.
 
== המטפחת ==
 
על פי ההלכה, דרוש כי לספר התורה תהיה מטפחת ואסור לאוחזו ערום.
 
ישנם שלושה אופנים כיצד ללמוד את מהותה של המטפחת של ספר התורה. א. המטפחת דבר הנוגע ל"גברא", האדם האוחז בספר תורה, שיוכל לאחוז את הספר. ב. המטפחת נוגעת ל"חפצא" של ספר התורה, ומיועדת לשמור ולהרבות בכבודה. (ובסוגריים מוסיף הרבי, כי יש גם לחקור אם מטפחת מיועדת להוסיף על כבוד הספר - "חיובי", או "שלילי" - מניעת בזיון הספר). ג. הדבר אינו נוגע רק לכבוד הספר, אלא לעצם קדושתו, ועל דרך הגליון הריק שסביב ספר התורה, הנהפך להיות חלק ממנו.
 
[[הרבי]] מכריע בדרך השלישית, כי המטפחת היא אכן דבר בלתי נפרד מקדושת הספר{{הערה|1=להרחבה ראה [[מסכת מגילה#ביאורים במסכת|כאן]].}}.
 
== קריאת התורה ==
{{ערך מורחב|ערך=[[קריאת התורה]]}}
התורה מחולקת לכשישים פרשיות, ומדי שבת קוראים בספר התורה פרשה אחת או שנים. על פי תקנת עזרא הסופר, קוראים בתורה גם בימי שני וחמישי{{הערה|[[בבא קמא]] פב, א.}}, אם כי בימים אלו אין קוראים את כל הפרשה, אלא חלק קטן ממנה. חילוק נוסף קיים, שבשבת קוראים לכל הפחות שבעה קרואים לקרוא בספר התורה, בעוד שבימי החול ישנם שלושה קרואים בלבד.
 
==הכנסת ספר תורה==
{{ערך מורחב|ערך=[[אתה הראת]]}}
כאשר מסיימים לכתוב ספר תורה חדש, נהוג בקהילות ישראל לערוך טקס מכובד, ולהוליך את ספר התורה לבית הכנסת בתהלוכה ססגונית ברחובות העיר, ובליווי לפידים וריקודים, וביום בו מכניסים ספר תורה לאחד מבתי הכנסת בעיר נחשב הדבר כיום שמחה, ואין אומרים [[תחנון]] בכל העיר.
 
כאשר מגיעה התהלוכה עם ספר התורה אל בית הכנסת, יוצאים עם ספרי התורה הישנים לקבל את פניו של ספר התורה החדש. קודם שמכניסים את ספר התורה להיכל, קוראים את פסוקי 'אתה הראת' (הנאמרים מידי שנה ב[[שמחת תורה]] בעת ה'[[הקפות]]').
 
[[הכנסת ספר תורה]] מסוגלת לענינים רבים, וישנם הנוהגים לחלק פיסות משאריות הבד ממנו תפרו את המעיל החדש לספר התורה.
 
על פי הוראת הרבי, אין לעכב הכנסת ספר תורה, ויש להשתדל להימנע מלטלטל אותה מעיר לעיר ככל האפשרי{{הערה|1=[https://drive.google.com/file/d/1ucNQlbuZ8FG9llqfX6N_v_9CuP2b6Vjm/view?usp=drivesdk מענות קודש תש"נ מענה רלז].}}.
 
==קישורים חיצוניים==
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=46652 גלריית תמונות של הרבי לצד ספר תורה] {{אינפו}}
*[http://www.hebrewbooks.org/pagefeed/hebrewbooks_org_40520_46.pdf מכתב [[הרבי הריי"צ]] על ההנהגה בהכנסת ספר תורה] hebrewbooks
*'''[http://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/3146707#utm_medium=email&utm_source=93_subscription_he&utm_campaign=he&utm_content=content למה ספר התורה הספרדי שונה מספר התורה האשכנזי?]''' {{בית חבד}}
 
==ראו גם==
*[[ספר תורה לקבלת פני משיח]]
*[[ספר תורה הכללי]]
*[[ספר תורה לחיילי צה"ל]]
*[[ספרי תורה ב-770]]
 
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:מושגים כלליים]]
[[קטגוריה:תורת החסידות]]
[[קטגוריה:סת"ם]]
[[קטגוריה:קריאת התורה]]

גרסה מ־17:41, 26 ביוני 2022

סקס! מחברים את הבולבול והפות... וארגזמה! נוגעים אחד בשני, זה נעים... בטוסיק, בבולבול. מרוקאים ברברים!