לשכת עזרת אחים: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 13: שורה 13:
כאשר החלה נפילתו של מסך הברזל, החל הארגון לשלוח שלוחים למדינותיה של ברית המועצות (שמאוחר יותר נקראו חבר העמים). חלק מהשלוחים נשארו שם עד היום, אולם רוב השלוחים שהיו אז בחורים לא נשארו שם.
כאשר החלה נפילתו של מסך הברזל, החל הארגון לשלוח שלוחים למדינותיה של ברית המועצות (שמאוחר יותר נקראו חבר העמים). חלק מהשלוחים נשארו שם עד היום, אולם רוב השלוחים שהיו אז בחורים לא נשארו שם.


בשל ההוצאות המרובות, הארגון קרס, ופינה את מקומו לארגון [[אור אבנר - חב"ד]], שהחזיק את מפעל השליחות בארצות אלו.
הארגון פעל גדולות ונוצרות והוציא את מרבית השלוחים לכל רחבי מדינות החבר, ובחורים שלוחים ושלוחות והקימו מהפכה יהודית של ממש בלתי ניתנת לתיאור, רשת ישיבות בית ספר, מעודני נוער ועוד ועוד.
לימים נחשל הארגון ותרומות גדולות פסקו, וארגונים נוספים החלו לסייע בידי השלוחים של עזרת אחים חב"ד ליובאוויטש, שנשלחו על ידי הרבי באמצעות הארגון האדיר והאגדי.


===עיתון 'ליובאוויטש בחבר העמים'===
===עיתון 'ליובאוויטש בחבר העמים'===

גרסה מ־23:27, 3 במאי 2017

שער אחד הגליונות 'ליובאוויטש בחבר העמים' בהוצאת 'לשכת עזרת אחים'

לשכת עזרת אחים ליובאוויטש הינו מוסד שנועד לעזור ליהודים בברית המועצות.

היסטוריה

בהתוועדות חג השבועות ה'תשכ"ד הרבי דיבר על יהודי רוסיה בברית המועצות בחיבה מיוחדת, ובהמשך לכך הוקמה רשמית על ידי הרבי לשכת "עזרת אחים", באופן רשמי המוסד הוקם ונוהל על ידי הרב משה לברטוב. עיקר הפעילות הייתה שליחת שליחת מזון ותשמישי קדושה (תפילין מזוזות, מצות לפסח וכו') ליהודים שחיו מאחורי מסך הברזל.

הפעילות שהתרחבה מאוד התנהלה מתוך ביתו של ר' משה לברטוב, והייתה חשאית וסודית מאוד, מחשש לניטרולה על ידי הק.ג.ב.

הרבי היה מעורב בפעילות לפרטיה, והתעדכן דרך שליחי הלשכה על מצב היהודים שם. הלשכה הוותה גם ערוץ תקשורת בין יהודי ברית המועצות לרבי. לצורך זה אף סודרו כמה פעמים פגישות חשאיות של הרבי עם ר' משה בפתח ביתו של הרבי, באשר הרבי לא רצה שכמה פרטים והוראות בזה ידוברו בגלוי מתוך חדרו הקדוש.

בסוף שנות המ"מים, מונה הרב משה סלונים למנהל הארגון (ששימש בתפקיד עד תשנ"ה) וניהלו בסיוע הרב גדליה קארף.

כאשר החלה נפילתו של מסך הברזל, החל הארגון לשלוח שלוחים למדינותיה של ברית המועצות (שמאוחר יותר נקראו חבר העמים). חלק מהשלוחים נשארו שם עד היום, אולם רוב השלוחים שהיו אז בחורים לא נשארו שם.

הארגון פעל גדולות ונוצרות והוציא את מרבית השלוחים לכל רחבי מדינות החבר, ובחורים שלוחים ושלוחות והקימו מהפכה יהודית של ממש בלתי ניתנת לתיאור, רשת ישיבות בית ספר, מעודני נוער ועוד ועוד. לימים נחשל הארגון ותרומות גדולות פסקו, וארגונים נוספים החלו לסייע בידי השלוחים של עזרת אחים חב"ד ליובאוויטש, שנשלחו על ידי הרבי באמצעות הארגון האדיר והאגדי.

עיתון 'ליובאוויטש בחבר העמים'

'ליובאוויטש בחבר העמים - חדשות עזרת אחים' הוא שמו של גיליון החדשות שיצא לאור הלשכה בין השנים תש"נ - תשנ"ה.

הגליון סקר את פעילות השלוחים ברחבי מדינות חבר העמים, והופיע בשפה האנגלית עבור התורמים.

בשנת תשע"ד, כציון לחמישים שנה להקמת הלשכה, הוציאה מחלקת ההוצאה לאור בלשכה במולדובה גליון נוסף[1].

הוצאה לאור

משנת ה'תש"ע חודשה פעילות הארגון, והחלו להוציא לאור חומרי עזרים לשלוחים הפועלים עם אוכלוסיות תושבות או יוצאות ארצות חבר העמים וסיוע לשלוחים והפעילים בכל רחבי תבל, בארץ הקודש ובמדינות חבר העמים. תחת הלשכה פועלת מערכת הוצאה לאור בראשות ר' מנחם מענדל זלמנוב.

עלוני חגים

בשנת תשע"א החל הארגון להפיק עלונים לקראת חגי ומועדי ישראל בעיצוב מרהיב ומשובח בתפוצה עולמית, בשפה הרוסית, חדורים בבשורת הגאולה וזהות הגואל. כיום עומד מכון ההוצאה לאור של עזרת אחים עם שורות של הפקות משובחות לכל חגי ישראל ומועדי החסידות. בנוסף לעזרים רבים לפעולות השלוחים של יהודי ויוצאי מדינות חבר העמים.

אחים חב"ד

'אחים חב"ד' הוא שמו של הגליון השבועי של הלשכה שהחל לצאת לאור לעילוי נשמתו של הרב זלמן אבלסקי.

הגיליון יוצא לאור בסיועם של שלוחים הפועלים עם יהודי חבר העמים ויוצאי ברית המועצות, ומופץ במדינות חבר העמים, בארצות הברית, בארץ הקודש וברחבי תבל.

מי ארמיא אדמו"רא

סדרת ספרים תיעודית על פעולות "לשכת עזרת אחים" ביסוד מפעל השליחות במדינות חבר העמים.

החלק הראשון יצא לאור בחודש חשון תשע"ד. [2]

אגרות קודש ברוסית

בשיתוף עם הרב שלום לוגוב מכפר חב"ד יזמה הלשכה את תרגומה והוצאתה לאור של סדרת אגרות קודש אדמו"ר שליט"א בשפה הרוסית[דרושה הבהרה].

הסדרה יוצאת תחת "ספריית משה שלמה", שהוקמה על שם הרב משה סלונים.

הלשכה ליהדות מולדובה

לאחר שהארגון צמצם פעולותיו, הרב זושא אבלסקי המשיך בפועלו לסייע ליהדות קישינב במסגרת "לשכת עזרת אחים ליהדות - מולדובה", מסניפיה בניו יורק, ובסיוע משפחת אבעלסקי המורחבת הסניף בארץ הקודש. שם הקים ייסד וזכה להיות ראשון השלוחים למדינות ברית המועצות השליח הרב זלמן טובי' הכהן אבעלסקי.

בפועלה הרב של לשכת עזרת אחים חב"ד ליובאוויטש עבור כל חמש עשר המדינות הלשכה היה ר' משה אבלסקי מקראון הייטס, שותף פעיל וסייע לכל מפעל השליחות האגדי ברחבי חבר העמים. שימש כעוזרו של ר' משה סלונים ואחר צמצום פעולות הלשכה המשיך וסייע בלשכה עבור יהדות מולדובה. ולאחר פטירתו באופן פתאומי, הוקמה לזכרו קרן בשם 'עזרת משה', לסיפוק תפילין, מזוזות וספרי קודש ליהדות מולדובה.

אורות במדינה

'אורות במדינה' הוא גיליון דו-חודשי המסקר את פעילות המוסדות במדינת מולדובה וגלילותיה, המודפס על נייר כרומו צבעוני. הגיליון מופיע בעברית ואנגלית, ונשלח לתורמים וידידי יהדות במולדובה הגיליון נוסד ונערך על ידי הרב מנחם מענדל זלמנוב, בין השנים: ה'תש"נ-ה'תשע"ו. [3].

הגליון יוצא כהמשך לגיליון באנגלית בשם: 'ליובאוויטש בחבר העמים - חדשות עזרת אחים', שיצא לאור בעבר על ידי לשכת עזרת אחים בהנהלת הרב משה סלונים.


הערות שוליים

  1. גליון לציון 50 שנה לעזרת אחים.
  2. ספר חדש: כך הוקם מפעל השליחות במדינות חבר העמים [1]
  3. גיליונות 'אורות במדינה': 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 14 15, 16 17 18, 19 20 21, 22, 23 24, 25 26 27, 28 29 30, 31 32, 33 34 35.