מאה שערים (ספר): הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
שורה 4: שורה 4:
== על הספר ==
== על הספר ==


הספר נערך על ידי הרבנים [[חיים אליעזר ביכובסקי]] ו[[חיים מאיר הילמאן]], ונדפס בעיר [[ברדיטשוב]] בשנת [[תער"ג]] לכבוד שנת המאה ל[[הסתלקות]] אדמו"ר הזקן.
הספר<ref>בכלל על הדפסתו הראשונה של הספר -ראה גם בכתבי הרח"א ביחובסקי ע' 12. </ref> נדפס בתור הוספה לסידור "מאה שערים",  שנדפס על ידי הרבנים [[חיים אליעזר ביכובסקי|חיים אליעזר ביחאווסקי]] ו[[חיים מאיר הילמאן]], בעיר [[ברדיטשוב]] בשנת [[תער"ג|תרע"ג]] לכבוד שנת המאה ל[[הסתלקות]] אדמו"ר הזקן.


חלק גדול מהאמרות והאגרות שנדפסו בספר, נמצאים באוסף כתבי היד ב[[ספריית אדמו"ר שליט"א]], ורובם בשינויים{{הערה|השינויים לא צוינו בספר.}}. המו"ל של ההוצאה הראשונה (תער"ג) לא ציינו את המקור למאמרים והמכתבים, וקרוב לודאי שהם הועתקו מ[[כתבי יד]] מעתיק{{הערה|ע"פ ה'פתח דבר' להוצאת תשכ"ז.}}.
הספר גם מכיל בדיוק מאה עמודים [למעט לוח הראשי תיבות].
 
כדרך הדפסת ספרים באותו זמן, שהספר מחולק לכמה קונטרסים, שניתן גם לקנותם מכורכים, גם ספר זה לא הי' כרוך בדווקא עם הסידור, וניתן הי' לקנותו גם בפני עצמו.
 
חלק גדול מהאמרות והאגרות שנדפסו בספר, נמצאים באוסף כתבי היד ב[[ספריית אדמו"ר שליט"א|ספריית אדמו"ר מלך המשיח שליט"א]], ורובם בשינויים{{הערה|השינויים לא צוינו בספר.}}. המו"ל של ההוצאה הראשונה (תער"ג) לא ציינו את המקור למאמרים והמכתבים, וקרוב לודאי שהם הועתקו מ[[כתבי יד]] מעתיק{{הערה|ע"פ ה'פתח דבר' להוצאת תשכ"ז.}}.


כמה מהליקוטים שבספר נדפסו בספרי ליקוטים נוספים, בהם נדפסו אגרות קודש של [[רבותינו נשיאינו]]{{הערה|כגון גנזי נסתרות ([[ירושלים]], [[תרפ"ד]]); משנת יואל (ירושלים, [[תש"א]]) ועוד. וראה בהערות כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א שנדפסו בסוף הספר מאה שערים.}}.
כמה מהליקוטים שבספר נדפסו בספרי ליקוטים נוספים, בהם נדפסו אגרות קודש של [[רבותינו נשיאינו]]{{הערה|כגון גנזי נסתרות ([[ירושלים]], [[תרפ"ד]]); משנת יואל (ירושלים, [[תש"א]]) ועוד. וראה בהערות כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א שנדפסו בסוף הספר מאה שערים.}}.
שורה 14: שורה 18:
== מהדורות הספר ==
== מהדורות הספר ==


בשנת [[תשכ"ז]] נדפס הספר מחדש ב[[הוצאת קה"ת]]{{הערה|מכיון שההו"ל של הספר נגמרה בסמיכות לימי [[חנוכה]], הודפס בסוף הספר מכתב [[כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א]] מ[[זאת חנוכה]] [[תשכ"ז]].}}, דפוס צילום מהוצאת תער"ג עם הוספות. לרגל הוצאה זו הואיל [[הרבי מלך המשיח שליט"א]] להעיר הערות על האמרות וכו', ונדפסו בסוף הספר{{הערה|בחמישה עמודים.}}.
בשנת [[תשכ"ז]] נדפס הספר מחדש ב[[הוצאת קה"ת]]{{הערה|מכיון שההו"ל של הספר נגמרה בסמיכות לימי [[חנוכה]], הודפס בסוף הספר מכתב [[כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א]] מ[[זאת חנוכה]] [[תשכ"ז]].}}, דפוס צילום מהוצאת תער"ג עם הוספות. לרגל הוצאה זו הואיל [[הרבי מלך המשיח שליט"א]] להעיר הערות על האמרות וכו', ונדפסו בסוף הספר{{הערה|בחמישה עמודים.
יש להעיר שכאשר חזרו ונדפסו המאמרים והאגרות שבספר, בספרים הנפוצים יותר [אגרות קודש וכיוצא בזה], נשמטו מהם כל ההערות שכתב הרבי על אותם מאמרים/ אגרות. ונקוה שיתוקן הדבר.}}. עיקר ענינן של ההערות הוא ביבליוגרפי, ציון מקומות נוספים [כנ"ל הערה 3] בהם נדפסה האגרת /אמרה, וכן שינויי נוסחאות בין ההדפסות.<ref>מעניינת הערתו של הרבי על דבר הדורש תיקון שלא תוקן עד עתה:
 
שני המכתבים מאדמו"ר הזקן הנדפסים בסוף סידור תהלת ה', נדפסו גם במאה שערים. בסופו של השני, נרשם "שניאור זלמן בלאא"מ ברוך זצ"ל", ובהערה בשולי הגליון "שם[ במאה שערים, שעליו דובר בהערות שלפי זה]: במוה' ברוך נ"י."
 
ובהערותיו כאן מציין הרבי שאמנם גם במאה שערים נדפס כבסידור, וצריך לתקן ל "גנזי נסתרות".
 
ונקווה שמדפיסי סידור תהלת ה' [יהיו מי שיהיו] יתקנו טעות זו. </ref> אם כי חלק גדול מהם מוקדש להערות תוכניות.


הספר נדפס שוב באותה שנה ובשנת [[תשל"ד]] ע"י [[סניף קה"ת בכפר חב"ד]], ובשנת [[תשל"ו]] ע"י הוצאת קה"ת בברוקלין עם תיקונים והוספות.
הספר נדפס שוב באותה שנה ובשנת [[תשל"ד]] ע"י [[סניף קה"ת בכפר חב"ד]], ובשנת [[תשל"ו]] ע"י הוצאת קה"ת בברוקלין עם תיקונים והוספות.
בשנת תשס"ה יצא הספר בהוצאה חדשה ובאותיות מרובעות, כהוראת הרבי<ref>שיחת ש"פ קדושים תשמ"ט (ספר השיחות תשמ"ט ח"ב ע' 431). וראה גם שיחת ש"פ וארא תנש"א (סה"ש תנש"א ח"א ע' 270). </ref>, כשבסופה רשימה של המקומות בספרי [[אגרות קודש (אדמו"ר הזקן, האמצעי והצמח צדק)|אגרות קודש]], [[מאמרי אדמו"ר הזקן (ספר)|מאמרי אדמו"ר הזקן]], [[מאמרי אדמו"ר האמצעי (ספר)|מאמרי אדמו"ר האמצעי]] ו[[אור התורה (ספר)|אור התורה]] שבהם חזרו ונדפסו מאמרים אלו. מהדורה זו חזרה ונדפסה עוד כמה פעמים.


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==

גרסה אחרונה מ־16:29, 27 באוגוסט 2024

שער הספר מאה שערים

הספר מאה שערים הוא ליקוט של חמישים אמרות וחמישים אגרות מאדמו"ר הזקן, אדמו"ר האמצעי ואדמו"ר הצמח צדק.

על הספר[עריכה | עריכת קוד מקור]

הספר[1] נדפס בתור הוספה לסידור "מאה שערים", שנדפס על ידי הרבנים חיים אליעזר ביחאווסקי וחיים מאיר הילמאן, בעיר ברדיטשוב בשנת תרע"ג לכבוד שנת המאה להסתלקות אדמו"ר הזקן.

הספר גם מכיל בדיוק מאה עמודים [למעט לוח הראשי תיבות].

כדרך הדפסת ספרים באותו זמן, שהספר מחולק לכמה קונטרסים, שניתן גם לקנותם מכורכים, גם ספר זה לא הי' כרוך בדווקא עם הסידור, וניתן הי' לקנותו גם בפני עצמו.

חלק גדול מהאמרות והאגרות שנדפסו בספר, נמצאים באוסף כתבי היד בספריית אדמו"ר מלך המשיח שליט"א, ורובם בשינויים[2]. המו"ל של ההוצאה הראשונה (תער"ג) לא ציינו את המקור למאמרים והמכתבים, וקרוב לודאי שהם הועתקו מכתבי יד מעתיק[3].

כמה מהליקוטים שבספר נדפסו בספרי ליקוטים נוספים, בהם נדפסו אגרות קודש של רבותינו נשיאינו[4].

הספר נדפס באותיות כתב רש"י.

מהדורות הספר[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשנת תשכ"ז נדפס הספר מחדש בהוצאת קה"ת[5], דפוס צילום מהוצאת תער"ג עם הוספות. לרגל הוצאה זו הואיל הרבי מלך המשיח שליט"א להעיר הערות על האמרות וכו', ונדפסו בסוף הספר[6]. עיקר ענינן של ההערות הוא ביבליוגרפי, ציון מקומות נוספים [כנ"ל הערה 3] בהם נדפסה האגרת /אמרה, וכן שינויי נוסחאות בין ההדפסות.[7] אם כי חלק גדול מהם מוקדש להערות תוכניות.

הספר נדפס שוב באותה שנה ובשנת תשל"ד ע"י סניף קה"ת בכפר חב"ד, ובשנת תשל"ו ע"י הוצאת קה"ת בברוקלין עם תיקונים והוספות.

בשנת תשס"ה יצא הספר בהוצאה חדשה ובאותיות מרובעות, כהוראת הרבי[8], כשבסופה רשימה של המקומות בספרי אגרות קודש, מאמרי אדמו"ר הזקן, מאמרי אדמו"ר האמצעי ואור התורה שבהם חזרו ונדפסו מאמרים אלו. מהדורה זו חזרה ונדפסה עוד כמה פעמים.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. בכלל על הדפסתו הראשונה של הספר -ראה גם בכתבי הרח"א ביחובסקי ע' 12.
  2. השינויים לא צוינו בספר.
  3. ע"פ ה'פתח דבר' להוצאת תשכ"ז.
  4. כגון גנזי נסתרות (ירושלים, תרפ"ד); משנת יואל (ירושלים, תש"א) ועוד. וראה בהערות כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א שנדפסו בסוף הספר מאה שערים.
  5. מכיון שההו"ל של הספר נגמרה בסמיכות לימי חנוכה, הודפס בסוף הספר מכתב כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א מזאת חנוכה תשכ"ז.
  6. בחמישה עמודים. יש להעיר שכאשר חזרו ונדפסו המאמרים והאגרות שבספר, בספרים הנפוצים יותר [אגרות קודש וכיוצא בזה], נשמטו מהם כל ההערות שכתב הרבי על אותם מאמרים/ אגרות. ונקוה שיתוקן הדבר.
  7. מעניינת הערתו של הרבי על דבר הדורש תיקון שלא תוקן עד עתה: שני המכתבים מאדמו"ר הזקן הנדפסים בסוף סידור תהלת ה', נדפסו גם במאה שערים. בסופו של השני, נרשם "שניאור זלמן בלאא"מ ברוך זצ"ל", ובהערה בשולי הגליון "שם[ במאה שערים, שעליו דובר בהערות שלפי זה]: במוה' ברוך נ"י." ובהערותיו כאן מציין הרבי שאמנם גם במאה שערים נדפס כבסידור, וצריך לתקן ל "גנזי נסתרות". ונקווה שמדפיסי סידור תהלת ה' [יהיו מי שיהיו] יתקנו טעות זו.
  8. שיחת ש"פ קדושים תשמ"ט (ספר השיחות תשמ"ט ח"ב ע' 431). וראה גם שיחת ש"פ וארא תנש"א (סה"ש תנש"א ח"א ע' 270).