רשימת תרכ"ו: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(חשיבות; "זהו כינוי" - מי נתן את הכינוי? היכן מוכרת בכינוי זה?)
מ (החלפת טקסט – "ע"י" ב־"על ידי")
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 1: שורה 1:
{{חשיבות}}
{{חשיבות}}
[[קובץ:אדמור הרייץ.jpg|שמאל|ממוזער|250px|[[אדמו"ר הריי"צ]] שרשם את רשימות תרכ"ו]]
[[קובץ:אדמור הרייץ.jpg|שמאל|ממוזער|250px|[[אדמו"ר הריי"צ]] שרשם את רשימות תרכ"ו]]
'''רשימת תרכ"ו''' נרשמה ע"י [[אדמו"ר הריי"צ]] כדי לשמש כהקדמה ל"ספר תרכ"ו" ב[[תורת שמואל]]. הרשימה עוסקת בעיקר במאורעות שנת [[תרכ"ו]], שבהם אירע בין השאר הסתלקותו של אדמו"ר [[הצמח צדק]] וקבלת הנשיאות של [[אדמו"ר המהר"ש]], ובשנה זו התחיל [[התפצלות חסידות חב"ד (תרכ"ו)|הפיצול בחסידות חב"ד]] כאשר שלושה מאחיו של [[אדמו"ר המהר"ש]] פתחו חצרות נפרדות מליובאוויטש{{הערה|האחים הם: רבי [[יהודה לייב שניאורסון]] שייסד את [[חסידות חב"ד - קאפוסט]], רבי [[חיים שניאור זלמן שניאורסון]] שייסד את [[חסידות חב"ד - ליאדי]], ורבי [[ישראל נח שניאורסון]] שייסר את [[חסידות חב"ד - ניעז'ין]]}}. ועל-שם כך נקראת הרשימה בשם "רשימת '''תרכ"ו'''".
'''רשימת תרכ"ו''' נרשמה על ידי [[אדמו"ר הריי"צ]] כדי לשמש כהקדמה ל"ספר תרכ"ו" ב[[תורת שמואל]]. הרשימה עוסקת בעיקר במאורעות שנת [[תרכ"ו]], שבהם אירע בין השאר הסתלקותו של אדמו"ר [[הצמח צדק]] וקבלת הנשיאות של [[אדמו"ר המהר"ש]], ובשנה זו התחיל [[התפצלות חסידות חב"ד (תרכ"ו)|הפיצול בחסידות חב"ד]] כאשר שלושה מאחיו של [[אדמו"ר המהר"ש]] פתחו חצרות נפרדות מליובאוויטש{{הערה|האחים הם: רבי [[יהודה לייב שניאורסון]] שייסד את [[חסידות חב"ד - קאפוסט]], רבי [[חיים שניאור זלמן שניאורסון]] שייסד את [[חסידות חב"ד - ליאדי]], ורבי [[ישראל נח שניאורסון]] שייסר את [[חסידות חב"ד - ניעז'ין]]}}. ועל-שם כך נקראת הרשימה בשם "רשימת '''תרכ"ו'''".


==היסטוריה==
==היסטוריה==

גרסה מ־04:43, 28 באוקטובר 2020

חשיבותו האנציקלופדית של הערך אינה מובהרת בו, לדעת מניח תבנית זו. אתם מוזמנים להרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, או להסביר את חשיבותו בדף השיחה שלו.
מקובל להקצות לדיון פרק זמן של שבוע. אם במהלכו לא תובע תמיכה מנומקת בהשארת הערך, הערך יימחק (ניתן לראות מתי הוצבה התבנית בהיסטוריית הדף).
אדמו"ר הריי"צ שרשם את רשימות תרכ"ו

רשימת תרכ"ו נרשמה על ידי אדמו"ר הריי"צ כדי לשמש כהקדמה ל"ספר תרכ"ו" בתורת שמואל. הרשימה עוסקת בעיקר במאורעות שנת תרכ"ו, שבהם אירע בין השאר הסתלקותו של אדמו"ר הצמח צדק וקבלת הנשיאות של אדמו"ר המהר"ש, ובשנה זו התחיל הפיצול בחסידות חב"ד כאשר שלושה מאחיו של אדמו"ר המהר"ש פתחו חצרות נפרדות מליובאוויטש[1]. ועל-שם כך נקראת הרשימה בשם "רשימת תרכ"ו".

היסטוריה

בשנת תש"ה אדמו"ר הריי"צ החל לעסות בהדפסת ספריו של אדמו"ר המהר"ש, כאשר הגיע ל"ספר תרכ"ו" שהוא הספר הראשון בתורת שמואל[2] רצה לכתוב שם בתור הקדמה את מהלך העניינים שהובילו לנשיאותו של אדמו"ר המהר"ש בשנת תרכ"ו לאחר הסתלקות אדמו"ר הצמח צדק. כחלק מההקדמה רצה אדמו"ר הריי"צ להוסיף רשימות שרשם עוד הרבה שניים קודם לכן במהלך שהותו בריגא או בוורשה.

הרשימה נקראת בשם "רשימת תרכ"ו" אך בפועל היא מקיפה גם שנים מסוימות קודם לשנה הזו ועושסקת גם בזמן נשיאותו של אדמו"ר הצמח צדק. בפועל הרישמה לא הובאה לדפוס ולא יצא-לאור, אך בשנת תשס"ח לערך הכין ר' יהושע מונדשיין את הרשימה לדפוס, והיא פורסמה באתר שטורעם. נט.

הרשימה

ערך מורחב – התפצלות חסידות חב"ד (תרכ"ו)

בי"ג בניסן, ערב חג הפסח של שנת תרכ"ו הסתלק אדמו"ר הצמח צדק, לאחר שהסתלק השאיר אחריו שישה בנים, שמתוכם ארבעה שמשו כאדמו"רים בעיירות שונות. ברשימה עוסק אדמו"ר הריי"צ בעיקר במהלך הדברים שהובילו לפיצול בחב"ד, והתעמולה שהוביל רבי שלמה זלמן שניאורסון במטרה שאביו, המהרי"ל יבחר להחליף את אדמו"ר הצמח צדק.

בפועל החלטת הבית דין הייתה שאדמו"ר המהר"ש הוא זה שיחליף את אדמו"ר הצמח צדק, דבר שהוביל לבסוף לפיצול בחב"ד.

לקריאה חיצונית

הערות שוליים