שלמה פריידס: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (ויקיזיציה)
מאין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
החסיד ר' '''שלמה פריידס''' {{הערה|לפעמים מכונה פריידיש פריידין או פרידמן (מאסר וגאולת אדה"א ע כ"א הערה 18)}} מהעיר [[שקלוב]], היה [[חסיד]] של [[אדמו"ר הזקן]] ולאחר מכן של [[אדמו"ר האמצעי]] ו[[הצמח צדק]].
החסיד ר' '''שלמה פריידס''' {{הערה|לפעמים מכונה פריידיש פריידין או פרידמן (מאסר וגאולת אדה"א ע כ"א הערה 18).}} מהעיר [[שקלוב]], היה [[חסיד]] של [[אדמו"ר הזקן]] ולאחר מכן של [[אדמו"ר האמצעי]] ו[[הצמח צדק]].


בשנת [[תקפ"ה]] השיא לבתו את הרב [[יהודה לייב (בן אדמו"ר הצמח צדק)|יהודה לייב]] בנו של [[הצמח צדק]].
בשנת [[תקפ"ה]] השיא לבתו את הרב [[יהודה לייב (בן אדמו"ר הצמח צדק)|יהודה לייב]] בנו של [[הצמח צדק]].
שורה 5: שורה 5:
==אצל אדה"ז==
==אצל אדה"ז==


הצטיין בכתיבת המאמרי חסידות ששמע מאדמו"ר הזקן בדיוק נמרץ. כתב כ-ארבעים [[ביכלעך]] שכללו אלפי מאמרים. בעת חתונת בתו עם [[יהודה לייב (בן אדמו"ר הצמח צדק)|המהרי"ל]], העניק למחותנו [[אדמו"ר הצמח צדק]] בתור נדוניה את כל הביכלעך, הצמח צדק הגיה והוסיף על כל המאמרים, וחלקם הודפסו בספרי החסידות{{הערה|[[בית רבי (ספר)|בית רבי]] ע' ע"א ע' א'}}.
הצטיין בכתיבת המאמרי חסידות ששמע מאדמו"ר הזקן בדיוק נמרץ. כתב כ-ארבעים [[ביכלעך]] שכללו אלפי מאמרים. בעת חתונת בתו עם [[יהודה לייב (בן אדמו"ר הצמח צדק)|המהרי"ל]], העניק למחותנו [[אדמו"ר הצמח צדק]] בתור נדוניה את כל הביכלעך, הצמח צדק הגיה והוסיף על כל המאמרים, וחלקם הודפסו בספרי החסידות{{הערה|[[בית רבי (ספר)|בית רבי]] דף ע"א ע' א'.}}.


==מאסר אדמו"ר האמצעי==
==מאסר אדמו"ר האמצעי==


לאחר פטירת אדמו"ר הזקן נשארו 35,000 רובלים, שאספו ל[[דמי מעמד]] למען שיפוץ ושיקום בית הרב שנשרף כליל לאחר בריחת אדמו"ר הזקן ב[[מלחמת נפוליון]]. אדמו"ר האמצעי מינה את החסידים ר' [[פנחס שיק]] ור' [[שלמה פריידס]] ור' [[זלמן רייזעס]], שלושתם מ[[שקלוב]], לחלק את הכסף הנותר בין צאצאי אדמו"ר הזקן. בעקבות מעורבתו של ר' שלמה פריידס בכספי המעמד, בעת שנאסר אדמו"ר האמצעי{{הערה|שאירע בעקבות הלשנת שווא שגדולי החסידים ובראשם אדמו"ר האמצעי סוחטים את חסידיהם בדמי מעמד ומשתלטים על קהילות בכוח הזרוע) נאסר גם ר' שלמה.
לאחר פטירת אדמו"ר הזקן נשארו 35,000 רובלים, שאספו ל[[דמי מעמד]] למען שיפוץ ושיקום בית הרב שנשרף כליל לאחר בריחת אדמו"ר הזקן ב[[מלחמת נפוליון]]. אדמו"ר האמצעי מינה את החסידים ר' [[פנחס שיק]] ור' [[שלמה פריידס]] ור' [[זלמן רייזעס]], שלושתם מ[[שקלוב]], לחלק את הכסף הנותר בין צאצאי אדמו"ר הזקן. בעקבות מעורבתו של ר' שלמה פריידס בכספי המעמד, בעת שנאסר אדמו"ר האמצעי{{הערה|שאירע בעקבות הלשנת שווא שגדולי החסידים ובראשם אדמו"ר האמצעי סוחטים את חסידיהם בדמי מעמד ומשתלטים על קהילות בכוח הזרוע.}} נאסר גם ר' שלמה.


ר' שלמה נלקח לחקירה ב[[ה' מר חשוון]] ב[[ויטבסק]] יחד עם ר' [[אהרון מסטרשלא]] ושני החסידים הנוספים, והשתחרר רק ב[[חודש טבת]]{{הערה|מאסר אדה"א ע' ז-ט}}.
ר' שלמה נלקח לחקירה ב[[ה' מר חשוון]] ב[[ויטבסק]] יחד עם ר' [[אהרון מסטרשלא]] ושני החסידים הנוספים, והשתחרר רק ב[[חודש טבת]]{{הערה|מאסר אדה"א ע' ז-ט.}}.


==משפחתו==
==משפחתו==
שורה 20: שורה 20:


נכדיו;  
נכדיו;  
ר' שלמה זלמן מקאפוסט{{הערה|קרוי על שמו של אדמו"ר הזקן וסביו}}
ר' [[שלמה שניאור זלמן שניאורסון (נכד אדמו"ר הצמח צדק)|שלמה זלמן מקאפוסט]]{{הערה|קרוי על שמו של אדמו"ר הזקן וסביו.}}.


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}

גרסה מ־13:21, 31 במאי 2013

החסיד ר' שלמה פריידס [1] מהעיר שקלוב, היה חסיד של אדמו"ר הזקן ולאחר מכן של אדמו"ר האמצעי והצמח צדק.

בשנת תקפ"ה השיא לבתו את הרב יהודה לייב בנו של הצמח צדק.

אצל אדה"ז

הצטיין בכתיבת המאמרי חסידות ששמע מאדמו"ר הזקן בדיוק נמרץ. כתב כ-ארבעים ביכלעך שכללו אלפי מאמרים. בעת חתונת בתו עם המהרי"ל, העניק למחותנו אדמו"ר הצמח צדק בתור נדוניה את כל הביכלעך, הצמח צדק הגיה והוסיף על כל המאמרים, וחלקם הודפסו בספרי החסידות[2].

מאסר אדמו"ר האמצעי

לאחר פטירת אדמו"ר הזקן נשארו 35,000 רובלים, שאספו לדמי מעמד למען שיפוץ ושיקום בית הרב שנשרף כליל לאחר בריחת אדמו"ר הזקן במלחמת נפוליון. אדמו"ר האמצעי מינה את החסידים ר' פנחס שיק ור' שלמה פריידס ור' זלמן רייזעס, שלושתם משקלוב, לחלק את הכסף הנותר בין צאצאי אדמו"ר הזקן. בעקבות מעורבתו של ר' שלמה פריידס בכספי המעמד, בעת שנאסר אדמו"ר האמצעי[3] נאסר גם ר' שלמה.

ר' שלמה נלקח לחקירה בה' מר חשוון בויטבסק יחד עם ר' אהרון מסטרשלא ושני החסידים הנוספים, והשתחרר רק בחודש טבת[4].

משפחתו

חתניו;

נכדיו; ר' שלמה זלמן מקאפוסט[5].

הערות שוליים

  1. לפעמים מכונה פריידיש פריידין או פרידמן (מאסר וגאולת אדה"א ע כ"א הערה 18).
  2. בית רבי דף ע"א ע' א'.
  3. שאירע בעקבות הלשנת שווא שגדולי החסידים ובראשם אדמו"ר האמצעי סוחטים את חסידיהם בדמי מעמד ומשתלטים על קהילות בכוח הזרוע.
  4. מאסר אדה"א ע' ז-ט.
  5. קרוי על שמו של אדמו"ר הזקן וסביו.