אורות בכלים: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "'''*אורות בכלים*''' (הופנה מהדף עולם התוהו) אורות הינו מושג בחסידות בכלל ונוגע במיוחד להארת הקב"ה בעולמות אבי"ע לפני בריאת העולם התחיל הקב"ה את בריאתו מתוך עולם התוהו ובכח של אורות דתוהו ניסה להחיות את העולם אך לאחר שהכלים של עוה"ז לא הכיל...")
 
מ (הוספת קטגוריה:מושגים בקבלה באמצעות HotCat)
 
(2 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''*אורות בכלים*'''
'''אורות בכלים''' (או '''אורות דתוהו בכלים דתיקון'''), הוא מושג וביטוי שכיח בתורת החסידות והקבלה, שמתאר את היחס בין ה[[אור]] האלוקי (אורות) לבין ה[[כלי|כלים]] שמכילים אותו. הביטוי מבטא את העיקרון שצריך להיות איזון נכון בין האורות לכלים: אם יש יותר מדי אור ביחס לכלי ("אורות מרובים בכלים מועטים") - הכלי עלול להישבר.
(הופנה מהדף [[עולם התוהו]])


[[אורות]] הינו מושג ב[[חסידות]] בכלל ונוגע במיוחד להארת [[הקב"ה]] בעולמות [[אבי"ע]] לפני [[בריאת העולם]] התחיל [[הקב"ה]] את בריאתו מתוך [[עולם התוהו]] ובכח של אורות דתוהו ניסה להחיות את העולם אך לאחר שהכלים של [[עוה"ז]] לא הכילו זאת הייתה [[שבירת הכלים]] והעולם לא הצליח להתהוות (ראה ערך [[התהוות העולם מאין ליש]] בכח זה אז החל [[הקב"ה]] להוות את העולם ע"י אורות ד[[עולם התיקון]] שבו האורות הרבה יותר ב[[צימצום]] וכך יכול העולם להתהוות מזה בצורה נכונה ולא מזיקה
אורות בכלים, מסמלים מצב ראוי (מתוקן), זאת בניגוד למצב ב[[עולם התוהו]] של אורות מרובים בכלים מועטים, שהוביל ל[[שבירת הכלים]].
 
ב[[עבודת האדם|עבודת השם]] אורות בכלים מתבטאים בכך שהאדם פועל, להתאים את ההתלהבות והרגש (האורות) ליכולת הקיבול שלו (הכלים). ביטוי נוסף, הוא הצורך להתקדם בהדרגה, תוך שמירה על איזון בין ההתעלות למגבלות היכולת.
 
גם בעיסוק עם הזולת, או עם העולם נדרש: להתאים את המסר (האור) ליכולת הקליטה של המקבל (הכלים). כלים שיכולים לסייע בכך הם הכרת מצבו הרוחני, כמו גם הרקע, התרבות והשפה של האדם שרוצים להשפיע עליו.
 
הביטוי הוזכר גם ב[[השיחה הידועה|שיחה הידועה]] שנשא [[הרבי]] ב[[כ"ח ניסן]] [[תנש"א]], במשפט המפורסם: הדבר היחיד שיכולני לעשות - למסור הענין אליכם: '''עשו כל אשר ביכלתכם''' - ענינים שהם באופן ד[[אורות]] ד[[תוהו]], אבל, ב[[כלים]] ד[[תיקון]] - '''להביא בפועל את משיח צדקנו תיכף ומיד ממש'''!
 
== קישורים חיצוניים ==
 
* [https://daat.org.il/shut/%D7%9E%D7%A9%D7%9E%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%97%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A8%D7%95%D7%91%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%9B%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%95%D7%A2/ אורות מרובים בכלים מועטים] - המשמעות בעבודת האדם, באתר דעת daat.org.il
 
[[קטגוריה:מושגים בקבלה]]

גרסה אחרונה מ־00:56, 5 בנובמבר 2024

אורות בכלים (או אורות דתוהו בכלים דתיקון), הוא מושג וביטוי שכיח בתורת החסידות והקבלה, שמתאר את היחס בין האור האלוקי (אורות) לבין הכלים שמכילים אותו. הביטוי מבטא את העיקרון שצריך להיות איזון נכון בין האורות לכלים: אם יש יותר מדי אור ביחס לכלי ("אורות מרובים בכלים מועטים") - הכלי עלול להישבר.

אורות בכלים, מסמלים מצב ראוי (מתוקן), זאת בניגוד למצב בעולם התוהו של אורות מרובים בכלים מועטים, שהוביל לשבירת הכלים.

בעבודת השם אורות בכלים מתבטאים בכך שהאדם פועל, להתאים את ההתלהבות והרגש (האורות) ליכולת הקיבול שלו (הכלים). ביטוי נוסף, הוא הצורך להתקדם בהדרגה, תוך שמירה על איזון בין ההתעלות למגבלות היכולת.

גם בעיסוק עם הזולת, או עם העולם נדרש: להתאים את המסר (האור) ליכולת הקליטה של המקבל (הכלים). כלים שיכולים לסייע בכך הם הכרת מצבו הרוחני, כמו גם הרקע, התרבות והשפה של האדם שרוצים להשפיע עליו.

הביטוי הוזכר גם בשיחה הידועה שנשא הרבי בכ"ח ניסן תנש"א, במשפט המפורסם: הדבר היחיד שיכולני לעשות - למסור הענין אליכם: עשו כל אשר ביכלתכם - ענינים שהם באופן דאורות דתוהו, אבל, בכלים דתיקון - להביא בפועל את משיח צדקנו תיכף ומיד ממש!

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]