לדלג לתוכן

יבחושין אדומים – הבדלי גרסאות

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
ב. שורה (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
מ. רובין (שיחה | תרומות)
בינוויקי
 
שורה 17: שורה 17:
{{ערך יתום}}
{{ערך יתום}}
[[קטגוריה:מקווה]][[קטגוריה:נטילת ידיים]]
[[קטגוריה:מקווה]][[קטגוריה:נטילת ידיים]]
[[en:Red Midges/Gnats (Yavchushin Adumin)]]

גרסה אחרונה מ־21:33, 29 במרץ 2026

יבחושין אדומין הוא סוג של שרץ הגדל במים או ביין שהושהו בתוך חבית עץ זמן רב[1].

בהלכות טבילה ונטילת ידיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

בתלמוד מובא כי היבחושים אדומים הם שרצים שנבראים מן המים, וכלשון חז"ל "שתחילת ברייתו מן המים", ולכן הם מוגדרים בהגדרות הלכתיות מסויימות כמים כמעט לכל דבר וענין. במסכת זבחים[2] מובא כי ניתן אף ליצור מקווה שלם שיהיה מורכב רק מגופם של היבחושים.

יש מפרשים שהכוונה היא באופן שריסקן עד שנעשו מים[3] ויש מתירין לטבול במקווה כזאת אפילו בלא ריסוק[4]. בשולחן ערוך הרב[5] פוסק אדמו"ר הזקן כי בשעת הדחק יש לסמוך על סברא הראשונה להקל, במקרה שחיוב הטבילה הוא מדרבנן.

לעומת זאת לענין נטילת ידיים קיימת הסכמה כי רק אם ריסק את היבחושין עד שנהפכו לחומר נוזלי כעין מים, ניתן לצאת בהם ידי נטילת ידיים[6].

היתר אכילתם[עריכה | עריכת קוד מקור]

אף לענין איסור והיתר קובעת הגמרא[7] כי אם היבחושים מעורבים במים שבהם נוצרו ועדיין לא פירשו מהמים, הם מותרים לשתייה כיון שהם מוגדרים כמים. יבחושים אלו לא מכונים בלשון הגמרא "יבחושים אדומים" ולא ברור אם מדובר באותם יבחושים.

ימשוש, עונה על תיאור ה'יבחושין'

בימינו[עריכה | עריכת קוד מקור]

אחד השרצים העונים על סימני הזיהוי של רש"י הוא ימשוש (שם מדעי: Chironomus) או כפי שנקרא לפעמים יתוש מצויץ שהוא סוג במשפחת הימשושיים. הזחל, מתפתח במגוון סביבות מימיות כמו שלוליות ואגמים והוא נפוץ מאוד בארץ ישראל. לזחלים חסרי הכנפיים[8], צבע גוף אדמדם-חום עקב ההמוגלובין המומס בדמם, ומכאן שמם "יבחושין אדומים".

הערות שוליים

  1. ^ כלשון רש"י בזבחים: כמין יתושין בלא כנפים כדרך שגדל בשולי חביות של יין שלנו מבחוץ יבחושים דקין. אף הן נבראים מן המים
  2. ^ כב א
  3. ^ ש"ך ביו"ד סי' רא ס"ק עא. לפירוש המ"א שם (משא"כ לפירוש האליה רבה ס"ק כב. ראה תורת מנחם לסדר נט"י לסעודה ס"ק סד) - מהדורת קה"ת
  4. ^ מ"א ס"ק טז
  5. ^ סימן קס סעיף יד
  6. ^ שו"ע הרב שם
  7. ^ חולין סז א.
  8. ^ וכלשון רש"י כמין יתושים בלא כנפיים