שניאור זלמן חייקין: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "</ref>" ב־"}}")
 
(8 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרב '''שניאור זלמן חייקין''' (? - [[כ"ט טבת]] בין השנים [[תרפ"ו]] [[תרפ"ח]]{{הערה|דורות של חסידים 33}}) היה מחסידי [[אדמו"ר הצמח צדק]], [[אדמו"ר המהר"ש]]<ref>'תולדות לוי יצחק' תשמ"ד עמוד 24.</ref> [[אדמו"ר הרש"ב|ואדמו"ר הרש"ב]]. וסבא רבא של [[הרבי]].
הרב '''שניאור זלמן חייקין''' (? - [[כ"ט טבת]] בין השנים [[תרפ"ו]] [[תרפ"ח]]{{הערה|דורות של חסידים 33}}) היה מחסידי [[אדמו"ר הצמח צדק]], [[אדמו"ר המהר"ש]]{{הערה|'תולדות לוי יצחק' תשמ"ד עמוד 24.}} [[אדמו"ר הרש"ב|ואדמו"ר הרש"ב]], וסבא רבא של [[הרבי]].


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
הרב שניאור זלמן חייקין נולד לאביו הרב [[שמריהו חייקין]] שהיה בנו של הרב [[צבי הירש חייקין]]<ref>'דורות של חסידים' עמוד 32.</ref>, נקרא על שמו של [[אדמו"ר הזקן]]. היה מתלמידי ר' [[פסח ממלסטובקה]]<ref>'תולדות לוי יצחק' תשמ"ד עמוד 24.</ref>.
הרב שניאור זלמן חייקין נולד לאביו הרב [[שמריהו חייקין]] שהיה בנו של הרב [[צבי הירש חייקין]]{{הערה|'דורות של חסידים' עמוד 32.}}, נקרא על שמו של [[אדמו"ר הזקן]]. היה מתלמידי ר' [[פסח ממלסטובקה]]{{הערה|'תולדות לוי יצחק' תשמ"ד עמוד 24.}}.


היה גביר ובעל חסד בעיירה פודברנקה, תיאור על כך מופיע בספר רשימת דברים<ref>ח"א עמוד רסז.</ref>: {{ציטוטון|ר' שניאור זלמן התגורר בעיר פודבראנקה ונחשב לאחד העשירים בעיירה הונו נאמד בכ- 25 אלף רובלים, הוא היה פזרן גדול לכל דבר שבצדקה, ומידת הכנסת האורחים שלו היתה מופלאה, הוא נהג לשבת בבית הכנסת בין העניים בסמוך לתנור, האורחים שלא הכירוהו סברו שהוא אחד כמותם.
היה גביר ובעל חסד בעיירה פודברנקה, תיאור על כך מופיע בספר רשימת דברים{{הערה|ח"א עמוד רסז.}}: {{ציטוטון|ר' שניאור זלמן התגורר בעיר פודבראנקה ונחשב לאחד העשירים בעיירה הונו נאמד בכ- 25 אלף רובלים, הוא היה פזרן גדול לכל דבר שבצדקה, ומידת הכנסת האורחים שלו היתה מופלאה, הוא נהג לשבת בבית הכנסת בין העניים בסמוך לתנור, האורחים שלא הכירוהו סברו שהוא אחד כמותם.
כשמישהו מהעניים התאונן שטרם בא אוכל לפיו היום, היה ר' זלמן אומר לו יש כאן אדם ששמו זלמן חייקין, ובביתו מגישים ארוחה לעניים וגם אני אכלתי בביתו, לאחר התפילה היה ר' זלמן הולך עם העניים לביתו, והיה פותח את הארונות ומגיש לשולחן כל מיני מאכלים, העניים שלא הכירו אותו היו קוראים לעברו הוי עני גאה - אין לו טיפת דרך ארץ, לוקח אוכל מארון בלי רשותו של בעל הבית..}} (הרב [[יהודה חיטריק]] בשם המשפיע ר' [[שמואל גרונם אסתרמן]]).
כשמישהו מהעניים התאונן שטרם בא אוכל לפיו היום, היה ר' זלמן אומר לו יש כאן אדם ששמו זלמן חייקין, ובביתו מגישים ארוחה לעניים וגם אני אכלתי בביתו, לאחר התפילה היה ר' זלמן הולך עם העניים לביתו, והיה פותח את הארונות ומגיש לשולחן כל מיני מאכלים, העניים שלא הכירו אותו היו קוראים לעברו הוי עני גאה - אין לו טיפת דרך ארץ, לוקח אוכל מארון בלי רשותו של בעל הבית..}} (הרב [[יהודה חיטריק]] בשם המשפיע ר' [[שמואל גרונם אסתרמן]]).


בתו הרבנית זלדה רחל, התחתנה עם הרב [[ברוך שניאור זלמן שניאורסון]] סביו של הרבי. הרבה פעמים כאשר הרב ברוך שניאור זלמן היה מגיע לאדמו"ר הרש"ב, אדמו"ר הרש"ב היה שואלו לשלום חותנו ר' זלמן. הרב ברוך שניאור זלמן היה מספר הרבה סיפורים בשם חותנו ר' זלמן לאדמו"ר הרש"ב<ref>לדוגמא, רשימות הרב"ש עמודים, צה, קיד, קכב ועוד.</ref>.
בתו הרבנית זלדה רחל, התחתנה עם הרב [[ברוך שניאור זלמן שניאורסון]] סביו של הרבי. הרבה פעמים כאשר הרב ברוך שניאור זלמן היה מגיע לאדמו"ר הרש"ב, אדמו"ר הרש"ב היה שואלו לשלום חותנו ר' זלמן. הרב ברוך שניאור זלמן היה מספר הרבה סיפורים בשם חותנו ר' זלמן לאדמו"ר הרש"ב{{הערה|לדוגמא, רשימות הרב"ש עמודים, צה, קיד, קכב ועוד.}}.


==משפחתו==
==משפחתו==
 
* '''אחיו''' - הרב [[יואל חייקין]] רבה של העיירה פודוברנקה והמלמד של אחיינו [[רבי לוי יצחק]] בילדותו{{הערה|תולדות לוי יצחק כרך א'.}}.
*אחיו הרב [[יואל חייקין]] רבה של העיירה פודוברנקה והמלמד של אחיינו [[רבי לוי יצחק]] בילדותו{{הערה|תולדות לוי יצחק כרך א'.}}.
* '''אחותו''' - אסתר זילבר אשת ר' [[שמעון זילבר]]{{הערה|ממכתב ששלחה גברת סימה דוכמן אל שארת בשרה אסתר גורביץ'.}}.
 
* '''בתו''' - הרבנית [[זלדה רחל שניאורסון]], אשת הרב [[ברוך שניאור זלמן שניאורסון]], בנם הרב [[לוי יצחק שניאורסון (אב אדמו"ר שליט"א)|לוי יצחק שניאורסון]], אביו של [[הרבי]].
*אחותו אסתר זילבר אשת ר' [[שמעון זילבר]]{{הערה|מכתב ששלחה גברת דוכמן אל שארת בשרה אסתר גורביץ'.}}.
 
*בתו הרבנית [[זלדה רחל שניאורסון]], אשת הרב [[ברוך שניאור זלמן שניאורסון]], בנם הרב [[לוי יצחק שניאורסון (אב אדמו"ר שליט"א)|לוי יצחק שניאורסון]], אביו של [[הרבי]].
{{ניווט|מוסתר=כן|כותרת=עץ משפחת חייקין|תוכן={{עץ משפחת חייקין}}}}
{{ניווט|מוסתר=כן|כותרת=עץ משפחת חייקין|תוכן={{עץ משפחת חייקין}}}}



גרסה אחרונה מ־06:23, 18 בנובמבר 2024

הרב שניאור זלמן חייקין (? - כ"ט טבת בין השנים תרפ"ו תרפ"ח[1]) היה מחסידי אדמו"ר הצמח צדק, אדמו"ר המהר"ש[2] ואדמו"ר הרש"ב, וסבא רבא של הרבי.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרב שניאור זלמן חייקין נולד לאביו הרב שמריהו חייקין שהיה בנו של הרב צבי הירש חייקין[3], נקרא על שמו של אדמו"ר הזקן. היה מתלמידי ר' פסח ממלסטובקה[4].

היה גביר ובעל חסד בעיירה פודברנקה, תיאור על כך מופיע בספר רשימת דברים[5]: "ר' שניאור זלמן התגורר בעיר פודבראנקה ונחשב לאחד העשירים בעיירה הונו נאמד בכ- 25 אלף רובלים, הוא היה פזרן גדול לכל דבר שבצדקה, ומידת הכנסת האורחים שלו היתה מופלאה, הוא נהג לשבת בבית הכנסת בין העניים בסמוך לתנור, האורחים שלא הכירוהו סברו שהוא אחד כמותם. כשמישהו מהעניים התאונן שטרם בא אוכל לפיו היום, היה ר' זלמן אומר לו יש כאן אדם ששמו זלמן חייקין, ובביתו מגישים ארוחה לעניים וגם אני אכלתי בביתו, לאחר התפילה היה ר' זלמן הולך עם העניים לביתו, והיה פותח את הארונות ומגיש לשולחן כל מיני מאכלים, העניים שלא הכירו אותו היו קוראים לעברו הוי עני גאה - אין לו טיפת דרך ארץ, לוקח אוכל מארון בלי רשותו של בעל הבית.." (הרב יהודה חיטריק בשם המשפיע ר' שמואל גרונם אסתרמן).

בתו הרבנית זלדה רחל, התחתנה עם הרב ברוך שניאור זלמן שניאורסון סביו של הרבי. הרבה פעמים כאשר הרב ברוך שניאור זלמן היה מגיע לאדמו"ר הרש"ב, אדמו"ר הרש"ב היה שואלו לשלום חותנו ר' זלמן. הרב ברוך שניאור זלמן היה מספר הרבה סיפורים בשם חותנו ר' זלמן לאדמו"ר הרש"ב[6].

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

עץ משפחת חייקין
הערה כללית: חלק מן העץ נערך ע"פ הספר "דורות של חסידים", המבוסס על מחקרים ומסורות, עץ משפחה זה לא בא לקבוע עובדות שכך הם הדברים אלא רק לשקף תמונה כללית בלבד.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
רבי חיים חייקל
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
רבי משה מקוברין[9]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב יואל חייקין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב צבי הירש חייקין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב משה חייקין
 
 
 
 
הרב שמריהו חייקין
 
 
 
 
 
 
הרב יואל מאיר חייקין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב דובער חייקין
 
 
 
 
 
 
הרב שניאור זלמן חייקין
 
 
 
הרב מנחם מענדל חייקין
 
 
 
הרב צדוק חייקין
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב הלל חייקין
 
 
 
 
 
 
 
 
הרבנית זלדה רחל
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב אליהו רבינוביץ
 
 
 
 
הרב שמואל בן ציון רבינוביץ'
 
 
 
 
 
 
 
רבי לוי יצחק
 
 
 
 
 
 
 
 
רבי שלום שלמה
 
 
רבי שמואל
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
נחום רבינוביץ'
 
משה ליפא רבינוביץ'
 
חיים יהודה רבינוביץ'
 
הלל רבינוביץ'
 
 
הרבי
 
ישראל אריה לייב
 
דובער
 
 
זלדה מישקובסקי
 
מנחם מענדל
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
גילה נפתלין[10]
 
שמואל בן ציון רבינוביץ'
 
אברהם מאיר רבינוביץ'
 
שמעון רבינוביץ'
 
 
 
 
 
 
דליה רוטמן
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • הרב שניאור זלמן רבינוביץ, 'דורות של חסידים'.

הערות שוליים[עריכה | עריכת קוד מקור]

  1. דורות של חסידים 33
  2. 'תולדות לוי יצחק' תשמ"ד עמוד 24.
  3. 'דורות של חסידים' עמוד 32.
  4. 'תולדות לוי יצחק' תשמ"ד עמוד 24.
  5. ח"א עמוד רסז.
  6. לדוגמא, רשימות הרב"ש עמודים, צה, קיד, קכב ועוד.
  7. תולדות לוי יצחק כרך א'.
  8. ממכתב ששלחה גברת סימה דוכמן אל שארת בשרה אסתר גורביץ'.
  9. חתנו של רבי חיים חייקל ואחיו של רבי אהרן מקרלין
  10. אשת ר' שאול נפתלין