חב"דפדיה:עקרונות וקווים מנחים: הבדלים בין גרסאות בדף
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "{| class="toccolours" style="clear: both; margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; width: 75%;" |- | דף זה הינו '''ארגז חול פר...") |
(אין הבדלים)
|
גרסה מ־17:14, 22 ביולי 2013
דף זה הינו ארגז חול פרטי. מטרתו של דף זה, לנסח דף עקרונות וקוים מנחים בטרם ייתקבל כמדיניות רשמית. |
נא לא לערוך דף זה, להערות והארות נא לפנות לדף השיחה. |
חב"דפדיה היא פרויקט שיתופי, ליצירת אנציקלופדיה חב"דית, שלמה ומהימנה. ליוזמיו של פרויקט זה ולתורמים לו יש מטרה משותפת: ליצור אנציקלופדיה הגדולה ביותר בהיסטוריה בתחום זה, הן מבחינת עומקה והן מבחינת רוחבה, המשמשת גם כמקור מידע אמין.
קיימים מספר עקרונות וקווים מנחים אשר רצוי למלא אחריהם כדי לשמור על אחידות הצגת החומר, מניעת כפילויות, ושמירה על איכות התוצר הסופי:
- בחירת מושגים: חשבו אם הערך אותו בחרתם ליצור הוא ערך אנציקלופדי. אם הוא עשוי לעניין קוראים אחרים מבחינת מרכזיותו. זכרו גם שחב"דפדיה איננה מילון שצריך להכיל כל מושג אפשרי אלא אנציקלופדיה שמטרתה להציג את הערכים המרכזיים בחב"ד.
- מתן שם לערך חדש: העדיפו שמות עצם ביחיד ולא ברבים, השתמשו בכתיב מלא, העדיפו מילים עבריות, העדיפו מילים מלאות ולא ראשי תיבות, היזהרו ממתן שמות עם תווים מיוחדים, השתמשו בסימני פיסוק בשם הערך רק כשהדבר הכרחי והימנעו משימוש בה' הידיעה.
- אחידות: הערכים בחב"דפדיה מאופיינים בעיצוב אחיד, על כן יש להקפיד על המבנה הבסיסי המשותף לכל הערכים. ניתן להשתמש בתבנית דף, כאמצעי שיסייע ביצירת נקודת התחלה לכתיבת ערך.
- איכות ואמינות: הקפידו על כתיבה תקנית, עברית נכונה, שימוש במידע ממקורות מהימנים.
- זכויות יוצרים: יש לכבד את חוקי זכויות יוצרים, פרטים מלאים בקישור בתחתית הדף. יש לזכור שברגע שחיברתם ערך הוא הפך להיות נחלת הכלל, וכותבים אחרים רשאים ואף צפויים לשנות את הערך, להגיב, להוסיף, כמיטב הבנתם (ולא תמיד על פי טעמכם האישי). כבדו התנהגות זאת וזִכרו שאין לכם מונופול על הערך אותו יצרתם, זהו טיבה של אנציקלופדיה שיתופית.
- שִמרו על נייטרליות: חשוב שכל הערכים באנציקלופדיה, גם השנויים במחלוקת, יוצגו בצורה מאוזנת, ולא ישמשו במה להבעת עמדה או לתעמולה מסוימת. לדוגמה, כאשר אתם כותבים על אישיות או מפלגה שאתם בעדה או נגדה, ראוי לפרט את ההיסטוריה, המנהיגים והמצע שלה, אך לא ראוי לשבח או לגנות את פעולותיה.
- נייטרליות אין פירושה אובייקטיביות - הצגת הדברים מנקודת מבט שאינה תלויה באף אמונה.
- הימנעו מקלישאות: קלישה (צורת היחיד של קלישאות) היא ביטוי שבלוני, נבוב, שמרבים להשתמש בו בשפה המדוברת אך אינו מוסיף דבר למידע שבטקסט, כגון "הכדור הוא עגול".
- אנקדוטות: הוספת אנקדוטה (סיפור היתולי או סיפור על מאורע כלשהו) תיעשה רק כאשר יש לה רלוונטיות גבוהה לערך המדובר. אין לנו כוונה להפוך את חב"דפדיה לאוסף אנקדוטות. במקרה של ספק - ותרו על האנקדוטה, או הסתפקו בכתיבתה בדף השיחה הצמוד לערך.
- גודל הערך: יש לשקול פיצול ערכים גדולים במיוחד, כשהדבר אפשרי.
- כתבו תקצירי עריכה כדי שאחרים יוכלו לדעת בקלות מה עשיתם, ולא יחשבו שאתם מנסים לעשות שינויים בהיחבא.
- הימנעו מהשארת "עזים": אין להשאיר בגוף הערכים חצאי משפטים, טקסטים באנגלית, פניות לקוראים/כותבים אחרים. לשם כך ישנם ארגז חול, דפי שיחה או אולם דיונים. העלו את הערך למרחב הראשי רק לאחר שסיימתם את כתיבתו, או לכל הפחות השאירו את הערך נטול הערות כלשהן. אם ברצונכם להשאיר הערת עריכה בערך ניתן להוסיף אותה כך: , כך שרק מי שיערוך את הערך יראה אותה.
- הוסיפו קישורים לערך החדש שכתבתם: סיימתם לכתוב ערך חדש? זה הזמן לחשוב אילו ערכים קיימים ראויים להיות מקושרים אליו, ולהוסיף את הקישורים המתאימים. כך תגדל התועלת שמביא הערך החדש שכתבתם, וקוראים רבים יותר יגיעו אליו. ניתן להיעזר בכפתור "חפש", כדי למצוא את כל הערכים שבהם מופיע שם הערך החדש.