יוסף בורג: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 181 בתים ,  6 בדצמבר 2023
 
(6 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 3: שורה 3:


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
נולד ב[[ט' בשבט]] [[תרס"ט]] ב[[גרמניה]] לאברהם וסילביה בורג, למד בין השנים [[תרפ"ח]] - [[תרצ"א]] בבית המדרש לרבנים ובאוניברסיטת ברלין. בשנת [[תרצ"ט]] הוסמך לרבנות ולאחר מכן עלה ל[[ארץ ישראל]]. התחתן בשנת [[תרצ"ג]] עם רבקה סלונים.
נולד ב[[ט' בשבט]] [[תרס"ט]] ב[[גרמניה]] לאברהם וסילביה בורג, למד בין השנים [[תרפ"ח]] - [[תרצ"א]] בבית המדרש לרבנים ובאוניברסיטת ברלין. בשנת [[תרצ"ט]] הוסמך לרבנות ולאחר מכן עלה ל[[ארץ ישראל]]. התחתן בשנת [[תרצ"ג]] עם רעייתו מרת רבקה, בתו של הרב [[יעקב יוסף משה סלונים]], מצאצאי רבותינו נשיאינו והרב האשכנזי האחרון של היישוב היהודי בחברון.


עם הקמת [[מדינת ישראל]] שימש כחבר כנסת במשך כארבעים שנה, במהלכם כיהן כשר הפנים, הבריאות, הרווחה והדתות. בשנת [[תש"ל]] מונה ליו"ר מפלגת המפד"ל, בשל פטירת היו"ר הקודם [[משה שפירא]]. בשנת [[תשמ"ו]] התפטר מהכנסת.
עם הקמת [[מדינת ישראל]] שימש כחבר כנסת במשך כארבעים שנה, במהלכם כיהן כשר הפנים, הבריאות, הרווחה והדתות. בשנת [[תש"ל]] מונה ליו"ר מפלגת המפד"ל, בשל פטירת היו"ר הקודם [[משה שפירא]]. בשנת [[תשמ"ו]] התפטר מהכנסת.
שורה 10: שורה 10:


==קשריו עם חב"ד==
==קשריו עם חב"ד==
נפגש עם [[הרבי]] לראשונה ב[[פריז]] בעת [[ביקור הרבי בפריז|ביקורו של הרבי בפריז]] בשנת [[תש"ז]]{{הערה|[http://www.shturem.net/index.php?section=news&id=6483 הרבי כותב ליוסף בורג] {{שטורעם}}}}.
בעת [[ביקור הרבי בפריז|ביקורו של הרבי בפריז]] בשנת [[תש"ז]], נפגש בורג לראשונה עם הרבי{{הערה|[http://www.shturem.net/index.php?section=news&id=6483 הרבי כותב ליוסף בורג] {{שטורעם}}}}.


נפגש פעמים רבות עם [[הרבי]] בעת כהונתו כשר הפנים. באחת מפגישותיו עם הרבי, תמה על מכתבו של הרבי שבו הוא קורא להצביע ל"רשימה החרדית ביותר", זאת מכיוון שחסידי חב"ד מפרשים זאת על [[אגודת ישראל]] או פא"י, ולא על מפלגתו (המפד"ל). הרבי בתגובה ענה ש:"ישתדל שעד הבחירות הבאות יוכלו החסידים לפרשה על מפלגתו"{{הערה|[[ספר הצאצאים]] עמ' 283.}}.
במהלך השנים נפגש עוד פעמים רבות עם [[הרבי]]. באחת מפגישותיו עם הרבי, תמה על הוראת הרבי להצביע ל"רשימה החרדית ביותר", והתאונן על כך שחסידי חב"ד מפרשים זאת על [[אגודת ישראל]] או פא"י, ולא על מפלגתו (המפד"ל). הרבי ענה על כך:"ישתדל שעד הבחירות הבאות יוכלו החסידים לפרשה על מפלגתו!"{{הערה|[[ספר הצאצאים]] עמ' 283.}}. הרבי הפעיל עליו לחץ לפעול להקמת [[חזית דתית]]{{הבהרה|ומה קרה עם זה?}}{{הערה|אגרות קודש כרך ד', איגרת מ"ד {{הבהרה|פעמים רבות או אחת?}}.}}.


הרבי שלח אליו מכתבים רבים בהם מעודד אותו להקים "חזית דתית"{{הערה|אגרות קודש כרך ד', איגרת מ"ד {{הבהרה|פעמים רבות או אחת?}}.}}.
בשנת [[תשי"ח]] הוזמן להתוועדות [[י"ט כסלו]] ב[[כפר חב"ד]]. במקום היה דחיפות גדולות, ובורג ביקש מיו"ר ועד כפר חב"ד שיתן לו לעבור דרך הבמה, אולם הוא סורב. בורג נעלב מכך ואיים באי השתתפות בהתוועדויות של חב"ד. הרבי שלח לו מכתב התנצלות על התקרית{{הערה|אגרות קודש, ט"ז, ה'תקקס"ב. שם, י"ז , ו'קעג.}}.


בשנת [[תשי"ח]] הוזמן להתוועדות [[י"ט כסלו]] ב[[כפר חב"ד]]. במקום היה דחיפות גדולות, ובורג פנה ליו"ר ועד כפר חב"ד שיתן לו לעבור דרך הבמה, אולם הוא סירב. בורג נעלב מכך ואיים שלא ישתתף יותר יותר בהתוועדויות של חב"ד. כאשר שמע על כך הרבי, שלח לו מכתב התנצלות על התקרית{{הערה|אגרות קודש, ט"ז, ה'תקקס"ב. שם, י"ז , ו'קעג.}}.
בשנת [[תשי"ח]] כשהועלתה לראשונה שאלת "[[מיהו יהודי]]", התפטר בורג מהממשלה יחד עם שאר חברי המפד"ל. בשנת [[תש"ל]] בעת מאבקו של [[הרבי]] על חוק [[מיהו יהודי]], ביקש הרבי ממר בורג שיתנגד להצעת החוק שהוצעה: "יהודי - מי שנולד לאם יהודיה או שנתגייר, והוא אינו בן דת אחרת" ללא המילה "כהלכה". אך הוא צידד נגד הוראת [[הרבי]] והצביע בעד החוק.
 
בשנת [[תשי"ח]] כאשר הועלה לראשונה שאלת "[[מיהו יהודי]]" התפטר מהממשלה יחד עם שאר חברי המפד"ל. בשנת [[תש"ל]] בעת מאבקו של [[הרבי]] על חוק [[מיהו יהודי]], פנה הרבי אליו שיתנגד להצעת החוק שהוצעה: "יהודי" - מי שנולד לאם יהודיה או שנתגייר, והוא אינו בן דת אחרת" ללא המילה "כהלכה". אולם אף על פי כן הוא צידד נגד הוראת [[הרבי]] והצביע בעד החוק.


===לאחר התנהלותו בפרשיית 'מיהו יהודי'===
===לאחר התנהלותו בפרשיית 'מיהו יהודי'===
שורה 39: שורה 37:


==משפחתו==
==משפחתו==
* אשתו, רבקה הייתה בתו של [[יעקב יוסף סלונים]] מצאצאי [[אדמו"ר הזקן]], אחיה היה [[אליעזר דן סלונים]].
* בנו, מר אברום בורג - מראשי מפלגת העבודה
* נכדו, פרופסור מנחם בן ששון נגיד ורקטור האוניברסיטה העברית בירושלים


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:בורג, יוסף}}


[[קטגוריה:חברי כנסת]]
[[קטגוריה:חברי כנסת]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תש"ס]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תש"ס]]

תפריט ניווט