שלמה פלמר

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
(הופנה מהדף שלמה פאלמער)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ר' חיים שלמה פלמר (תרנ"א-כ"ג אייר תשכ"ה) היה גביר חב"די, מנכבדי קהילת חב"ד בשיקגו שסייע רבות לפעולות רבותינו נשיאינו.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בשנת תרנ"א ברוסיה לאביו ר' ישראל נטע ולאמו מרת מלכה פלמר[1].

כנער, היה מה'יושבים' בליובאוויטש, בתקופה שקדמה להקמת תומכי תמימים.

לאחר הגירתו לארצות הברית, התיישב בשיקגו, שם שימש כאחד מנשיאי האגודה של קהילת חב"ד המקומית.

היה חזן בעל שם עולמי, ובשנות הצדי"ק היה מקבל חמשת אלפים דולר להופעה[2].

בעת ביקורו הראשון של אדמו"ר הריי"צ בארצות הברית, עם סיום הביקור בשיקגו, נמנה על שלושת נציגי הקהילה שהתלוו אל הרבי במסעו אל התחנה הבאה לשם כבוד.

לאחר שאדמו"ר הריי"צ קבע את מגוריו בארצות הברית, נהג לפקוד את חצר הרבי לעיתים קרובות, וכן היה נוהג לעבור בחגים לפני התיבה ולהנעים מקולו, כאשר מספר פעמים אדמו"ר הריי"צ הביע בפומבי את שביעות רצונו ואף כתב זאת ברשימותיו[3].

הקשר האמיץ שלו בסיוע לפעולות רבותינו נשיאינו, החל כבר בתקופת אדמו"ר הריי"צ, כשבין השאר סייע בשילוח מצות ליהודי רוסיה[4], וכן סייע לבנייתו של כפר חב"ד בתקופת התייסדותו[5], ומימן הדפסת שיחות מדברי אדמו"ר הריי"צ[6], וקונטרסים המרכז לעניני חינוך לנוער היהודי בארצות הברית[7].

דאג מאוד לבריאותו של אדמו"ר הריי"צ כפי שמשתקף הן מכך שדאג לשלם את כל ההוצאות עבור נסיעתו של אדמו"ר הריי"צ למוריסטון[8], והן מהעולה ממכתבו של הרבי אליו בו משיב לו אודות מצב בריאותו של הרבי[9].

זכה לקירובים שונים מרבותינו נשיאינו, וכך לדוגמא באחת הפעמים שהגיע לקראון הייטס לשבות בחצר הרבי, הוזמן באופן יוצא מן הכלל לסעוד על שולחנו של אדמו"ר הריי"צ[10].

בשנת תש"ט נסע לארץ הקודש בתור אחד מראשי ועד 'קרן שיקגו'[11], וניצל את השפעתו וקרבתו החב"דית כדי להקצות משאבים כספיים למוסדות חב"ד שפעלו אז בארץ, כשהרבי מצידו מעורר את מנהלי המוסדות לנצל את הביקור כדי שהוא יעבור בצורה הטובה ביותר[12]. לקראת ביקור זה ביקש ממנו אדמו"ר הריי"צ שבהיותו בארץ ישראל יבקר את האדמו"ר מבעלז, ובחזרתו כשנכנס ליחידות, חקר אצלו אדמו"ר הריי"צ ארוכות בנוגע לשלומו, מראהו, וכו'[13].


גם לאחר הסתלקותו של אדמו"ר הריי"צ המשיך לסייע לעניני רבותינו נשיאינו[14], דוגמת עזרה בתעמולה להקמת חברת תהילים בשיקגו[15], והרבי עודד אותו ליטול חלק בעניני צדקה שונים, דוגמת השתתפות כאורח הכבוד בדינר לטובת הקמת בית כנסת ותלמוד תורה[16].

נפטר בכ"ג אייר תשכ"ה, ובשעת מסע הלוויה כאשר עברה מיטתו בסמוך לישיבת תומכי תמימים המרכזית, יצאו כל תלמידי הישיבה לחלוק לנפטר כבוד אחרון.

נטמן בחלקת חב"ד בבית העלמין על שם מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק, בסמיכות לאוהל אדמו"ר הריי"צ.


הערות שוליים

  1. כרטיסו בספר החסידים.
  2. בית משיח 744 עמוד 72.
  3. תשורה 'מראה כהן' תשע"ו עמוד 34.
  4. צילום מברק מכ"ב שבט תש"ד.
  5. כפר חב"ד היה מהיישובים הראשונים שהתחברו לרשת החשמל הארצית בזכות תרומתו של פלמר בסך עשרים אלף לירות, וכן פעולות נוספות לביסוס וייסוד הכפר (זכרונות איצ'ה מענדל ליס עמוד 83).
  6. אגרות קודש כ"ק אד"ש חלק א' אגרת פט (ושם אגרת קה, שמבאר על מעלת הדפסת שיחות דווקא כלפי מאמרים), ושם מקשר בין שמו הפרטי לבין פעולותיו בהפצת דא"ח.
  7. מכתב מתאריך ד' ניסן תש"ו.
  8. תשורה 'רבותינו נשיאינו במוריסטון'.
  9. אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק ז' עמוד שס. אגרות קודש הרבי חלק א' עמוד קסא.
  10. תשורה בלאו-זילברשטרום.
  11. שיחת י"ט כסלו תש"ט. אגרות קודש אדמו"ר הריי"צ חלק י' עמוד מ.
  12. מכתב 418, 424, ו-455.
  13. תשורה גרונר תשע"א עמוד 6.
  14. ראו לדוגמא אגרת מתאריך ו' ניסן תשי"א, חלק ד' אגרת תתקס"ח.
  15. אגרות קודש חלק כ"T אגרת ז'תשס"ח.
  16. אגרות קודש חלק כ"ג אגרת ח'תש"כ.