שיחה:פוילישער מארש

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קישור חיצוני[עריכת קוד מקור]

זה רק אצלי הניגון לא עובד? --בברכה, יצחק - שיחת הגאולה 20:14, 16 באוגוסט 2013 (UTC)

אצלי זה עובד בס"ד --שָׁלוֹם - יְהוּדִים מְשׂוֹחֲחִים י"ב באלול ה'תשע"ג, למניינם 02:45, 18 באוגוסט 2013 (UTC)
אחרי שתיקנו את הקישור... • זוננשיין - תמיד בשמחה • י"ב באלול ה'תשע"ג • 12:11, 18 באוגוסט 2013 (UTC)
אמרתי בס"ד. מה שנעשה זה לא ס"ד?--שָׁלוֹם - יְהוּדִים מְשׂוֹחֲחִים י"ב באלול ה'תשע"ג, למניינם 18:47, 18 באוגוסט 2013 (UTC)

לזהותו של יאַפאָנסקער מאַרש[עריכת קוד מקור]

סיפר ר' רפאל נחמן הכהן ע"ה:

  • "בליובאוויטש הי' אברך אחד מפולין וקראו אותו ר' יעקב, ובפי כל הי' נקרא יאנקעלע דער פיילישער, הי' זמן רב בליובאוויץ, והוא הוא שלימד לכולנו את המאַרשין הידועים והניגונים (ובתוכם המאַרש ששרים אותו בכל מוצאי יוהכ"פ אחרי תק"ש, כי אז כשר' יעקב הנ"ל לימד לכולם את המאַרש (הוא קרא אותו בשם יאפאנסקער מאַרש) ושרו אותו פעם אחד במוצאי יוהכ"פ לפני אדמונ"ע, ואדמונ"ע חזר עליו, וביוהכ"פ הבא אמר אדמונ"ע שוב לשיר אותו, וכן נשאר מנהג קבוע)" (שמועות וסיפורים ח"א ע' נט (במהדורה הנפוצה (והמעובדת) – ע' 95)).
  • "במוצאי יוה"כ שרו תמיד מאַרש נפּוליון, עד שבא ינקעלע הפּולישער (שעליו מסופר בספר שמועות וסיפורים) ולמד את המאַרש הנקרא "יפונסקער מאַרש" והוטב בעיני אדמונ"ע, ואז במוצאי יוה"כ הי' הרבי בעצמו מתחיל לשיר את היפונסקי מאַרש והקהל אחריו" (ליובאוויטש וחיילי' ע' 30).

בספר הניגונים – מלבד הניגון המוכר כיום בשם "מארש נפוליאון" (ניגון ק"ע) – ישנם שני ניגונים שיתכן שלהם הכוונה:

  • "ניגון קעא: מאַרש. "מאַרש" שמח ועליז. גם המאַרש הזה מנגנים לפעמים בסיום תפלת נעילה ביוהכ"פ ובכל זמני שמחה וחדוה".
  • "ניגון רי: שיר־לכת "מאַרש": בין ניגוני חב"ד ידועים גם הרבה שירי־לכת הנק' "מאַרשען", אבל אין להם מקור חב"די ועפ"י רוב באים מחסידי פּוילן.
    אמנם הניגון שמביאים כאן יש אומרים שהוא ה"מאַרש" של נפּוליון הקיסר הידוע בשם: "נאַפּאָלעאָנ'ס מאַרש", שעליו אמר כ"ק אדמו"ר הזקן שהוא ניגון של נצחון והיו רגילים לשורו בליובאוויטש בסיום תפלת נעילה, לזכר וסימן ש"דידן נצח".

וכבר הסתפק בזה ר' יהושע מונדשיין ע"ה (אוצר מנהגי חב"ד אלול-תשרי ע' רמב).

והנה ניגון ר"י הנ"ל נקרא אצל ר' דוד הורוביץ ובהיכל הנגינה בשם "ביגמאַרק'ס (בהטיות שונות) מאַרש", לעומת זאת ניגון קע"א נקרא אצל ר' דוד הורוביץ "פוילישער מאַרש" ובהיכל הנגינה מקדים לניגון שהביא אותו יענקעלע פוילישער.

לעומת זאת, בערך על יאַפאָנסקער מאַרש כאן, מקושר לניגון אחר (שעדיין לא מצאתי בספר הניגונים/דוד הורוביץ/היכל הנגינה) המבוצע על ידי "אוצר ניגוני חב"ד" (שלא ברור לי מי אחראי עליו ומה מידת מהימנותו) תחת שם זה.

אשמח לכל מי שבידו להבהיר זאת (אתייג בפרט את קונטרס החלצו. שידו רב לו בניגוני חב"ד). בברכה, בא מועד (אב"ק)שו"ת • כ"ו באב ה'תש"ף ליצירה 21:47, 16 באוגוסט 2020 (UTC)

אומר מה שידוע לי. בקלטת אוצר ניגוני חב"ד חלק ב' הניגון המכונה "מארש יפני" שהוא בעצם עיברות של יאפאנסעקר מארש. הגיע לחב"ד על ידי הרה"ח אשר קריצ'בסקי ע"ה. שהוא שמע אותו בישיבה (תומכי תמימים ?) בה למד. ועל כך מעידים כל בני משפחתו. אשר על כן מובן שהניגון ההוא הוא לא הניגון של יענקלה דער פוילישער. יכול ליהיות שהניגון של ר"א קריצבסקי הוא לא יפונסקער מארש. והטעות היא אצל המו"ל של קלטת אוצר נ"ח. (או שיש שתי מארשים הנקראים בשם יאפאנסעקר מארש.) וכמובן שיש לנו לקיים מה שכתוב בספרים שהביא בא מועד. לי אישית מסתדר לומר שהניגון באוצר ניגוני חב"ד (ניגונו של רא"ק הנ"ל) הוא לא יפונסקער מארש. מידת מהימנותו של ניגון זה הוא, שהוא מושר על ידי ר' דוד לייב מרוזוב. בקישור הזה
יפונסקר מארש
--קונטרס החלצו. - שיחה, 10:39, י"ב בתשרי, ה'תשפ"א 10:39, 30 בספטמבר 2020 (UTC)

ברצוני לתקן שלא מדובר בר׳ אשר קריצבסקי אלא אשר קרביצקי שהוא באמת חיתן את ביתו עם קריצבסקי213.137.72.30 10:48, 4 במאי 2021 (UTC)

ערכתי חילופי קישורים בין ערך זה לערך ניגון נצחון, על מנת שיתאים לנכתב לעיל. בברכה, בא מועדשו"ת • כ"ג באייר ה'תשפ"ב ליצירה | 21:43, 24 במאי 2022 (UTC)