איסור קטניות בפסח: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ
החלפת טקסט – "בודאי" ב־"בוודאי"
מ (החלפת טקסט – "היתה" ב־"הייתה")
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
מ (החלפת טקסט – "בודאי" ב־"בוודאי")
שורה 22: שורה 22:


==הפרטים הכלולים באיסור==
==הפרטים הכלולים באיסור==
איסור קטניות הוא רק איסור אכילה, אך לא [[איסור הנאה]], ולכן פסקו הראשונים שמותר להדליק ב[[שמן]] הנעשה מקטניות, ובודאי שמותר להשהותם בבית ללא חשש "[[בל יראה ובל ימצא]]". כמו כן, קטניות שהתערבו בתבשיל, בטלות ברוב, ואין צריך שיהיה בו [[ביטול בשישים|שישים כנגדם]]{{הערה|אדמו"ר הזקן שם, סעיף ה; על פי תרומת הדשן סימן קיג, ורמ"א שם.}}.
איסור קטניות הוא רק איסור אכילה, אך לא [[איסור הנאה]], ולכן פסקו הראשונים שמותר להדליק ב[[שמן]] הנעשה מקטניות, ובוודאי שמותר להשהותם בבית ללא חשש "[[בל יראה ובל ימצא]]". כמו כן, קטניות שהתערבו בתבשיל, בטלות ברוב, ואין צריך שיהיה בו [[ביטול בשישים|שישים כנגדם]]{{הערה|אדמו"ר הזקן שם, סעיף ה; על פי תרומת הדשן סימן קיג, ורמ"א שם.}}.


קטניות שנשמרו ממגע עם מים, ונטחנו ונאפו בהשגחה מוקפדת, באופן כזה שגם אילו היו מיני דגן לא היה בכך חשש חמץ, אלא הייתה התוצאה [[מצה]] - דנו בכך האחרונים, והיו מהם שרצו לאסרם{{הערה|שו"ת מאמר מרדכי, אורח חיים, סימן לב. וראה גם שו"ת חת"ם סופר, אורח חיים, סימן קכא.}}. אך אדמו"ר הזקן פוסק שכל האיסור הוא רק "אם נפלו עליהם מים", אך כאשר הם שמורים ממים כמו מצה, מותרים{{הערה|שם, סעיף ה.}}. תלמידו, רבי [[יצחק אייזיק מוויטבסק]], מעיד ש"רבותינו ב[[מעזריטש]]" היו נוהגים לאפות מצות מקמח קטניות, על מנת להשתמש בקמח זה לתבשילים וכדומה - מה שלא היו יכולים לעשות מקמח מצה, מחשש [[מצה שרויה|שרויה]]{{הערה|1=תשובתו נדפסה בקובץ [https://beta.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=13462&st=&pgnum=6&hilite= יגדיל תורה (ברוקלין) גליון י"ב, ע' י].}}.
קטניות שנשמרו ממגע עם מים, ונטחנו ונאפו בהשגחה מוקפדת, באופן כזה שגם אילו היו מיני דגן לא היה בכך חשש חמץ, אלא הייתה התוצאה [[מצה]] - דנו בכך האחרונים, והיו מהם שרצו לאסרם{{הערה|שו"ת מאמר מרדכי, אורח חיים, סימן לב. וראה גם שו"ת חת"ם סופר, אורח חיים, סימן קכא.}}. אך אדמו"ר הזקן פוסק שכל האיסור הוא רק "אם נפלו עליהם מים", אך כאשר הם שמורים ממים כמו מצה, מותרים{{הערה|שם, סעיף ה.}}. תלמידו, רבי [[יצחק אייזיק מוויטבסק]], מעיד ש"רבותינו ב[[מעזריטש]]" היו נוהגים לאפות מצות מקמח קטניות, על מנת להשתמש בקמח זה לתבשילים וכדומה - מה שלא היו יכולים לעשות מקמח מצה, מחשש [[מצה שרויה|שרויה]]{{הערה|1=תשובתו נדפסה בקובץ [https://beta.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=13462&st=&pgnum=6&hilite= יגדיל תורה (ברוקלין) גליון י"ב, ע' י].}}.

תפריט ניווט